Аман от фанатични кърмачки | webcafe.bg
Webcafe

Аман от фанатични кърмачки

Lifecafe, по Daily Mail
18.11.2012, 18:59 (обновена 20.11.2012, 08:07)
Кърмачка

Изумена съм от цялото напрежение, което се излива върху родилките само и само да приемат мантрата, че "няма по-добро от кърменето", независимо от обстоятелствата

Откакто родих дъщеричката си преди седем седмици, не мога да спра да й се радвам.

Ала където и да отида, сякаш съм трън в очите на хората - дори сред "приятелите" си усещам една неизречена критика, а да не говорим за здравните служители и непознатите - и всичко това е защото съм избрала да не кърмя детето си.

Изумена съм от цялото напрежение, което се излива върху родилките само и само да приемат мантрата, че "няма по-добро от кърменето", независимо от обстоятелствата.

Храненето с биберон се представя като занемаряване на бебето и груба небрежност


Сега пък, за да се влоши ситуацията още повече, един производител на играчки пусна на пазара нова кукла, наречена "Бебе за кърмене", с която малките момиченца могат да се преструват, че кърмят.

Детето - имайте предвид, куклата е таргетирана към 2-годишни момиченца! - трябва да носи специален лигавник със зърна във формата на цветя, към който се прикрепя куклата, издаваща специфични звуци, докато "суче". За да бъде още по-реалистично, тези огромни кукли се оригват след ядене, а ако младите им "мами" не ги потупат по гръбчето, започват да плачат.

Това е притеснително на изключително много нива. Не само, че е отблъскващо на малките момиченца да се приписва роля на зрели, кърмещи майки, когато те самите са били кърмени до неотдавна, ами и самата идея е една обезпокоителна форма на индоктриниране.

Играчките от този род само налагат още повече противния, но широкоразпространен предразсъдък срещу майките, които хранят отрочетата си с биберон.

А, повярвайте ми, и сега си имаме достатъчно предразсъдъци


Аз самата съм избрала да не кърмя поради редица причини - повечето от които, смея да твърдя, са абсолютно безкористни - и въпреки това ме карат да се чувствам като парий.

Не съм безотговорен родител, който безразсъдно е предпочел да храни детето си с биберон, само защото това ми дава свободата да пия, пуша и да оставя детето си на някоя непозната бавачка, само и само за да излизам нощем по дискотеките.

Подобно на все повече майки от средната класа, обмислих и взех решението да храня бебето си с адаптирани млека, защото вярвам, че това е най-добрият вариант за нея, мен и брака ми.  И все пак младите майки като мен - дъщеря ми е първото дете за мен и съпруга ми - са принуждавани да се чувстват, сякаш отнемат от децата си най-добрият възможен старт в живота, понеже не ги кърмят.

Когато родих дъщеря си недоносена с 4 седмици чрез спешно цезарово сечение, тя тежеше само 2 килограма и 200 грама и акушерите подходиха към нея абсолютно прагматично. Аз бях твърде отпаднала, а тя - твърде малка, дори за да правим опити за кърмене. Веднага й дадоха биберон.

Няколко дни по-късно се опитах да я нахраня сама, но напразно. Прекарах едни ужасни 24 часа в опити да я накарам да суче и в края на краищата не пуснах достатъчно мляко. От болницата подкрепиха мнението ми, че е по-добре да я храня с адаптирано мляко, вместо да отпадам още повече, докато правя неуспешни опити за кърмене.

Вариантите бяха ограничени: ако не наддадеше бързо, щеше да се наложи да я прехвърлят в интензивното, а адаптираното мляко й се отрази много добре.

За щастие, разумът надделя в тази ситуация


От този ден насам храня дъщеря си с биберон и понеже аз и съпругът ми споделяме задачата, имаме еднакво силна връзка с нея. Освен това, не се чувствам изцедена, използвана и обвързана от задължението да бъда единствен източник на хранителни вещества за бебето си.

Познавам родилки, които просто са изтощени от кърменето. Със съпруга си споделяме и отговорността, и удоволствието: това се отразява добре на брака ни - и, вярвам, на дъщеря ни също.

Предизвиквам всички, които си мислят, че нямам същата връзка с детето си, понеже го храня с биберон. Имам я - а съпругът ми също се радва на подобна близост с дъщеря ни. И въобще не се притеснявам, че здравето й ще пострада, защото е отглеждана с адаптирано мляко.

Дори медицинските доказателства, че бебетата, които са хранени чрез кърмене, са по-здрави от тези, хранени с биберон, не са убедителни.

В една от последните си книги, американският академик д-р Джоан Улф твърди, че науката, подкрепяща целия дебат за кърменето е съмнителна и не се основава на реални доказателства. Освен това тя смята, че при отговорните и грижовни родители няма никаква разлика в здравето, благополучието и интелигентността на детето, ако то е било хранено с кърма или изкуствено мляко.

И все пак, дори тя отбелязва: "Кърменето се смята за Светия Граал на здравето, а адаптираното мляко е хранителният еквивалент на издишането на цигарен дим в лицето на бебето".

Приятели, които взеха същото скандално решение да хранят децата си с биберон, са изправени пред същата стена от мълчание, в която аз се сблъсках, когато исках съвет от професионалисти.

Даже производителите на адаптирано мляко са замесени в конспирацията

Рекламите за адаптирано мляко на Chloe например носят специален знак, който обозначава, че кърменето е по-оптимален вариант, а майките биват съветвани да използват тези продукти само когато вече са решили да "отбият" бебето от кърмата.

Една от кореспондентките на уебсайта NetMums работи в детски център. Тя споделя, че е инструктирана да не предоставя никаква информация - нито съвети - за храненето чрез биберон или стерилизирано оборудване на майките. Освен това в центъра е забранена всякаква украса или снимки на биберони.

Още по-абсурдна и погрешна е наредбата, според която всякакви детски играчки, които "насърчават" храненето с адаптирано мляко - например бибероните на куклите - са забранени.

"Светът е полудял!" пише въпросната служителка, която настоява да остане анонимна, защото се страхува, че разногласията с работодателите й могат да й костват работата.

Тя добавя, че самата тя била порицана от местните групи в подкрепа на кърменето, когато след 4 седмици се отказала от него по здравословни причини. Предписали й лекарства, които биха били пагубни за бебето й, ако продължавала да го кърми.

В крайна сметка тя направила своя информиран избор да не кърми, за който хората я съдят и до днес

Клеър, друга моя приятелка, била убеждавана, че трябва да продължи да кърми, въпреки че имала тежък мастит (инфекция на гръдната тъкан и млечните канали).

"Беше ужасно", споделя ми тя. "Болеше ме невероятно много, а не знаех какво да правя. Бях на ръба на силите си и се чувствах толкова изтощена - физически и психически, а бебето ми беше гладно и неспокойно".

Притеснена, че антибиотиците, които взема за мастита, са вредни за шестдневното й бебе - което имало диария и очевидно било много неспокойно и изплашено, Клеър се консултирала с нейния лекар, който настоявал, че кърмата със следи от антибиотик е "сто пъти по-добра" от адаптираното мляко.

Клеър не послушала този съвет и бебето й започнало да се храни с биберон. Обаче въпреки, че се чувствала значително по-добре след това, тя била изправена пред неодобрението на всички около нея.

В лицето на такива предразсъдъци и понеже на майките, които храним децата си с биберон, не се дава никакъв съвет, който да ни помогнем да храним децата си по-сигурно, аз и моите приятелки решихме да се съберем в една обща група, в която се подкрепяме взаимно.

Чувствам, че това е всичко, което можем да направим като едни все по-обсаждани майки, които са твърде сплашвани, за да проговорят на висок глас


Пиша това като послание към всички мами, които хранят децата си с биберон.

И можете да сте сигурни, че когато дъщеря ми стане достатъчно голяма, за да си играе с кукли, ще й купя такава с политически некоректен пластмасов биберон, а не с лигавник, от който куклата й да суче.

Oще: адаптирани млека  бебе  биберон  играчки  кърмене  майки 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

117 Дракон с кисело зеле | 14.01.201619:28

Добре бе, да му се не знае, тая статия е на повече от три години.
ЗАЩО Я ИЗВАДИХТЕ ОТ ГРОБА БЕ?!?!!!!!!!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2015, 08:06

116 elpida | 14.01.201617:41

Нямаше нужда от такава дълга статия - дори не стигнах до края, защото е безсмислено. Аз съм кърмила и двете ми деца - нито ми се е отразило зле на брака ми - каква нелепост!, нито на вниманието към децата ми, чиято разлика е по-малка от две години, нито на вниманието ми към когото и да е от фамилията!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2016, 13:21

115 Lili Petkova | 14.01.201613:25

И след като смяташ за основателни собствените ти причини да не кърмиш бебето си, защо изобщо ни занимаваш с разсъжденията си, нали си с чиста съвест? На кого се обясняваш?
Напиши писмо на СЗО, те афишират кърменето и правят майки фанатички. Също така предлагам всички бозайници да минат на формула, вижте колко довода против майчиното мляко е извадила дамата, хахахах
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2016, 13:13

114 Tedi SaVe.10208514373397575 | 14.01.201613:14

приказката за лисицата и гроздето е в сила тук Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.03.2012, 12:45

113 Сърнела Воденичарова | 02.12.201222:43

Цитат на накъдетака: п.с. Познавам майка, която взима кърма от банка за кърма. Нещо като 2 и малко струва литърът. Смешна цена.

Ако е така, то не виждам никаква причина да се купува адаптирано мляко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2012, 14:36

112 Стако | 28.11.201214:51

Това е само заради старите разбирания и традиции. Просто не слушайте какво говорят хората, като им е интересно - да говорят, явно водят скучен живот. А що се отнася до самата традицията - тя трупът на мъдростта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

111 YOLE | 21.11.201221:42

Я!! Днес Накъдетака е била дежурна. Като гледам, добре се е справила, ама след мача пак трябва да се провери.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

110 еднажена | 21.11.201220:40

Честно да ви кажа , колеги , много малко ми дреме , кой защо виси тука.
Ако иска да си го мери , ако иска да се фука , да пише вицове , да си търси гадже или да "блести" с разум , да се бори със себе си ( избивайки комплекси )...все тая.
Ако трябва да бъда още по- искрена -
много малко хора приемам като нещо различно от форумни никове.
Мисълта ми е друга - тук има възможност за изява на човешкият дух , избор какъв си и какъв искаш да бъдеш.Защото човек трябва да търси свободата си , при все обстоятелства , модератори и т.н.Да търси , ако ще и със лупа , най - доброто от себе си и да знае , че каквото и да прави , би могъл да окаже влияние дори на един - единствен човек.
Аз самата съм изписала сума ти глупости , не се заблуждавам.
Страшното е , в че този форум е пак поносимо .В редките случаи , когато съм преглеждала други , на петата минута вече ме боли глава.

На кратко - играта е виртуална , нека бъдем свободни и все пак отговорни.

П.С.: И взе , че настъпи една веселба...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

109 еднажена | 21.11.201219:51

Точно така , а въпросът е Накъдетака Чуди се ДА!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

108 nakadetaka | 21.11.201218:57

Аз не знам кой е по ненормален и кой има повече време за губене - този, който влиза с няколко ника или тези, които не спират да го коментират и да превръщат този форум в помийна яма.
Когато започнете да се целите с лайна, мили хора - всички се омирисват! Лоша дума - лоша дума вади, а скоро тук освен да влезеш, за да си избиеш лошото настроение, защото явно няма в истинския живот кой и да напсуваш - за нищо няма да става.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани