I have a dream | webcafe.bg
Webcafe

I have a dream

Lifecafe
22.04.2013, 17:04 (обновена 25.04.2013, 11:51)

1 от 14 снимки Назад Напред

сънища

Снимка: © boredpanda.com

Само 12% от нас сънуват черно-бели сънища

Сънуването е сред най-загадъчните и интересни преживявания в живота ни. По време на Римската империя например някои сънища били обсъждани и тълкувани дори в Сената, тъй като се смятали за предзнаменование от боговете.

Тълкувателите на сънища придружавали военоначалниците по време на битки и походи.

Известно е, че много от артистите са осенени от идеи и творчески вдъхновения по време на сън.

Ето 15 интересни факта за сънищата.

1. Забравяте 90% от своите сънища.

По-малко от 5 минути след събуждането си, вече сте забравили сънуваното. След 10 минути, 90 на сто от тях вече са "изтрити".

2. Слепите хора също сънуват.

Хората, които ослепяват след рождение, също сънуват. Тези, които са слепи по рождение, не сънуват картини, а усещания за звуци, мирис, докосване и емоции.

3. Всеки сънува.

Всяко човешко същество сънува (освен в случаите на изключително психично разстройство и напрежение). Ако смятате, че не сънувате, не е истина - просто сте забравили сънищата си.

4. В сънищата си виждаме лица, които вече познаваме.

Нашето съзнание не може да изобретява лица - в нашите сънища ние виждаме истински лица на истински хора, които вече сме виждали в реалността, но не ги познаваме или не ги помним.

През живота си ние виждаме стотици, хиляди лица, така че имаме на практика безграничен набор от физиономии, запаметени в мозъка си, които се репродуцират по време на сънищата.

5. Не всеки сънува цветни сънища.

Близо 12% от хората сънуват предимно в бяло и черно, останалите - пълноцветно. Проучване от 1915 г. до 1950 г. показва, че повечето сънища са черно-бели, но тези резултати започват да се променят през 1960s.

Днес само 4.4% от сънищата на хората над 25 години са в бяло и черно. Скорошно проучване отбелязва, че промяната в резултатите е възможно да се дължи на преминаването от черно-бяла към цветна телевизия.

6. Сънищата са символика.

Ако сънувате нещо конкретно, това не означава, че сънят е точно за същото. Сънищата говорят на дълбоко символичен език.

7. Емоции.

Най-често срещаните емоции в съня са негативните - те са повече от позитивните. А от негативните преобладава гневът.

8. От 4 до 7 сънища на нощ.

Сънувате между час и два всяка нощ.

9. И животните сънуват.

Проучванията, правени на различни животни, показват същите мозъчни вълни по време на сън като при хората. Наблюдавайте спящо куче. Лапите помръдват сякаш бяга насън и отвреме навреме издава звуци, пролайва, сякаш преследва някого насън.

10. Парализиране по време на сън

Бързото движение на очите (Rapid eye movement - REM) по време на сън е нормално състояние. При възрастните REM сънят заема около 20-25% от цялата продължителност на съня, т.е. около 90-120 минути от нощния сън.

По време на REM съня тялото е парализирано от механизъм в мозъка, който предотвратява движенията на тялото по време на сън. Въпреки това е възможно за този механизъм да се задейства преди, по време или след нормален сън, докато мозъкът се събужда.

11. Вграждане.

Нашият ум интерпретира външните дразнители, които бомбардират сетивата ни всеки ден, дори когато спим - и ги прави част от нашите сънища. вата ни са бомбардирани с когато сме заспали и да ги направи част от нашите сънища. Това означава, че понякога насън чуваме звук от реалността и го включваме в съня. Например, може да сънувате, че сте на концерт, докато брат ви свири на китара, докато спите.

12. Мъжете и жените сънуват по различен начин.

Мъжете сънуват предимно мъже. Около 70% от героите в съня на мъжа са други мъже. От друга страна, съняът на жената съдържа почти равен брой мъже и жени. Освен това, мъжете обикновено имат по-агресивни емоции в сънищата си, отколкото повечето жени.

13. Пророчески сънища.

Резултатите от няколко изследвания на голям брой хора показват, че между 18% и 38% от хората са имали най-малко един пророчески сън и 70 на сто - déjà vu. Процентът на хората, които вярват, че сънищата предсказват, е още по-голям - от 63% до 98%.

14. Ако хъркате, значи не сънувате.

Този факт е интерпретиран навсякъде из интернет, но аз съм малко подозрителен дали е истина, тъй като не бяха открити никакви научни доказателства, които да го подкрепят

15. Може да преживеете оргазъм насън.

Не само че насън можете да правите нещо толкова приятно като секса - както е в реалния живот, но и да преживеете оргазъм - съвсем истински, разтърсващ и без мокрите резултати. Усещанията, които изпитвате насън (докосване, удоволствие и др.) може да бъдат също толкова приятни, силни и възбуждащи като опитът в реалността.

Oще: емоции  сънища  хора  цвят 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 24.04.201317:30

Да споделя на какво попаднах в Най-пълен български съновник, тълкуване на сънища:
http://sanownik.e-djidji.com/talkuwane/spring/tarsene_w_sanownika?sanuvah=%D0%B0%D0%BA%D0%BE%20%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%88%20%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5


„биеш ли се насън с непознати, наяве непознати хора ще ти сторят зло; ако пък са познати, значи хората ще ти имат страха и ще ти се подчиняват. Ако биеш сам себе си, чака те пътуване. Ако биеш жена си, значи ще ти изневери, а ако тя те бие, чакай гости отдалеч. Ако насън биеш умрял, скоро ще извършиш голяма несправедливост.“ muhihihihi muhihihihi

Не мога да се спра да се хиля... биеш ли се сам себе си....хахахах.... Някой сънувал ли е такова нещо?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани