Експерти съветват как да се сближите с колеги | webcafe.bg
Webcafe

Ако си загубеняк на работа

Webcafe.bg, по BBC
13.02.2014, 13:58 (обновена 15.02.2014, 21:18)
Мацка

От това как човек се вписва в колектива зависят почти 90% от успеха му на работа

Когато се връща от майчинство, Вивиан Скот, служител в международна технологична компания, се опитва да разпредели времето си между излизанията с колеги след работа и отглеждането на време с дъщеря си.

Грижейки се за детето си, тя се чувства изключена от колектива, защото колегите й излизат често заедно, без да й се обадят. Така остава и вън от важните разговори, клюките и изобщо общността.

Няма съмнение, че включването в социална група на работа може да бъде трудно. Особено ако сте семейни и имате отговорности като гледането на малки деца или възрастни родители.

Не бъди аутсайдер

"Много често хората чакат, докато се установят добре в компанията или докато организацията се реструктурира и тогава осъзнават, че не са част от никаква мрежа - формална или неформална", казва Джейн Хорен, експерт по включването и развитието на организацията.

Но има по-важна страна на общуването с колеги - освен най-новите клюки от офиса. Разбирателството с колеги на работа и в извънработно време е източник на важна информация за амбициозните служители как се развива кариерата им в компанията и е начин да са в крак със събитията.

Социалните медии правят по-видимо това кои колеги прекарват времето си заедно извън офиса и кой е аутсайдерът. Все повече фирми се отварят към заниманията в извънработно време, което прави неизбежно някой да се чувства отлъчен, когато например чуе плановете на другите за съвместен обяд.

За себе си Вивиан Скот открива, че да остане част от приятелския кръг в офиса ще изисква допълнителни усилия. Затова решава да прекара поне 30 минути на ден в разговори с колеги по време на обяд или в пиене на кафе с тях преди работа. Но явно и това не помага, защото тя напуска работа.

По-късно издава книга, в която предлага решения за конфликтните ситуации в офиса. Като например това да поканите колегите на свое събитие, отколкото да очаквате покана от тяхна страна. Скот предлага и да присъствате само на онези събития, които привличат най-много хора.

Съвети за новаци

Ако си нов в компанията или скоро си се преместил от друг отдел, трябва да намериш общителен "информатор", който да те въведе във фирмената култура. Ако можеш да създадеш приятелство на работа, можеш да се интегрираш много по-добре. Опитайте се да впишете сред колегите, като опознаете хората един по един и след това да изградите връзки помежду им, съветва Бен Уабър, президент на бостънската компания Sociometric Solutions.

Например, ако работите в голяма компания и колега ви разкаже за свой проект, а друг колега има сходен интерес, запознайте двамата. Това ще улесни ставането ви на част от общност. Бъдете търпеливи, а не нахални, когато създавате връзки. Не се самопоканвайте на събития, които да поставят колегите ви в странна ситуация, защото реално биха ви отказали покана.

Споделяне и служебни разговори

Важно е да имате реалистични очаквания. Ако семейните задължения непрекъснато застават на пътя на щастливите ви часове в служебни вечери или спортни събития, то може да се окаже особено трудно предизвикателство да се свържете с колегите си на социално ниво.

Експертите препоръчват да определите целенасочено как да прекарвате времето си на работа и да изберете с коя група или отдел искате да се сближите.

Социализирайте се с тази група, като не просто говорите за работа, но споделяте и детайли за личния си живот, за да насърчите по-сериозни връзки. Те биха направили общуването в напрегнати ситуации на работа доста по-лесно.

Например по-високопоставен служител, който знае, че имате малко дете или възрастен родител, ще бъде по-благоразположен, ако поискате болничен ден в последния момент. Но е важно да поддържате баланс между двата типа разговори - лични и служебни. Ако не успеете, то няма да имате никаква полза от споделянето.

Oще: hr  офис  професия  работа 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

1 Архангел | 16.02.201416:15

Но явно и това не помага, защото тя напуска работа.

По-късно издава книга, в която предлага решения за конфликтните ситуации в офиса.
....
Тя на себе си не могла да помогне.Че чак и напуснала.Но затова пък написала книга как другите да се справят :D
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани