Гей парад: Гошо обича Пешо. Е, и кво? | webcafe.bg
Webcafe

Гей парад: Гошо обича Пешо. Е, и кво?

Стефан Червенков
22.06.2010, 13:52 (обновена 22.06.2010, 18:19)
гей

Снимка: © БГНЕС

Никой не знае, че съм гей...

Гей парад.

Не знам защо, но чувайки това заглавие, в съзнанието ми веднага изникват картини на веселие, радост, танци и музика. Може би защото дълги години съм гледал по телевизията как протичат тези събития на Запад - мирно, весело, така че и участниците, и градът, в който се провежда парада, да се почувстват победители накрая.

От известно време и българското гей-общество се опитва да прави свои паради, само че тук картинката е малко по-различна. Наместо веселящо се множество, в което хомо и хетеро сексуални хора се забавляват заедно, ние тук си имаме малка групичка страхливо озъртащи се гей активисти, който изглежда правят всичко друго, но не и да се забавляват, не много по-голяма група анти-гей активисти, обикновено въоръжени с бутилки и бомбички, опитващи се да провалят парада, и, разбира се - солиден полицейски кордон, полагащ усилия да държи едните далече от другите.

Вместо усмивки има озъбени физиономии, вместо музика се чуват освирквания. Всичко това е подправено с доволно количество обиди и заплахи, леещи се и от двете страни по всички възможни медии, решили да отразят събитието и да дадат глас на хората (за справка - вижте бъдещите коментари под тази статия...).

Да ви кажа честно, явно съм оптимист - първата година имах намерение да отида и да се забавлявам. Не съм гей, просто се чувствам свободен. Мой познат гей обаче ме разубеди с думите „Ти наистина ли мислиш, че ще е купон като по филмите ?". Не отидох и мога само да се радвам, а от тогава насам не ми е и минавало през ума да ходя на следващите паради. И смятам, че не трябва изобщо да ги има.

Иска ми се да кажа, че разбирам и двете страни. Истината обаче е, че не разбирам нито едните, нито другите.

Не разбирам гей хората в България  - какво точно искат да покажат с този парад? Всички знаем за тяхното съществуване, разбрали сме, че има хора от всички възрасти и прослойки на обществото с различни от  приеманите за нормални сексуални интереси, законите в държавата са достатъчно либерални, за да не могат да се оплачат (е, с малки изключения в дадени градове - макар и да е препоръчително, не е задължително всички районни управници да са широко скроени и напредничави).

И ми се струва, че това, което целят с парада, не е да се веселят, не е да покажат, че са равноправна и неразривна част от обществото, а точно да покажат различието си и да заявят „Аз съм такъв, какъвто съм, вие трябва да ме приемете". A все пак е въпрос на личен избор какво да приемеш и какво не.

Не мисля обаче, че марширувайки напук на доста очевидната ненавист от страна на доста хора, обградени с полиция и създаващи напрежение, те ще постигнат много. По-скоро те увеличават неодобрението към себе си по този начин. Или просто искат да дадат поредното доказателство какво неразбрано и нетолерантно племе сме българите - по един мазохистичен начин.

Не разбирам и хората, намиращи време и сили да отидат и да замерят с омраза, както чисто вербална, така и въплътена в „камъни и дърве", различните от тях. Не разбирам защо същите тези хора, хрисими и тихи, когато биват ограбвани, когато правата им биват погазвани, когато гражданската им същност бива изнасилвана от този и онзи, се превръщат в кръвожадна тълпа когато разберат, че, да речем Гошо, обича Пешо.

Не разбирам, защо се мълчи и се гледа в земята за толкова много проблеми, далеч по-сериозни от хората с алтернативна сексуалност.

Не разбирам и защо толкова много се говори срещу гейовете, когато проблемът в България са предимно хетеросексуалните хора, които обаче се държат като откровени педераси.

Може би ни е време да се замислим дали само защото някой е по-различен от нас, трябва да го мразим? Авторът например е левичар и докато като дете често е бил подлаган на присмех и подигравки заради това си различие, то сега му е дори смешно, когато някой спомене „Абе, ти защо пишеш с грешната ръка?"

Не е грешна, драги, просто не е тази, с която ти го правиш. Същото е и с хомосексуализма.

Аз го приемам, без да го приветствам. Част е от човешката раса, винаги е бил и винаги ще бъде. Интересува ме какъв е човекът срещу мен, а не с кого би искал да прави секс. И смятам, че ако гей-парадът не се състои, можем само да спечелим, защото в този му вид и с тази обществена реакция едва ли някой от участниците ще получи това, за което се бори - било то приемане, разбиране, самочувствие или чест.

Не съм чул нито скиновете, нито религиозните активисти да са почистили боклука, оставен след „бомбардировката" с боклуци, с която съпровождат парада, а шумът от виковете им и димът от бомбичките пречат еднакво на всички. И вярвам, че няколкостотинте полицаи охрана биха могли да правят доста по-важни за обществото неща в този момент.

И най-вече, защото ако няма гей-парад, има възможност всичките заети с яростно оплюване по форуми и телевизии хорица да млъкнат. И да направят нещо полезно с времето и енергията си.

Oще: гей парад  лгбт 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2012, 18:05

16 nvsto | 29.05.201215:06

Silvia, само една забележка: да си гей не е избор - човек така се ражда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2012, 18:05

15 nvsto | 28.05.201218:20

Всяко начало е трудно. Типичният малодушен съвет на българина е: "Трай си". Винаги в началото негативната реакция се повишава, а когатоповечето от хората разбират за какво става дума, то те или стават безразлични, или се настройват положително. Вместо това, въпреки малодушния гей приятел, ако авторът беше отишъл, то щеше да покаже наистина гражданско отношение и щеше да докаже, че е наистина приятел на гей приятеля си. На Запад в началото на гей парадите също са ходели "шепа гей активисти", но именно благодарение на тях сега парадите са наистина празненство. Що се отнася до толерантността на българското общество, то тя е като толерантността към турците и циганите - на думи само. Толерантността е, когато хората не се смущават от проявата на различното до тях, пред очите им, не квалифицират другите като втора ръка хора. Но тя в България реално не същетвува. Променете Констинуцията в часта за брака, приемете Семейния кодекс така, че да дава равни права на еднополовите двойки, дайте право на еднополовите двойки да осиновяват деца и тогава ще имаме на законодателно ниво равноправие. Когато престанат повечето хора да обиждат с думите "педераст" и т. н., тогава ще може да се каже, че има толерантност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.03.2012, 12:21

14 Ivona Encheva | 14.03.201212:33

Ateist
Старец в легло с 2 годи6но дете,тоест педофил бих го наказал с глоба от 100 лева,но гей или лесбийка бих затворил доживот!

100 лева явно са цената на това детето ти цял живот да е травмирано, да не може да спи, да се страхува постоянно и куп други фобии... И не ми говорете подобни глупости защотото не е нормално това. Не пожелавам и на най-големият си враг подобно нещо! Хората казват, че за да си обективен трябва да се поставиш на мястото на човека с когото говориш за да прецениш (до колкото е възможно, да си обективен разбира се) е аз ти казвам ако твоето дете е в леглото с старец и ти разбереш, 100 лева ще те успокоят ли? Няма нужда от отговор фактите сами говорят (но може би си го писал набързо и е възможно да не си помислил... Тогава лекцията ми е излишна Много щастлив )
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

13 Българолюб | 24.09.201014:01

И защо непрекъснато левичари като този автор ми натякват че трябва да приема геьовете?Къде да ги приема в къщи ли в спалнята си ли 2НЕ ЖЕЛАЯ!!!Който иска да си ги приема и да не ме занимават постоянно с тях.Не желая и децата ми да гледат по улицата порнография от най гнусен вид разни геьове на парад как се обарват и си бъркат по разни места!НЕ ЖЕЛАЯ! Хомосексуализма е тежко психологично и душевно заболяване и разстройство!Хомосексуализма в духовен аспект е смъртен грях!Не ни го натрапвайте!НЕ ЖЕЛАЯ!!!!Не искам да ги приемам никаде обратните!НЕ ЖЕЛАЯ!Който иска нека ги приема и да не ни занимава с тези душевно болни хора!Грозно е да парадираш със заболяването си! Удивителна
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 23.07.2010, 07:18

12 Ateist | 25.07.201004:35

Боже сега про4етох лудата лесбийка под мен...

Старец в легло с 2 годи6но дете,тоест педофил бих го наказал с глоба от 100 лева,но гей или лесбийка бих затворил доживот!

Да полу4ава6 информация,ако партньорката ти е болна и няма роднини?
Коя си ти?
Как пораства дете с 2 майки ненормални4ке?
Има ли поне 1 процент 6анс да бъде НОРМАЛНО?
Или забрави от икривиндел4ване,кое е нормално и кое ГНУСНО?
Това имах предвид - гейовете не искат само да бъдат живи,да бъдат на работа,те искат да покажат,4е те са нормалните,а останалите изкривени...
Ех,мили мои Афганистан,Пакистан,Иран,Ирак,Малайзия...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.07.2010, 07:18

11 Ateist | 25.07.201004:23

Гейовете са измет.
До един,не ми говорете за едни дето били пи4ове - няма такива.
Измет от меки китки,които вместо да се крият(ТРЯБВА ДА СЕ КРИЯТ ПО ДЯВОЛИТЕ) го демонстрират,наглост до безумие!
Всеки скинхед - национален герой!
Всеки гей - в затвор!( няма да минете с болници мили4ки,не,не,не...)
Затвор за вас,може би единственото ,което харесвам в Иран,Ирак,Пакистан,Афганистан!
Или там няма гейове?
Вероятно има,но не са по затворите ,а по гробовете - въпрос на избор.
Засга съм за затворите,при поредната гнусно - показна тяхна акция може да размисля!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 29.06.2010, 19:11

10 Silvia | 29.06.201020:59

Здравейте,
До всички, който се чувстват толерантни Усмивка

Мили хора, какво точно означава "Гошо обича Пешо. Е, и кво?" ? От това аз лично разбирам, че нямате нищо против Гошо да прави секс с когото поиска, стига да е възпитан и да не се навира на хората в очите! Това е чудесно, че го приемате! Но дали става дума само за това?! Нека да оставим настрани дискриминацията и хомофобията. Как бихте реагирали ако ви кажа следното: Аз съм гей, имам приятелка от 6 години и искам обществото да ни приема, не само като двойка, но и като семейство/ както всички останали, които живеят заедно, имат един бюджет и се обичат/; че искам да облека бяла рокля и да присъствам на собствената си сватба в компанията на близките ми хора; че уважавам брачната институция и за мен това е важно/ след като 80% от хетеросексуалните хора например смятат брака за отживелица/; че искаме децата, които родим да отраснат във външна среда с нормално отношение; ами след като искаме да осиновим изоставено дете,за да му дадем дом, обич и добро образование смятате ли че ще е проблем?; и дали ще ме допуснат както е по закон, като най- близък партньор до информация, касаеща здравословното състояние на любимия ми човек, ако живота му е застрашен, / в случая тя няма никакви роднини/, а дали ще ме оставят да взема решение касаещо живота и? Как мислите? Има ли всеки право на избор? Ако не ви интересува с кого спя, интересуват ли ви всички тези неща, които ви изброих? Това приемате ли го така лесно и категорично или смятате, че малко прекалявам? Може би ще ми кажете: "Ами мила, вдигай си гълабите и върви някъде по света, където проблемите ти са решени!" Ами ако искам да живея и да работя за България! Страната губи всяка година ЕН броя млади хора, защо иска да загуби и мен?
Според мен темата е достатъчно деликатна, за да сме категорични. Можем да бъдем категорични само в едно- нормалните хомосексуални отношения нямат нищо общо със съвокупляването м/у хора и козички, възрастни и деца, здрави хора и хора с ментални отклонения и др. по простата причина, че това е акт на съзнателно и взаимно съгласие! Така че ако Гошо иска да опъне Сашо и това не ви вълнува, може би това, че Гошо обича Сашо трябва да ви, защото това значи много повече от секс! Ако въобще ви се занимава да мислите за това де Усмивка А след това може да помислим и за това дали сексуалността не е от никакво значение. Защо съществуват мъжки и женски съблекални например? Дали идеята за сексуалния обект не е някъде в дъното. И дали според вас няма никакво значение и вие ще се чувствате абсолютно комфортно ако до вашето шкафче е това на гей, за който не подозирате? Ще ви кажа, че аз например не се чувствам особено комфортно, когато жените се събличат пред мен и незнаят, че са възприемани като сексуални обекти. Смятате ли, че трябва да има 4 съблекални в тази връзка? Усмивка Има много неща, за които може да се помисли... Може би в някой друг свят? Но мисля, че все от някъде трябва да се започне и трябва за тези неща да се говори/ по един или друг начин/, защото това ще ни направи по- зрели.
Към нетолерантните: Вие може да сте чудесни родители и детето ви да е гей. Това може да няма нищо общо с вас и ако упражнявате поради това психически или физически тормоз над него, рано или късно ще го загубите по един или друг начин. Лишаването от право на избор съсипва индивида. Така мисля аз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

9 rado84 | 24.06.201021:33

Аз не мразя гейовете, но и не съм гей. Докато спазват дистанция и не се опитват да ме свалят или да ми пускат ръце - не ми пречат. Ако обаче прекрачат тази граница - съвсем естествено като изгрева ядат бой.
Също така искам да ви кажа, че не бива заради един или няколко индивида да поставяме всичките гейове под общ знаменател. Познавам гейове, с които сме приятели от дълги години и които са далеч по-толерантни и печени типове, от който и да било "истински мъж" в тая държава. Вярно, тези хора се броят на пръстите на едната ми ръка, но все пак има такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

8 Крив Макарон | 24.06.201016:13

Преди не харесвах педалите, сега ги мразя. И знаете ли каква е причината? Може, би ще останете изнемадани: нетолерантността им! И аз си бях позволил да изкажа необобрение от показността на гей-парада в един форум и бях нападнат с какви ли не обидни думи: селянин, изверг, боклук и т.н. Това се повтори отново и по случай творчествота на педала Азиц (който не подкрепя гей-парада, впрочем). Щом съм мразел Азис, съм бил хомофоб и боклук?! А, истерията и нервните изблици, по време да дискусия от страна на педерастите са невъзможни за описване.
Сега обмислям дали, да не отида да метна няколко павета по тая измет, по време на парада им или да се задоволя с мислъта, че са гнусни болни типчета, наказани от съдбата. Незнам...Ще видя в какво настроение ще се събудя.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

7 r_p_mc | 23.06.201012:54

парад на хетеросексуалните бой ти да си чувал най-малкото за Loveparade ?

абе, какво ви става бе хора ? Нямате против децата ви да гледат малоумни предавания по ТВ изведнъж 1 гей парад е нещо скандално за дедето и не щеш ли, ако децата го видели щели да подражават и да стана гейове...ти или си, или не си. Това не е нещо на което се учиш. Не бъдете такива хомофоби, вземете са научете да живеете с по-различните от вас, затова им е толкова трудно в тая държава на хора с увреждания, чужденци, гейове щото ги приемате като ивънземни и гледате на тях като на различни, все пак това са си хора просто хора като нас...

P.S абе за лесбийките всеки си трае, май не ви се струва толкова гнусно като си пускате порно, fyi и те са обратни.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани