Facebook ченгета | webcafe.bg
Webcafe

Facebook ченгета

Lifecafe, по The Daily Beast
01.11.2013, 18:12 (обновена 08.11.2013, 10:58)
Browse

Снимка: © Getty Images

Какво става, след като докладвате някоя обидна картинка

Много е вероятно да не видят нещата, които публикувате на стената си във Facebook. Споделете обаче видео с обезглавяването на сирийски войник или своя снимка без сутиен (ако сте жена) и ще се срещнете със силите на реда в най-голямата социална мрежа в света.

Младшите анализатори, които са част от Екипа по потребителските операции, са хората, които вземат решенията зад иначе безличната машина на Facebook. Те са на заплата и често са наемани с едва няколко години предишен опит, за да вършат тежка задача - да преценяват дали фото и видео съдържанието, което публикувате (или от което се оплаквате) е по някакъв начин неморално или обидно.

Кога трием и кога - не?

Преди дни те се оказаха в светлината на прожекторите, след като Facebook първо наложи ограничения за видеоклиповете с обезглавявания, а след това ги отмени. Колебанията на социалната мрежа доведоха до толкова голям скандал, че британският премиер Дейвид Камерън нарече действията на Facebook безотговорни и призова екипът на сайта „да обясни на притеснените родители какво прави".

Хората на Марк Зукърбърк запазиха мълчание пред медиите, но се опитаха да хвърлят светлина върху начина си на работа. „Когато хората споделят такъв тип съдържание, често това е с цел да го осъдят", посочват от Facebook и допълват, че администраторският екип ще се намесва в случаите, когато кървавите видеозаписи се споделят „за доставяне на садистично удоволствие или за прослава на насилието".

Компанията обеща да анализира внимателно контекста около видеото или снимката и да преценява дали „потребителят споделя отговорно".

Работа като всяка друга

Внимателен анализ? Отговорно споделяне? Това е тежка задача и те непрекъснато се занимават с нея.

Когато една група в Менло Парк, Калифорния, излезе от системата, друга влиза - от Хайдерабад, Индия. Facebook ченгетата имат офиси в Остин, Тексас и в Дъблин. Според кариерния портал на Facebook, за да станете част от Екипа по потребителските операции, трябва да имате страст към проблемите на онлайн сигурността, да можете да вършите няколко неща едновременно и да не се притеснявате да се борите с големи задачи.

Идеалното количество предишен опит е между 1 и 3 години, което прави позицията особено привлекателна за наскоро завършили студенти-идеалисти. Ако ви вземат, можете да очаквате годишна заплата от 43 518 долара на година - поне според 13 бивши служители, които анонимно са подали информацията в сайта Glassdoor.

Говорител на социалната мрежа коментира по-рано през годината, че работата на анализаторите от няколко точки на света гарантира сигурността на близо милиард Facebook потребители, като за целта се преглеждат стотици хиляди оплаквания всяка седмица.

Процесът е изключително комплексен.

Какво прави едно Facebook ченге?

В бележка, озаглавена „Какво се случва, след като натиснете „Докладвай", компанията разказва преди няколко месеца, че Екипът по потребителските операции се състои от няколко самостоятелни отдела, които са специализирани в различни видове съдържание - безопасност, език на омразата, достъп и обидно съдържание.

„Когато някой докладва някакво съдържание, в зависимост от причината за това му действие, оплакването ще отиде в един от тези отдели", обясняват от Facebook.

"Работата на новите членове в екипа се състои в отговаряне на потребителски въпроси и преценяване на оплаквания за съдържание от типа на изображения, групи и страници. Успешните служители се занимават с по-специализирани аспекти на същата работа - например с езика на омразата", обяснява в Quora човек, който твърди, че познава системата отвътре.

Повечето настоящи и бивши Facebook ченгета се изказват положително за работата си в анонимни форуми - най-честата оценка е 4 от 5 звезди. Коментарите идват от бивши служители в дъблинския офис, които преди това са работили за Google (и смятат, че напускането на Интернет гиганта е било най-доброто им решение до момента).

мнозина твърдят, че не могат да намерят някакъв очевиден недостатък в това Facebook да ти е работодател и оценяват високо диалогичната атмосфера, в която мениджмънтът слуша подчинените.

Разбира се, не липсват и отрицателни коментари - за някои, Екипът по потребителските операции предлага скука, стрес и нарушения в баланса между работата и личния живот. „Работата е доста забавна, но може да те стресира много, защото се занимаваш с порнография и шокиращо съдържание без никаква подкрепа. Може да ти кажат в 17:30 часа, че все още чакат 500 сигнала за свързано със самоубийство съдържание - о, да, ще спиш прекрасно след това", пише един бивш служител.

Друг допълва: „Никой не ми е насочил пистолет към главата, за да работя толкова здраво, но усещам чувство за дълг към колегите и потребителите".

В този момент идва и едно Facebook ченге от Хайдерабад, което вижда само един голям недостатък: „Безплатна храна и калории :)".

Oще: facebook  език на омразата  порнография  социални мрежи  съдържание 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2013, 13:04

1 Бай Парух Танкиста | 04.11.201313:04

Много полезно четиво! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани