Турист или пътешественик | webcafe.bg
Webcafe

Турист или пътешественик

webcafeLifecafe, по Huffington Post, Fodor`s Travel
25.07.2015, 19:31 (обновена 27.07.2015, 14:07)
турист

Снимка: © Getty Images

Ако си турист, ще си направиш плътен план-график. Ако си пътешественик, ще проучиш най-малкото колко километра ще пропътуваш.

Ако планирате почивка далеч извън зоната на домашен комфорт, няма как да не сте се натъкнали на философския дебат дали сте турист и пътешественик. В разговорната реч се е наложило равенство между турист и пътешественик, но в интернет двете понятия не само са различни, те направо си противоречат. Пълно е с блогове, лични истории и позиции, които остро защитават едните и също толкова остро нападат другите.

Хотел срещу палатка, двойно легло срещу хамак, самолетен билет срещу вдигнат пръст на магистралата... Върлува необявена война между туристите и пътешествениците. Но защо, щом като в крайна сметка целта им е една и съща?

Трябва да започнем с важно уточнение. Представата за битниците се е променила от времето на Керуак насам. Неговите герои обикаляха САЩ на стоп, криеха се в товарни влакове, изобщо нямаха представа къде ще се озоват довечера - и дали изобщо това ще е населено място. Е, пътят все така е живот, но пътуващите са се променили.

Технологиите убиха очарованието от изненадата, от загубването, ако щете. Всички разписания, места за настаняване, ресторанти, съвети, карти, снимки... всичко това е само въпрос на няколко клика. Дори най-радикалните, спонтанни, екстремни странни прибягват до хитринките на глобалната мрежа.

Ако си турист, ще си направиш плътен план-график. Ако си пътешественик, ще проучиш най-малкото колко километра ще пропътуваш.

Туристът

Ето едно писание в сайта Fodor`s Travel: „Аз съм турист. Посещавам различни места самостоятелно, храня се в традиционни ресторанти, искам да се смеся с местните и да видя как живеят. Искам да посетя основните забележителности. И накрая искам да си почивам в уютна хотелска стая, с климатик и телевизор. Това е".

Не е задължително този пътуващ вид да е запечатан в all incluse пакет, заедно с още около 50 - 100 души в група, и под строй да бъде доставян пред определени катедрали, лодки за разходка, плажове, дворци и т.н. Той може да пътува сам, да спи в хостел или да наеме стая в частен апартамент с Airbnb.

Не се съмнявайте, че се е подготвил много добре. Купил си е билет минимум три месеца по-рано, книга - гид и поне седмица е изучавал възможностите за настаняване в сайтове от рода на Booking.com.

След като се е убедил, че е сключил най-добрата сделка, туристът е разузнал предварително най-добрия маршрут. Знае колко време ще му отнеме разглеждането на основните забележителности, как да стигне до тях, колко пари ще му струва. Изобщо, туристът е като една човешка компютърна програма, която работи с предварително написан алгоритъм.

Той вижда само това, което иска да види, защото трябва да го види

Знаете ли, например, че 90 на сто от посетителите на Гранд Каньон в САЩ просто се струпват на по-ниския и лесно достъпен южен склон, стоят около 2 часа, правят десетки стотици снимки и толкова.

Няма значение, че забележителният природен парк в щата Аризона е с дължина от 350 километра и разполага със страхотни пътеки и мистериозни скални тунели, които да обикаляте с дни. Или поне достатъчно дълго, за да направите поне една снимка, която да не съвпада с тези на всички останали в социалните мрежи, с неизбежен таг от цветния варовиков релеф.

Ако първата ви мисъл, когато пристигнете на ново място, не е да си заредите телефона и да пуснете снимка в Instagram, значи принадлежите към втората група.

Пътешественикът

Пътешественикът просто следва събитията без план. Той не се интересува от топ атракции и определено няма да се почувства привлечен от висене по опашки за входни билети. Няма да се ужаси и ако няма как да вземе душ. Много повече го интересуват малките затънтени градчета или малките странични улици в големите градски центрове, където кипи истинският живот.

Предпочита Верона или Тоскана пред Рим и Долината на река Лоара пред Париж. Вероятно е проверил в CouchSurfing дали някой от местните би го приютил, защото със сигурност той самият би приел такъв странстващ непознат у дома. Носи задължително спален чувал, защото няма представа къде ще се озове.

Пътешественикът иска да опита, а не види.

В специализираните сайтове и блогове общо взето описанията варират в тези граници, има графики, дори тестове, които да ориентират хората дали са туристи или пътешественици. Гъмжи от съвети за „правилния начин" да осъществите „перфектното" пътуване, които само подклаждат необявената война между гледащите и опитващите.

Войната е необявена, защото е измислена. Целият този дебат обаче е съвършено ненужен, защото целта в крайна сметка е удоволствието от откриването на нещо непознато. Всеки има своя начин, защото в крайна сметка сме различни личности. Затова не позволявайте на никакви умни глави и разбирачи да ви се бъркат.

Oще: палатка  пътешественик  пътешествия  туризъм  турист  туристи  хотел 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

2 stizi | 27.07.201515:21

YЪЪЪЪ вие сериозно ли? Какво точно ми казвате, че понеже обичам да обикалям Африка, не трябва да си правя планове къде да спя?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2012, 10:38

1 gullwing | 26.07.201512:18

Мисля си, че по-правилноте деление е: почивка или пътуване. Който отива с цел почивка е турист; който отива с цел да открива и научава е пътешественик.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани