Еволюирай, пък да става каквото ще | webcafe.bg
Webcafe

Еволюирай, пък да става каквото ще

Аспарух Калянджиев
01.04.2013, 11:54 (обновена 03.04.2013, 12:23)
живот

Съвременният човек живее твърде лесно. Той буквално се ояжда и после се плъзга комфортно по мекото и мазното, при това дори го прави лениво и не с пълен напън

"Понякога, ако адски ми се яде курабийка, а не бива, се замислям. 
Какво е по-угодно на Бога? Далай Лама да бъде щастлив? 
Или да яде само това, което трябва?... 
И изяждам курабийката."Далай Лама

Това нещо го мисля от месеци, но така и не съм сигурен какво точно ми се иска да кажа в крайна сметка. Whatever, ако не го пусна сега, сигурно така и ще си гние още с години в черновите.

За захарта всички вече знаят, нали? Един вид, тя е вредна. Wikipedia твърди, че "употребата на захар предизвиква зависимост, при това предизвиканите от захарта промени в мозъка са много подобни на тези, които възникват под въздействието на кокаин, морфин или никотин" и предлага "вместо захар... да се използва мед или плодове, които съдържат и фруктоза, и глюкоза".

Да повторим, за неразбралите: вместо... захар... плодове.

Иронията е в това, че всъщност нещата са точно наопаки. Според една от еволюционните теории, хората са програмирани да обичат сладкото точно, за да консумират редовно полезни плодове и да си правят труда да ги събират (с тях, общо взето, не можеш да се нахраниш, така де, защото изисква бая усилия). Един вид природен индикатор "Виж сега какво правилно нещо изяде, браво!".

Да, обаче хората са измамили природата, измисляйки концентрираните сладки неща. И плодове вече не се налага да се събират! Аванта! Пък и захарта е по-вкусна.

Само дето плодовете все пак са полезни, а захарта - не твърде.

Захарта-като-метафора общо взето твърде силно съответства на съвременния живот. Човекът си е измислил идеални дразнители на рецепторите за почти всичко, само дето още не е почнал да си поставя електроди в мозъка. След което естествените дразнители губят във войната за интензивност на възприятието.

Където и да погледнеш, ще го видиш. Лайковете във Facebook са дразнител за социалните рецептори. Постнал си картинка - ето ти 50 лайка. Мозъкът го възприема също толкова силно, колкото ако излезеш да се изпъчиш пред цялото племе и то ти демонстрира одобрението си. Само дето разходите и усилията за целта са в пъти по-малко, а на племето в общи линии му е все тая. "Толкова ли ти се свиди един лайк?".

Или примерно компютърните игри. Хората искат да изпитат триумфа на победата и радостта на достижението. Но първо нали трябва все пак да ходиш да береш плодовете? Дайте да им дадем това на аванта. Ура! Ачивмънт! Ти играеш тази игра от цели 30 секунди! Браво бе, ти си супер! Фанфари, фойерверки, поощрения.

Не че ние с вас сме такива закоравели хардкор геймъри, а след нас изведнъж, видите ли, са се родили някакви дебили. Понякога и ние се поддаваме. Когато никой не вижда, нощем разцъкваме фермите, оправдаваме се пред себе си, употребяваме изрази като: "Абе, кежуъл си е, но какво да я направиш, забавна е", а разработчиците на игри на свой ред въздъхват: какво да правим, времето сега е такова - и щедро лисват вълна от поощрения за всяко пръдване, "на нивото на пазара".

Светът бавно като охлюв пълзи към пропастта. Не, не се носи с бясна скорост натам. Бавно си пълзи. Вярно, прави го вече един дявол знае колко време, затова какъв точно ще допълзи дотам, вече никой не може да каже.

И така е във всичко и навсякъде. Примерно порното. Ако покажеш съвременното порно на хората от по-миналия век, те биха се пръснали на място от възбуда. То направо не става за гледане - в него само дето с прожектор не светят във влагалището. Впрочем може пък и да светят, не съм в час с най-най-новите трендове. Но с или без прожектор, всичко е в HD.

Съвременният човек живее твърде лесно. Той буквално се ояжда и после се плъзга комфортно по мекото и мазното, при това дори го прави лениво и не с пълен напън. Естествено, това се сублимира в нови телефони, социални статуси, кариера, каквото и да е, само да е "по-трудно постижимо", при това повече от половината от тези неща са изкуствено породени маркетингови глупости.

Всички тези движения "Назад към природата" - са някакъв опит поне някак да се оправи това положение. "Поне някак" - това естествено е да се престорим, че нищо не е станало и да направим просто няколко крачки назад.

Това обаче също не е изход; дори и човечеството да е сбъркало, дружно правейки една или повече крачки назад, пак си оставаме пред въпроса "А сега накъде?", и всички поддръжници на олдскул нещата (сред които - за свой срам - признавам, че съм и аз!) не дават отговор. Освен "да се върнем към природата и наникъде после да не вървим, защото и така всичко си е добре".

Което, както вероятно се досещате, не е отговор.

А отговорът всъщност е прост: да вземем да престанем да устройваме пир по време на чума на поверената ни територия (което в нашенски условия си е направо двоен подвиг). Тоест да зарежем това "След мен и потоп" и да започнем да приоритизираме дългосрочните планове ("Да не пукна от диабет на старини") пред краткосрочните ("Я да изям едно шоколадче"), без да забравяме при това за краткосрочните. Тоест да растем нагоре, не настрани - и още повече не надолу.

Поверената територия за всеки е индивидуална, като естествено започва със самия теб ("Дадено ми е тяло - какво да правя с него, като е само едно и си е само мое?") и семейството, а завършва ако щеш с целия свят, ако си Далай Лама.

Номерът в случая обаче е, че "черно-белите" методи - като изтласкване, отрицание, насилие над себе си и прочие неща, които така или иначе застрашават нашия интегритет, тоест практически всички всички обичайни методи - просто не работят.

И трябва да се търсят нови.

Това безкрайно лутане между "да" и "не", между "да умреш от зор" и "да умреш от мързел" и представлява тъй нареченият "живот".

Шива си танцува тандавата, запазвайки баланс винаги на един крак. Ти с какво си по-лош?

Айде, включвай се.

Oще: еволюция  живот  захар  общество  растеж 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

16 Fedar | 04.04.201300:01

Thea Atanasova | 03.04.201320:03
.....ти лека полека ще намразиш целият свят - съдбата на всички гейове е неизбежна.
------


поклон поклон Хедшот!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

15 Thea Atanasova | 03.04.201320:03

Не Деовин, истината е че не ми се разправя с гейове, защото те мразят жените. Така че каквото и да кажа аз, ти ще търсиш причина да ме обидиш. Не знам въобще за какво разбирателство ми говориш, при положение, че ти лека полека ще намразиш целият свят - съдбата на всички гейове е неизбежна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 03.04.201317:26

Thea, според мен си отвъд всяка теоретична възможност за разбирателство.
Не, че логиката ти е различна от моята.
Просто липсва.
За съжаление пряко следствие е, че нямаш и умението да разбереш защо.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

13 Dimitar Stamboliyski | 03.04.201308:06

Да, честита пролет!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

12 Thea Atanasova | 03.04.201300:01

Какво те мъчи Деовин сега? Нали ти си я разбрал статията! Открил си златната среда между запека и диарията. Смее се
А всъщност Деовин такава златна среда просто не съществува! Човек е първо горе, после долу, но никога не е по средата. Същото е и с яденето, с пиенето, със секса или там с каквото друго си искаш. Изживяваш и двете, едно след друго, а не заедно. По празниците се тъпчеш, после отслабваш и т.н. Едно ти липсва, от друго имаш в повече и така.
Ако да станеш безразличен е еволюция, значи авторчето съвсем се е объркало горкото в търсене на сивичкото, което (поясняваме за Деовин) се получава като смесиш черно с бяло.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

11 еднажена | 02.04.201322:25

http://www.youtube.com/watch?v=HXT38GS1Hrw

Някак неловко се получи , но хайде от мен да мине Много щастлив

http://www.youtube.com/watch?v=SV601ttzbEM

Чао , кафето , жалко че не съм мъж , а пък ако наистина бях един от най-добрите...

http://www.youtube.com/watch?v=1G4isv_FylgПлези се Плези се Плези се Плези се Плези се ангелче
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

10 еднажена | 02.04.201321:50

Докато писах това , усетих интензивен аромат на цветя ( и люляк+зюмбюл...ааах ) ,
а съм си в стаята и нито си въобразявам , нито майтапя , дори няма такива цветя около мен Стрелка

може и да не съм изписала поредната си глупост Удивителна
Честита пролет!

http://www.youtube.com/watch?v=l-dYNttdgl0
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 02.04.201300:01

Thea, изводът, до който си стигнала във второто си изречение, е безумно неправилен.
Не, авторът съвсем не се опитва да докаже това.
Може би е редно да прочетеш статията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

8 Thea Atanasova | 01.04.201323:48

По принцип сладкото символизира любов! Значи явно автора се опитва да докаже, че не трябва, и дори е вредно за нас, да изпитваме това чувство. Опитай се обаче авторче, да забраниш на хората да се обичат... Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 01.04.201323:39

>За пръв път чувам, че действието на захарта върху мозъка е подобно на кокаина.

А всъщност..

http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_addiction

"Finally, a 2008 study noted that sugar affects opioids and dopamine in the brain, and thus might be expected to have addictive potential. It referenced bingeing, withdrawal, craving and cross-sensitization, and gave each of them operational definitions in order to demonstrate behaviorally that sugar bingeing is a reinforcer. These behaviors were said to be related to neurochemical changes in the brain that also occur during addiction to drugs. Neural adaptations included changes in dopamine and opioid receptor binding, enkephalin mRNA expression and dopamine and acetylcholine release in the nucleus accumbens."

Предполагам, че паралелът между механизмите на изграждане на зависимост от захарта и от кокаина е направен заради ключовата роля на допамина и промените на рецепторите на невроните към него, които стават все по-малко чувствителни към него, и, съответно, предизвикват нужда от все по-големи количества захар/кокаин за постигане на осезаемо от невроните ниво на допамин.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани