Влизат ли младите в сметките на политиците ни - и на всички кандидати за власт | webcafe.bg
Webcafe

Вижте ни! Няма само материал

Джулиано Амат
16.05.2011, 12:36 (обновена 19.05.2011, 18:33)
Момиче и момче в Борисовата градина

Снимка: © Стоян Георгиев

Какво не чувам преди да отида да гласувам? Не чувам нищо за образование, за емиграция...

Ако те започнат да гласуват, ще объркат сметките... за мат'риала. Ще объркат всички сметки - на партиите. Вероятно затова партиите са ги отписали. На тях е посветено най-малко в предизборните платформи - освен няколко балончета в раздела за образованието. На партиите е по-лесно да си правят калкулациите за гласовете на база твърдия електорат и купените гласове. Каквото дошло отгоре - все е добре.

Поколението на 18-20-22 годишните обаче не чете вестници. Не гледа телевизия. Как политиците ще стигнат до тях, ако искат да ги накарат да гласуват. А искат ли всъщност? Webcafe започва тази дискусия, в която са добре дошли всички - и автори и читатели. Откриваме я днес.

Какво се случва преди избори? Каквито и да е. Започват едни обещания за най-розовия живот, който ще се постигне с мнооогото труд от страна на бъдещите избрани и безрезервната подкрепа от страна на избирателите. Минават изборите, ще се хвърли пот, колкото трябва (поне така казват) - и вече ще живеем по-дълго, ще бъдем по-богати, ще бъдем по-спокойни, ще живеем по-чисто и ще ни е по-чисто и прочее.

О, пардон. Това се отнасяше за възрастните, по-голям процент от които са пенсионери. А аз като един млад човек не влизам в сметките на кандидатите за власт.

Във всички предизборни кампании слушам неща, 90% (че и повече) от които не ме засягат. Като това, че пенсията ще се увеличи с n на брой процента. Или за минималната...или за средната заплата в България.

И тъй като съм от поколението, което не гледа телевизия поради факта, че и тя е насочена към една друга възрастова група в по-голямата част от времето си, посланията от една предизборна кампания достигат до мен от налепени един върху друг плакати по спирките и билбордове. Когато вървя пеша и им хвърлям по един поглед.

А оттам - пак думи с вкус на захар (но не за мен). (Знаем в какво се превръща захарта, когато влезе в организма...)

Какво не чувам преди да отида да гласувам? Не чувам нищо за образование - и качеството му, нито за качествени работни места или за емиграцията.

А трески за дялане - колкото щеш. В гимназията беше голямо междучасие през по-голямата част от годината. И не е като да не бях уж в качествено училище. Но не мислите ли, че не е нормално добрите учебни заведения да са около 5 в цялата страна, плюс още няколко ВУЗ-а?

А за тях пък - торби с пари да имаш, за да си платиш безплатното (на хартия) образование.

Защото също така не е нормално да сме на челните места по високи учебни такси в университетите, а други страни, които са на светлинни години преди нас, да предоставят ако не безплатно, то една идея след него образование.

Защо не се обърнете към Facebook, където концентрацията на младите е същата като тази на пенсионерите в парковете? Вместо социалната мрежа да бъка от страници за голите задници на знайните и незнайните звезди, може да предложите на младите идеите си по този начин.

(Само не изсипвайте кофи със скучни и плакатни предизборни обещания - както ни изсипват с кофи знанието в университетите.)

И, моля ви, господа кандидати за власт, не мислете, че като сме млади, сме от "лошия материал".

Държавата ни не се състои само от пенсионери и роми, които лесно може да купите (преди) с кебапчета, (сега) с пари и с кебапчета. Вярно, застаряваща нация сме, но не е нормално да карате на заварено положение. И на онзи номер с плавните реформи ние не се хващаме, въпреки че най-много време имаме ние да ги доживеем - ако въобще се осъществят.

Но то си става ясно. Отчаяният и изглупял от немотия народ много по-лесно бива манипулиран, отколкото свежия мозък. Кажи на комплексара колко е страхотен и той ще те заобича. И затова кампаниите ви звучат с думите колко много заслужава този народ, колко е трудолюбив и гостоприемен българинът и всякакви такива сиромахомилски клишета.

Но ние сме тук и си искаме настоящето - и бъдещето, което ни се полага поради възрастта!

Малко пряка реч от направена по въпроса анкета:

Гергина, студентка в София, за това какво я вълнува в живота и кое е зависимо от управляващите: "Вълнува ме образованието, разбира се. От първи клас до завършването на висше. Искам младите хора да остават тук. А образователната система ги пъди. За мен е недопустимо и най-големият боклук в България да е с висше."

Има ли партия, която преди изборите да обръща внимание на младите: "В дълбочина... никоя. Има загатвания, но младите хора като цяло не са приоритет в една предизборна кампания. Защото е нормално приоритет да е запълването на най-големите дупки.

Темата за образованието, за оставането на младите в България е по-скоро някаква козметична, лека корекция, която трябва да бъде направена. Първо да се режат туморите, след това ще се изправя кривия нос."

Димо, студент във Варна, за това какво иска да се промени в политиката и да се отрази на него: "Искам да има повече пари за образование и здравеопазване. И искам да има по-малко пари за правителствени коли например."

Усеща ли внимание към себе си и другите на негова възраст от страна на управляващите: "Ще почувствам, когато в страната се създадат условия те да остават, вместо да бягат. Още е рано. Повечко годинки им трябват."

Стефани, студентка във Виена, за студентите у нас и в Австрия: "Студентите във Виена са абсолютно осигурени. Има много бонуси като намаления и прочее, за да си студент. Тук таксите варират от 15 до 30 евро (У нас таксите могат да достигнат до 100 пъти над тези в Австрия - б.а.)."

За младите и вниманието към тях преди избори: "Как може бъдещето на една страна, което зависи от младите, да бъде успешно, като по никакъв начин не личи качествена работа по въпроса? Не мисля, че е нормално тази тема на избори да не се коментира."

Oще: власт  кандидат  материал  пенсионери  президент  роми 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

25 pueblo | 20.05.201114:33

Намига до екстрийм:
аз после точно това написах-не говоря за бг Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.10.2010, 12:22

24 Adam Avramov | 20.05.201112:07

xtrm, +1000 братко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:34

23 xtrm | 19.05.201119:21

7 pueblo | 18.05.2011 13:18
" изборите не променят нещата! ако го правеха,щяха да ги забранят.........."
-------------------------------------
ДА!
И е много важно да направя за пореден път уточнението, че това далеч не важи само само за България, а за 90% от света. Крайно време е да осъзнаем, че проблемите в България далеч не се коренят само тук. "Рибата се вмирисва откъм главата". Лобизма и подкупите в политиката, незачитането на преките интереси на народа и т.н. със сигурност не са наше изобретение. Проблемът е, че в България се случват на всички нива, по всякакви въпроси и във всякакви форми, в повечето случаи НАГЛО и пред непосредствения поглед на избирателя. Повярвайте ми, това което се случва в Бг са кокошкарски истории, на голямата политическа сцена се случват неща, които лумпенизираните от медиите зомбита (т.е. 80%) от населението на "развитите" държави не би могло да проумее дори. Нашите политици са като циганета - джебчии, в сравнение с "истински организираните мафиоти", които си разиграват коня за сметка на 7-те милиарда жители на планетата... Проблемът е глобален и се нуждае от глобално решение. От глобална революция на съзнанието... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

22 Dimitar Stamboliyski | 19.05.201118:40

@XTRM: ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:34

21 xtrm | 19.05.201118:08

Регистриран на: 19.05.2011, 12:27

17 IRRA | 19.05.2011 12:49
---------------------------------
До голяма степен съм съгласен. Аз лично съм на 27 и имам доста близки наблюдения върху различни групи от хора и интереси във възрастовата граница от 19 до 30+. Съвсем спокойно мога да кажа, че голяма част от харата в тази група са "изгубено поколение на прехода". Липсата на мотивация, липсата на обща култура, липсата на желание за включване в обществено полезни инициативи, липса на интерес към политика, икономика и т.н. са твърде характерни за хората в описаната група. Причините за това са БЕЗКРАЙНО МНОГО и едва ли ще ми стигне времето и мястото да ги споделя сега. Темата е много обширна, но резултатът е факт. Лошото е, че сред тези хора има и не малка част мислещи, интелигентни, с широк светоглед, идеалисти и т.н., които виждайки какво се случва около тях се отвращават от реалността в която живеят и тотално отказват да се включат в общественозначимите процеси, понеже се чувстват неразбрани и не се отъждествяват с общите "елементарни нагласи" на обществото по значимите въпроси. На можещи и мислещите хора не се дава път в Българската политика и докато това е така, всичко ще си върви постарому. Дали ще ни управлява Бойко, Царя, Серго, Доган или който и да било друг представител на СТАТУКВОТО, няма абсолютно никакво значение, както би трябвало да е очевидно за всеки трезвомислещ човек в България. Докато сами не поемем нещата в свои ръце.
Аз лично също мога да се определя към групата хора, които са донякъде идеалисти и се надяват на сериозни промени в начина на мислене на хората, в политиката, в икономиката, в ежедневието ни и се старая да дам каквото мога от себе си за благото на всички ни. Със сигурност мога да направя още много и ще се постарая това да стане, защото вярвам в някаква кауза. Дано все повече хора да направят същото, защото ако сами не си помогнем, няма президент или министър председател, който да ни помогне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2011, 17:07

20 Dimitar Dimitrov | 19.05.201117:11

За да излязат на дневен ред проблемите на младите и да станат приоритет на президента, самият президент трябва да е от новото поколение. Да се вълнува от техните проблеми и без да подценява пенсионерите - да измести фокуса на дискусията към бъдещето. Така, че вничавайте за кого ще гладувате - заложете на нови политици!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 16:42

19 Iivaylo Kirov | 19.05.201115:20

ХАХАХ смешно ми е много ... същите тия неща се говореха и преди 20 години ! Тогава ... ни употребиха да свалим Виденов от власт...

Сега обаче ще трябва младите с Марихуана да ги привлечете Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.10.2010, 14:55

18 Елизабет Батори | 19.05.201114:21

Така е, трябва да се обърне внимание на младите хора и да се стимулират....Не мисля, че е нормално млад човек с висше образование и два западни езика да работи не по специалността си на минимална заплата или малко над минималната, защото не може да се намери работа за това, за което е учил...А колко много такива хора има! Как да се мотивират те да гласуват и да останат в България? С приказки за увеличаване на пенсиите? Благодаря, но не! Господа управляващи замислете се....ако искате младите да останат тук и да гласуват вземете мерки...на приказки сме се наслушали вече Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2011, 12:27

17 IRRA | 19.05.201112:49

От години работя с млади хора, самата аз съм на 33г. и се броя за все още млад човек. Ежеседмично се срещам с юноши и девойки на 15 до хора на 25 годишна възраст. Имам да сподел няколко неща на този автор.
Авторът на тази статия вероятно никога не е имал честта да преподава на студенти в елитен български университет. Тогава би разбрал, че независимо от материалната база или таксите за висше образование, много малък процент от младите хора имат ищак за учене. Голям процент от студентите имат претенции към униврситета и грандомански амбиции за бъдещето си, но... когато трябва да четат по време на семестъра или да стажуват, се оказва, че насреща няма никой. В университетите по света читалните са денонощни и винаги има някой там. И не ми говорете, че интернет от вкъщи е достатъчен, защото това не е така. Повечето студенти дори не знаят как да търсят научна информация в нета. За съжаление препоДАВАНЕТО предполага някой насреща, който да вземе. В това отношение репликата за материала на ББ не е далеч от реалността. И докато тези на 20-23 г. се разболяват от грандиозни планове за себе си, тези на 15-18 се гордеят с това, че нищо не ги вълнува и всичко им е "все тая". В тази държава вече всеки може да каже какво иска. Причината младите да са "отсвирени" от политиката е и, че те са се отсвирили от обществения живот по своему. За мен статията е твърде пристрастна, а това не е истинска журналистика.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

16 GohoBG | 19.05.201111:37

Пляскане
...млади-стари...
всеки си отговаря за гъза...
и си гласува за когото иска Идея
и после пак на себе си да се сърди Бесен
Олигархията, която се дооформи така се прелива,
като някакво аморфно същество, само и само да
не им се спират кражбите и да не се нарушават схемите...
и пред алтернативата, Трактора, или Булдозера Чуди се
аз бих гласувал за Фадромата... напук!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани