Съвършеният афродизиак | webcafe.bg
Webcafe

Съвършеният афродизиак

Lifecafe , по Dailymail
23.05.2012, 16:50 (обновена 30.05.2012, 09:32)
оргазъм, секс

Снимка: © deviantart.com

Жените инстинктивно реагират на по-дълбоките мъжки гласове и ги оценяват като по-привлекателни

Повечето от нас са преживявали онова чувство, от което космите по цялото ни тяло изтръпват. Обикновено това се случва, когато усещаме, че нещо не е наред, или пък когато сме необяснимо привлечени към някой непознат, без видима за това причина.

Науката обаче вече може да обясни иначе необяснимото подсъзнателно поведение.

Тези ситуации, в които подсъзнанието моментно превзема съзнателното ни мислене, някога бяха смятани за даденост или пък бяха омаловажавани като странно предчувствие. Ала през последните две десетилетия, учените успяха да развият забележителни инструменти за изследването на скритите подсъзнателни процеси, протичащи в мозъка.

Резултатът от това е изграждането на нова наука за подсъзнателното - и тотална промяна в нашето разбиране за това как разумът ни влияе на начина, по който живеем. Задълбочените проучвания и изследвания на мозъка започват да разкриват изумителни обяснения защо понякога се държим по неразбираеми начини, вземаме странни решения и изненадваме дори себе си с нашите действия.

Един от водещите учени в областта на теоретичната физика Ленърд Млодинов обобщава последните открития в нова впечатляваща книга, която изследва невероятната сила и влияние на човешкото подсъзнание. Млодинов разкрива, че изследванията доказват, че обикновено съзнаваме едва 5% от това, което се случва вътре и извън мозъка ни. Останалите 95% от мозъчната активност са скрити отвъд нашето съзнателно мислене.

Какво се случва в мозъка ни във всеки миг, без да го съзнаваме

От незначителните мускулни контракции, които прави тялото ни всеки миг - само за да ни държи изправени на крака, та чак до постоянния поток от оценки и анализи, които протичат в мозъка ни без дори да ги съзнаваме (Този човек приятелски ли е настроен? Дали ще вали? Дали тази храна не е отровна?), мозъкът постоянно обработва безкраен поток от възприятия, чувства и мисли, които се равняват на 11 милиона бита информация в секунда.

Това означава, че "зад кулисите" - на подсъзнателно ниво, протича огромно количество работа, която не съзнаваме. Подсъзнанието ни забелязва неща, които съзнателната част не е способна да види. Когато това се случва, често ни се струва, че се чувстваме странно около някой бизнес партньор, или имаме предчувствие за някой непознат.

Мислим си, че това идва от нищото, но всъщност то е финалният резултат от милиони несъзнателни наблюдения, които мозъкът ни  асимилира, без да осъзнаваме - недоловими промени в езика на тялото, миризма, която ни напомня на нещо, тонът на гласа, облеклото, поведението или жестовете. Млодинов обяснява как се случва всичко това.

Слушайте много внимателно

Височината, тембърът, ритъмът и скоростта, с които говорят хората, оказват голямо влияние върху подсъзнателния начин, по който съдим за техния характер и душевно състояние. Може би си мислим, че слушаме единствено думите, които изричат, но нашето подсъзнание анализира, оценява и се влияе от качествата на гласа, които нямат нищо общо с осезаемото послание, което хората изричат с устата си.

Без да го осъзнаваме, обикновено смятаме по-високите гласове за по-неискрени, по-малко категорични и по-нервни от по-ниските гласове. По-бавно говорящите пък биват възприемани като по-лъжливи и по-малко убедителни, а бързото говорене изпраща сигнали, които убеждават слушателя, че говорещият е умен и убедителен.

В направените проучвания жените инстинктивно реагират на по-дълбоките мъжки гласове и ги оценяват като по-привлекателни, като изследванията доказват, че мъжете с такива гласове имат по-високи нива на тестостерон в организма си.

Да се докоснеш до успеха

Когато се раждаме, допирът е най-развитото ни сетиво - и той продължава да оказва голямо влияние през целия човешки живот. В заетото си ежедневие зрелите хора почти не забелязват останалите, които минават покрай тях, макар че на подсъзнателно ниво регистрират безброй впечатления за тях.

Учените са открили особен вид нервни влакна в кожата ни - най-вече по лицето и ръцете, които изглежда са се развили специално за да предават усещането от докосването с другите.

Тези нервни влакна предават сигналите си твърде бавно, за да забележим, но подсъзнателното послание, което се изпраща чрез тях, изплува на съзнателно ниво.

Нещо толкова просто като лекото докосване по ръката повишава многократно шансовете една жена да приеме покана за танц в някой нощен клуб, увеличава броя на хората, които биха подписали петиция, удвоява шансовете на мъжете да вземат телефонния номер на накоя дама (макар че те дори не си спомнят за този физически контакт по-късно) и значително увеличава размера на бакшиша на сервитьорите.

Неволен предразсъдък

Подсъзнателното мислене обича да запълва празнините. Ако някоя кашлица заличи една или две срички от изречението, нашият ум моментално ще попълни тези празнини с нещо, което смята за най-вероятно да бъде на тяхно място. Ако имаме само смътен спомен за нечие лице или някакво събитие, нашата памет ще направи всичко възможно - разбира се, без да подозираме за това - да добави детайлите, така че да разполагаме с ясна и пълна картина за случилото се.

Нашето подсъзнание взема недовършените данни, след което използва контекст или други следи, така че да запълни неяснотите и да направи информирано предположение, което води до резултати, които невинаги са съвсем точни, но със сигурност изглеждат убедителни за съзнателното мислене.

Проблемът възниква, когато използваме стереотипи или социални категории, за да запълним тези празнини - не можем да избегнем това. И така, ако видим двама мъже да крадат от магазина и единият от тях е небръснат в дрипави дрехи, а другият носи костюм, статистически сме по-склонни да издадем небръснатия на полицията.

Защо се влюбваме

Нормално е тялото ни да реагира на страха със забързан пулс и прилив на адреналин. В неудържимата смесица от стимуланти, нашето подсъзнателно мислене може да обърка това със сексуалното привличане. Когато се запознаете с някого, който намирате за привлекателен, подсъзнанието ви ще обедини цялата информация за вашето и неговото физическо състояние с данни за социалната ситуация и емоциите, които изживявате, за да преобразува всичко това в обобщение на вашите чувства.

След това тази представа се прехвърля към съзнателното мислене, където ви става ясно, че или харесвате човека, или не го харесвате.

Въпреки това, нещата понякога се объркват. В едно от проведените изследвания става ясно, че двойките, които се срещат за първи път на мост, разположен над стръмна клисура, имат по-голям шанс да си разменят телефоните в сравнение с тези, които се срещат при по-малко рискови обстоятелства. Изглежда, че възможността да паднеш от неколкостотин метра е мощен афродизиак, но всъщност става въпрос просто за смесване на възприятията.

Защо Иванов се жени за Иванова

Всички имаме обобщеното желание да се чувстваме добре, следователно сме склонни да бъдем подсъзнателно пристрастни към харакрерни черти у другите, които са подобни на тези в нас. Това изглежда важи дори при имената.

Статистиката посочва, че Ивановите се женят за Иванови 3 до 5 пъти по-често, от колкото за Георгиеви, Димитрови, Найденови или Стоянови. Странното в случая е, че това важи и при останалите фамилии.

Oще: афродизиак  информация  мислене  мозък  наука  оргазъм  поведение  подсъзнание  привличане  разум  секс 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

18 imperiall | 31.05.201215:26

@14 Иванов се жени за Иванова, защото и двамата най-вероятно си налитат в огледалото.
По-интересно е другото твърдение. Че, ако тези сетива липсват, нищо такова не се случва в мозъка ни? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

17 Starija hush | 30.05.201204:56

Това за гласа ми припомни един стар виц.Некакъв имал много дебел глас и бил просто трудно разбираем.Отишъл при доктор за консултация.След като го прегледал доктора му казал.Проблема ти с гласа е защото имаш дълаг х уй.Съгласил се да му отрежат половината от х уя.Отрезаната част доктора слжил в чекмеджето на бюрото си.След три дена пациента отива отново при доктора.Олаква се,че с този писклив глас го смятат за педерас и иска обратно да му присади х уя.Доктора казал добре.Отвара чекмеджето и гледа х уя липсва.Пита сестрата къде е х уя?Т я с дебел глас.Откаде да го знам.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

16 Manuela Gerenova | 29.05.201221:50

Ако не се казва Хаджикуртев или Хептенцоцов - твърдо не.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

15 strawsPulledAtRandom | 29.05.201216:07

"...Ти на мен ли ще ми говориш за рядка фамилия?..."
-----------
Абе, що не се вземете, гледам, се обичате muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.03.2012, 14:33

14 @ | 29.05.201215:02

Ако има някой Велинов, да се обади хахахах Смее се Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 15:57

13 Диян Янков | 29.05.201215:02

бъра бъра сто чадъра ..
иванов се жени за иванова по често защото ..
иван е най често срещаното име ..
и от статистическа гледна точка ,
вероятността това да се случи е по голяма !

а това , че при рисковата ситуация създава аналог на влюбеност ..
е известно отдавна .. воаля .. открихме топлата вода и колелото ..

сигурно е нещо ново и че именно връзки възникнали при рискови обстоятелства
са по нетрайни от връзки възникнали при нормални обстоятелства ..

трябва човек да е малоумен за да не е в състояние да направи една такава елементарна логическа връзка и да създаде реално очакване за следствието .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

12 Thea Atanasova | 29.05.201209:57

Ето за такъв глас говорят... Смее се

http://www.youtube.com/watch?v=4OjiOn5s8s8&feature=share
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

11 Manuela Gerenova | 29.05.201207:52

Оп, сори Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

10 koya sam? | 28.05.201219:00

Че има неща дето върши подсъзнанието, има. Например, при рискови ситуации. Спомням си един път се подхлъзнах на едни скали и полетях в морето. А отдолу - плитко и камъни. Не по-дълбоко от до кръста ми. За такова кратко време не можеш да мислиш: но като че ли с подсъзнанието си прецених, че трябва тялото ми да влезе под малък ъгъл във водата за да си запазя главата. И това стана! При това аз не съм тренирала скокове във вода. В този момент подсъзнанието ми управляваше тялото. Така че, отървах се само с охлузвания и драскотини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

9 Божидар Гюлмезов | 28.05.201218:01

Ти на мен ли ще ми говориш за рядка фамилия? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани