Високите токчета са винаги на помощ | webcafe.bg
Webcafe

Високите токчета са винаги на помощ

Lifecafe, по Reuters
04.12.2014, 19:02 (обновена 09.12.2014, 08:25)
високи токчета

Снимка: © Getty Images

Искате помощ? Носете високи токчета

Ново изследване на университета в Южен Бретан, Франция, констатира, че мъжете е по-вероятно да окажат помощ на жена, носеща високи токчета.

Социалният психолог Никола Геген установява, че мъжете по-често отговарят с "да"на въпроси в анкета, ако жената, която им ги задава, носи обувки на високи токчета, отколкото ако е с обувки без ток. По подобен начин Геген (който се е занимавал и с други интересни изследователски въпроси, от рода на това дали носенето на калъф за китара в ръка дава на мъжете по-големи шансове да вземат телефонния номер на жена) твърди, че мъжете е по-вероятно да помогнат на жена, вдигайки изпусната от нея ръкавица, ако тя е на високи токове.

Това, че високите токчета променят начина, по който хетеросексуалните мъже реагират спрямо жените, надали е изненада за някого

В крайна сметка, високите токчета променят походката и позата ви, както и начина, по който дрехите ви обхващат тялото. Като култура сме приучени, че промените, които токовете пораждат във външния вид и движение на жените са привлекателни - решение, към което се придържаме вече от поне 50 години.

В последните години тенденцията при високите токчета достигна абсурдни размери, като платформите и свръхтънките токчета отстъпиха на носталгия по 90-те години под формата на по-масивни токове. В общата картина това са относително незначителни вариации; културната ни склонност към високи токчета е твърдо изградена като възприятие и не изглежда да има шанс да изчезне скоро.

Някои оспорват методологията на това изследване и то с основание, но констатациите му пораждат доста интересни въпроси. Дали мъжете е по-вероятно да реагират на жени на високи токове, защото ги считат за по-привлекателни и дали е по-вероятно да отговарят на въпроси в анкета, или да помагат на привлекателна жена?

Или мъжете, които правят услуга на дамата с токчетата, вдигат ръкавицата, осъзнавайки, че на токчета тя е физически по-нестабилна от жена с пантофки например, и поради това е по-вероятно да има нужда от помощта им? Или, още по-интересно и по-притеснително - дали възприеманата нестабилност и уязвимост на една жена я прави физически по-привлекателна за някои мъже?

Жените често се чувстват на токчета така, сякаш възможността им бързо да избягат от потенциална опасност е ограничена и това не е първият път, когато обществото решава, че жените са най-привлекателни, когато нещо ги ограничава физически. Цивилизацията, за щастие, като цяло отдавна е скъсала с корсетите и фустите, но изглежда все още вярваме, че жените са най-секси (и много жени все още се чувстват най-уверени и силни) в обувки, които често им причиняват болка, причиняват дълготрайни ортопедични травми и като цяло ги правят по-нестабилни и по-трудно подвижни от мъжете.

С това не призоваваме за феминистко "горене на високи токчета", но дълготрайността на тази мода няма как да не ви накарате да си зададете някои въпроси

Изследването провокира и размисли за ефекта на високите токчета върху начина, по който хората възприемат жените. Дали жените са възприемани като по-убедителни или по-интелигентни? Дали мъжете и жените реагират различно, когато бъдат помолени да преценят убедителността на жена на токове?

Това не са само въпроси, свързани с това как да си подбирате покупки за гардероба или да си планирате облеклото за различни ситуации. Дрехите и обувките играят огромна роля в оформянето на мнението на хората за нас - за имущественото ни състояние, интелекта, сексуалната уязвимост, морала и дори за властовата ни позиция. Това са все неща, които се преплитат.

Често тези преценки се правят за частици от секундата и след като веднъж бъдат направени, е трудно да се променят. За жените, които кандидатстват за работа или заемат високи постове, въпросът как да изглеждат е особено сериозен - достатъчно е да попитате която и да е жена, кандидатствала за обществен пост.

Би било лесно да отхвърлим социологическите анализи на високите токчета като фриволни, като въпроси, свързани единствено със стил, не и със съдържание. Всъщност обаче темата е обвързана с основни аспекти на властта и влиянието: как ги придобиваме, как ги упражняваме, как ги губим. И тя засяга и доста интересни допълнителни теми за властта, привличането и половете - и подобно на конкретното проучване в случая, поражда повече въпроси, отколкото тези, на които отговаря - нещо, което е признак за научна област, нуждаеща се от още сериозни изследвания.

А остава, естествено, и въпросът, който дамите редовно си задават, когато прекрачват прага на дома си след дълга нощ на високи токчета, докато петите им горят от болка и мускулите на краката им шумно се оплакват от напрежението: защо, по дяволите, дамите изобщо някога са счели, че тези обувки са добра идея?

Oще: високи токчета  външен вид  жени  изследване  обувки  стереотипи  токове  токчета 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 05.12.201415:28

Високите токчета са най-добрия заместител на големия бюст. Нещо като спасителен пояс за дами лишени от тази природна благодат, и твърде бедни за да си позволят силиконови имплантанти.
   

оценка

+0 -3