Защо не съм оптимист за протестите | webcafe.bg
Webcafe

Защо не съм оптимист

Аспарух Калянджиев
17.06.2013, 14:14 (обновена 19.06.2013, 15:14)
протест

Какво да прави малцинството, случайно окопало се на територия, заета вече от системообразуващото мнозинство

За протестите сега мнозина се изписаха. От една страна, много ми се иска аз да отида и да си излея антипатията към сегашната власт, от друга съзнавам, алтернативите й с нищо не са по-добри. Поне тези, които са парламентарно представени.

Което не значи, че ще говоря за "граждански квоти" в управлението, или друг булшит от този род - не по-малко добре съзнавам, че това са безумни идеи. Сигурно звуча адски ехидно, но в момента каквото и да избираме, избираме между по-малки злини. Тъй че от една страна съм уверен, че тези протести са важни и необходими - и бих отишъл, ако не ме задържаха вкъщи сериозни семейни обстоятелства... от друга, не съм сигурен какво по-добро ни предстои, ако случайно властта се огъне и наистина започне да слуша какво реално иска населението. 

Не знам защо, но много хора наоколо, особено по социалките, обичат да разсъждават как народът не може да търпи едно или друго, или че не познават хора, които примерно са гласували за ГЕРБ или БСП (гласуващите за Атака и ДПС ги изключваме, те си личат отдалеч, като характерен контингент на определен тип медицински локации).

Това, което им убягва, е, че ние сме един като цяло тесен кръг хора, които се движат в една и съща среда, хора, които са като цяло образовани, с нормална професия, занимаващи се предимно с умствен труд, живеещи в сравнително големи градове и така нататък. С други думи - хайде да го кажа в най-прав текст: НИЕ НЕ СМЕ ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА ИЗВАДКА НА ТОВА НАСЕЛЕНИЕ. Разберете го най-после.

Оттам съответно тръгва и съзнанието, че ако ти знаеш кой е Делян Пеевски, всички останали също неизбежно знаят - и знаят защо изборът му е нещо лошо и порочно. Проблемът е, че 80% от хората въобще НЕ знаят кой е той. Или ако знаят, им е казано, че той е човекът, който ЩЕ ВЪВЕДЕ РЕД сред хаоса, така че е лесно да ги убедиш, че борещите се срещу него са поддръжниците на хаоса. Ако са и платени, още по-добре, значи са подкупните, виновни поддръжници на хаоса

Но се отплесвам.

Мисълта ми е, че има безброй хора, които са извън нашия (и вашия) кръг, които си казват "тоя пък какъв е, защо ме занимават?" и отписват цялата история като глупости. Както и всяка друга история, която не ги засяга пряко, и не влияе пряко на джоба им и благосъстоянието им. За тях моралът е глупост, ако от него няма материален интерес. И за тях причината, поради която да гласуват за или против Бойко, е примерно това дали им е вдигнал пенсионната възраст. (Да, лично познавам такъв човек. В повечето си други аспекти е разумен, но... )

Дори и да стигнем до нови избори, огромната, РЕШАВАЩА част от гласовете на тях както обикновено ще бъдат дадени именно от тези хора. И това е добре да го осъзнаем още отсега - ТЕ ще решат кой ще управлява, те ще решат какво е бъдещето на тази страна в следващите n на брой години. Не защото четат политически програми, или защото разбират какво означава изборът им. А просто защото са много. И са невежи. И не искат да стават "по-вежи", както биха казали някои от тях. 

Значи ли това, че съм се отчаял за бъдещето? Не напълно. Проблемът е, че решението общо взето не е - и няма вероятност да бъде - в наши ръце. Затова, въпреки че съм не по-малко погнусен от ставащото, не изгарям от желание да излизам да крещя на площадите. Може би защото преди години ходих доста по площадите, още от малък, покрещях достатъчно, и сега наблюдавам резултатите от тези площадни крясъци. Или по-скоро липсата на каквито и да е трайни резултати.

Напоследък много мисля за неща като народопсихология, която ми преподаваше, бог да го прости, Марко Семов. Не знам доколко е бил прав, но... това, което видяхме особено на последните избори, и което евентуално ще видим на следващите (ако успеем да катурнем властта сега - дано!), ме убеждава, че по-голямата част от населението НЕ иска да бъде спасявана от тази власт, от Пеевски, от Орешарски или от който и да е. На нея просто й е все едно. 

Което ме води към един друг размисъл, свързан с тази статия. На пръв поглед нищо общо с нашата тема, но почакайте и ще разберете какво имам предвид.

Тезата, че "радикалите някога ще могат да бъдат излекувани" е интересна далеч не заради радикалите. Подобни изказвания (при това в издание от нивото на Times, не на в-к "Уикенд", моля, моля) са живото въплъщение на отказа от концепцията, с която е израснало не едно поколение - а именно, че антиобщественото поведение е провокирано от "непоносимите условия на живот", тежкото детство и прочие ала-бала.

Това обаче само по себе си не е всичко. Неизбежната следваща стъпка е отказът от идеята, че хомо сапиенс въобще се държи "рационално" в примитивния смисъл на тази дума, като homo economicus и прочие. Ако съдим по тази публикация, занапред изглежда медиите ще се залавят в много по-голяма степен за тезата, че поведението на индивида е строго детерминирано от устройството/биохимията на мозъка му.

Идеята въобще не е нова (и е ясно формулирана още в поговорката "какъвто си в люлката - такъв си оставаш и в гроба"), но и във всеки момент се потвърждава от наблюденията ни на битово равнище над околните - и над самия себе си - поне ако си позволим да бъдем максимално честни със себе си :)

По-интересни са дълготрайните изводи от това.

Първо, окончателно се срива толкова любимата на много фантазьори идея за тайнствените "кукловоди", стоящи зад кулисите и дърпащи марионетките на хората на обществено-политическата сцена. Пелевинската теза, че политиката отдавна се е превърнала в шоубизнес, където основната роля е на продуцентите. И т.н., и т.н.

Защо се срива тази идея? Най-вече защото кукловодът, както и да върти куклата, ако ще да се скъса от напъни - тя ВИНАГИ ще се държи по единствено възможния за нея начин. Така, както е програмирана, както е записано в мозъка й от самото начало. Можеш да я накараш да се движи по-бавно, факт. Но да я заставяш да действа не така, както й е присъщо, е безнадеждно. Технологиите не помагат - и медиите също.

Второ. Всяка страна, на която се опиташ да натрапиш чужд за нея маниер или режим на управление, първоначално деградира (или се "развива" мъчително бавно с огромни усилия и загуби), а после все пак се връща към старите си навици. Което наблюдаваме на база примера на милата ни родина, земен рай, от около 25 години, за Африка и други подобни да не говорим пък въобще.

Трето. Ако някоя прослойка или популация печели за момента надпреварата с другите - това далеч не става, защото тази прослойка е най-умна, най-рационална или най-специална. Това става поради една от две възможни причини:

а. или иманентните й (на въпросната прослойка) качества случайно са се оказали най-подходящи и адаптивни за съответната среда, или 

б. прослойката се е оказала толкова многобройна, че е формирала тази среда "за самата себе си".

Останалите, колкото и да им се иска да се променят, за да се "влеят в потока" - просто не могат. Остава им само да бягат там, където средата е по-благоприятна.

И четвърто. Нео-нео-колониализмът получава научна обосновка: "С тези гадинки не можеш нищо да направиш, колкото и да се стараеш; оставете ги да си живеят така, както искат, и както живеят в момента". И което, дагоева, е характерно: гадинките въобще нямат и желание да възразяват. Ама въобще. Тоест излиза на преден план пълна, доброволна сегрегация на народонаселението според неговите стремежи.

Остава само един въпрос - какво да прави малцинството, случайно окопало се на територия, заета вече от системообразуващото мнозинство. Което ни води към началния въпрос. И да, отговори на него не мога да дам.

Oще: българи  гласуване  избори  народопсихология  население  протести  хора 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

37 Елисавета Домовчийска | 19.06.201315:30

Значи тъй, искам да обобщя, не са изказани от мен тези аргументи, но най-много ми допаднаха и ми идва да ги обобщя някакаси. Значи, казвате, февруарските протести били на бедните, отчаяните, лумпените, били урукхай, орки, мизерабли, обаче давате ли си сметка, че ако ги нямаше февруарските протести, нямаше да ги има и днешните, както някой каза България не е същата от февруари, не от петък. И относно така широко прокламирания "морал", нека си припомним за тогавашните протести - ставаше въпрос за сметки, но това е само повода, иначе ставаше въпрос за монополите, за задкулисните договори /разсекретени именно заради февруарските протести/ в енергетиката, и забележете - за същите неща като сега - за нова конституция, за Велико народно събрание, за повече права на гражданите, за отзоваване на депутати, за нов политически модел. Да, за същото ставаше въпрос, и не е морално да твърдите друго, най-малкото към паметта на Пламен от Варна. Това, че снобизма ви, еснафщината на някои е по-голям, или някой ловко подклажда рефрена, за да се върне на бял кон във властта и вие кълвете на въдицата в заблудата и самовлюбеността си - ваша гледна точка, моят проблем е, че вашата гледна точка, абсолютно неправилна, може да се използва И СЕ ИЗПОЛЗВА и може да стане мой проблем.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

36 Frida | 19.06.201310:36

ами тогава се сърдете на телевизорите си. истината е, че гласувалите за парламентарно прдставените партии са свързани тясно иили напълно зависими от тяхната политическа власт. останалите повече от 60 процента избиратели не намират изразители на интресите си. и вместо да обвинявате населението, вземете, излъчете няколко личности с посочените от мен по-долу характеристики. все пак е демокрация, освен телевизори има и компютЪри, смарт-фони, галаксита и т.н. Смее се не е нужно да се възкачваш на две щайги, че да те чуят 50 човека.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

35 Dimitar Stamboliyski | 19.06.201308:45

Фрида, в една друга статия по темата беше изразена тезата "гласува с телевизора си", което си е най-точното определение. Така че формации и избор, колкото щеш, но не са ли на екрана трудно се вклиняват в кортекса на ср-стат зрител, респективно избирател.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

34 Frida | 19.06.201302:25

винаги ссъм мислила, че който е останал в бегето, си му е добре там, т.е. образован или не, избирател на боко, на ваньо или сергей, той си доволства и материално и морално.
но, както казват и други хора тук - младите не са доволни вече от условията в ареала, и тъй като навсякъде из другите ареали стана трудничко - и морално и материално, полека-лека, от немай къде, се захващат да го реформират.
обнадеждаващо е, че 60 процента не са гласували - болшинството не намират в предлаганите им лица и групировки нито материално, нито морално упование.
да ми прости авторът, но и аз не гласувам за някой, който вдига пенсионната възраст. и точка. не виждам нищо осъдително в това да не гласувам за собственото си материално и морално ощетяване. и едва ли някой ще ме убеди, че ваньо е по-добър за мен лично от боко, или че сергей е изразител на моите интереси. това предлага сергията, за преобладаващото население няма избор.тогава къде е причината - в кукловодите, които не намират подходящата кукла или в куклите, неспособни да станат кукловоди, въпреки огромното си образование, неизчерпаем интелект и железен морал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

33 KingoftheROAD | 19.06.201301:04

28 deowin | 18.06.201319:02
>2.Който го е страх от мечки да не влиза в гората!

Стори ми се, че авторът намекна точно същото - че едно от логичните неща, които може да направи човек, озовал се в гора с мечки, е да я напусне и да остави мечките да си живеят както предпочитат. Така или иначе в противния случай или живееш в гората в постоянен страх (по-добрият вариант), или просто биваш разкъсан. А мечките продължават да си живеят както и преди, без теб.

Има и трети вариант. Биеш всяка мечка, която се опитва да те разкъса така, че повече да не й минава през главата и мисълта за това. Около теб се оформя постепенно територия на уважаващи те мечки, които добре знаят, че не ставаш за ядене. След време, може да се появят и други такива като теб, и мечките да се видят на тясно. :-)
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

32 Bichkiiata | 18.06.201320:07

... доказваме , че по-малоумни , агресивни , комплексирани и разделени , не същества - съществУвания! - няма на света ! ...


потник,

туй е любимият ти финал в 90% от повърните ти нещастнико , а и нали щеше да спираш, ама как да стане като тя циклофренията не спира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

31 еднажена | 18.06.201319:58

Гениално -
използваха сметките за ток , за да създадат хаос ,
а сега използват хаоса , за да генерират нова печалба Удивителна
Всъщност , всичко това се случи чрез нас.

Объркан Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

30 еднажена | 18.06.201319:33

http://news.ibox.bg/news/id_565737235

"Не искам да мисля за такъв сценарий, коментира Тонева по повод възможността парламентът да се разпусне и така да не се приемат очакваните законодателни промени.

Стана ясно още, че в сметките, след отпадането на добавките, в графата енергия ще се показват точно заплатените от потребителите разходи за всеки тип енергия, която е консумирана.

В заключение шефката на ДКЕВР все пак посочи, че е възможен вариант за намаляване на цената на тока с 5%."

.....Сега става ли ясно за какво иде реч , или не?

Изчезвам преди Део да подвади разни бръсначи , че пустата му природа , място не може да си намери и прелива в пространството
Смее се Не мога повече ангелче Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

29 Ben Dover | 18.06.201319:22

Мернах коментара на Ra-ra-riot и ми стана интересно за какво е цялата тази разправия.Ми прав си е човека/автора.Прост народ - слаба държава.Сега,оптимисти или песимисти,всеки си вярва в нещо и се надява положението да се промени.Факт е,че населението на България поумнява.Умните хора обаче,все още са твърде малко.Но пък от друга страна,един образован човек се равнява на 100 необразовани,та общо взето смятам,че надежда има.Каквото и да говорим,не може толкова лесно да заличим 23 години некадърно управление,така,че ако има воля и желание,нещата малко по малко ще си дойдат на мястото.Бавно,но сигурно.Алтернатива на сегашното управление наистина няма.Не защото няма кадърни хора,а защото нямаме хора с опит.Смятам,че ако се наложим някакъв вид контрол над идиотите в парламента,те ще се научат да работят качествено.
А дано...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

28 Manuela Gerenova | 18.06.201319:19

борис, на тези избори имаше 40 или 45 (!!!) партии, от които със сигурност е имало такива с нови лица. Това извинение просто не важи. Просто си кажи, че си търсиш оправдание.
   

оценка

+0 -0