13 суеверия за петък 13 | webcafe.bg
Webcafe

13 суеверия за петък 13

webcafeLifecafe
13.01.2017, 09:13 (обновена 13.10.2017, 09:12)
петък, 13-ти

Обърни късмета си в този злокобен ден!

Петък 13-ти е ден, обграден със суеверия и вярвания, но защо е така и наистина ли този ден носи нещастие?

Според нашите наблюдения много хора твърдят точно обратното, това е бил един от късметлийските им през годината, от печалба от лотарията до ученика с пет шесттици за един ден. Но нека разберем дали той заслужава лошото си име с тези 13 суеверия.

Не пътувай на петък 13-и

Разпространено суеверие е, че ако тръгнеш на път на петък 13-и, лошият късмет ще те преследва и ще ти се случи нещастие. Ние може единствено да те посъветваме да не пътуваш, заради влошената зимна обстановка!

Неделята е виновна

Защо? Защото във всеки месец, започващ с неделя, има петък 13-и. Ако не вярваш, може да провериш.

Не оставяй календара на датата петък 13-и

Това суеверие е доста смущаващо. Смята се, че на петък 13-и норвежката богиня Фрей (Петък) се е превърнала във вещица и оттогава преследва и убива всички, които на събота 14-и й припомнят за злочестия ден.

Не пазарувай на петък 13-и

Суеверието гласи, че всяка вещ, която придобиеш на злокобния ден, ще ти донесе само нещастие. Това обаче едва ли е вярно. По-скоро човек трябва да предизвика съдбата и да се разтуши с някоя покупта. Е може би това не е денят, в който да си купите кола или апартамент.

Параскаведекатриафобия

Така се нарича фобията от петък 13-и. Счита се, че от 18 до 22 хиляди американци страдат от тази фобия. "Институтът по фобии и стрес" в Ашвил е изчислил, че за изминалата година от страх от петък 13-и икономиката е изгубила над 800 милиона долара.

Добре, че петък 13-и може да се случи максимално 3 пъти в годината. Днешният е последният за тази година.

Не чупи огледала

Суеверието за чупенето на огледало добива нова сила на петък 13-и, не само ще имаш 7 години нещастие в любовта, ами като цяло. независимо от датата не е хубаво да се чупят огледала!

Раждане на петък 13-и

Говори се, че дете, родено на петък 13-и, ще има лош късмет цял живот. Лошо! Но, за да те успокоим, познаваме поне 5 души, родени на злокобната дата, които имат доста добър късмет.

Не минавай под стълба

Това суеверие датира още от древен Египет. Там се смятало, че стълбата, стената и земята образуват триъгълник, който отваря портал към отвъдното и зъл демон може да обсеби тялото ти. Можем да се съгласим до степен, че минаването под стълба е опасно, най-вече заради падащи предмети.

Не се подстригвай

Ако се подстрижеш на днешния ден, нещо лошо ще се случи с член от семейството ти. Ако се подстрижеш като на снимката по-долу, можеш да докараш някой-друг инфаркт.

Не започвай бизнес на петък 13-и

Че кой започва бизнес в петък? А пък и по-рано споменахме за резултатите от петък 13-и за икономиката. Така че, смятаме това за добър съвет!

Не сменяй спалното бельо на петък 13-и

Смята се, че ако подмениш спалното си бельо, ще сънуваш ужасяващи кошмари. Същото важи и ако си напрегнат. Да лежиш в мръсни чаршафи е под въпрос.

Не си режи ноктите на петък 13-и

Това ще ти донесе много лош късмет. Пък и утре е събота.

Избягвай черните котки

Черната котка от столетия носи проклятието на животно, което ти носи изключително лош късмет. Като собственик на черна котка, единственото, което мога да кажа за лошия късмет, който носи, е няколко счупени чаши и съборена коледна елха.

Ако спазваш всички суеверия, по-добре не излизай на петък 13-и. Но в 21-ви век е смешно да говорим за дати. Затова 13-ти е ден като всички други, просто не му се връзвайте!

Oще: лош късмет  петък 13  петък 13-ти  суеверия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

3 Basil Fawlty | 15.01.201704:44

И още един случай. Преди 10 години се чиних фермер (млад).пфу, пфу. Свършваме работа с моите хора , и ги разкарвам по къщата на групи с колата на жената. Предната жена. И първата група пътуваме 15тина км. И влизаме в едно селце. А там черна мачка ни сече на пряко през пътя. Мойта хора се споглеждат(полячета, много , ома много суеверни ). Аз , както винаги с някакъв глупав коментар им се присмивам. 200 метра нататък- завой. И след завоя, бум. Излизам да видя- задната гума си отишла. И гледам , пирон. И си викам , ще звънна на едно приятелче(резервната я извадих ама болта секретен , не мога да отвъртя )
Друг вече пътува да помогне с хората(още 2 групи чакат) Та идва приятеля , с една бутилка като от деодорант и вика ще я напомним. Ще напомпиш , дедовия! Пирона 25см дълъг влязал
От едната страна и излязал от другата. Кво да правиш. Неделя. Запалих и тътър-тътър я преместих в едно поле. До понеделника да я приберат в сервиза.
Понеделник- майстора от сервиза отишъл на почивка. Ще отвори в четвъртък. Пътната помощ от моето градче закъсал в неделя и не може да помогне. Търсих ключ за тоя болт- имало 40 вида.
2 седмици я драх на сън тая мачка, нейната мамица.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

2 Basil Fawlty | 15.01.201704:18

Петък 13ти бабента ви трънкена. Но! Това за прането ме уби. Още се смея. Та да ви разкажа набързо: петък сутрин , онзи ден. Ставам в 5. Чух че мойта мома се поразбуди. Точно си направих кафе и поглеждам навън- много светло. И си викам - сняг да го Ева. И на мойта мома и викам, ставай Душко , да видиш кво има вън. И тя стана , любопитка си е. И като вика, малее , как ще отида на работа (20км с кола). Млад шофер , кво да я правиш. Както и да е. Отивам но работа , дълъг ден, връщам се в 10, и кво да видя- навсякъде пране. Съхне. Стресирала се и вместо да си доспи , станала и изпрала -чаршафи, калъфки..... и всичко ОК. Лягаме си. към 1 съм заспал. В 3 се събуждам. Нещо шава около мен. Душата се надигнала , мърмори и нещо удря/стърже по възглавницата. Викам кво става? А тя ми отговаря, една огромна буболечка се качи на възглавницата ми и ме гледа как спя. :)))))))) абе викам си , тъмно като под кучешка опашка, къде ще видиш ти че някой те гледа ама кво да правиш.
Ставам да проверя. Отивам от нейната страна , да видя . Там нищо. Пък тя хоп, и се намърда на моята. Мен да ме яде буболечката. Сутринта я питам помни ли нещо , а тя - не.
Е те за това се пере в събота , да го знаете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.05.2012, 12:56

1 Sylvia Brankova | 13.01.201712:06

ПараскЕвИдекатрия...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани