Един "световен" ден в БНТ | webcafe.bg
Webcafe

Един "световен" ден в БНТ

VaGro
24.06.2010, 09:32 (обновена 25.06.2010, 11:33)
БНТ

Снимка: © БГНЕС

Чудото по БНТ беше анонсирано като: Интегриране по време на голямо спортно събитие на телевизия, интернет и публична прожекция

БНТ е задължителен предмет. Неподвластен на времето.

БНТ е сивата 50 годишна соц-визия на живота ни. Докато свят светува.

БНТ е телевизия в пенсия, която не става и за пенсионери.

За "старата школа" БНТ е носталгия. За "новите български варвари", родени след 90-те, БНТ е някаква досадна програма, неясно защо поставена под номер 1 в кабелната телевизия.

От друга страна, БНТ е кадрови инкубатор за останалите телевизии в родния ефир. Всичко по-кадърно тренира там година-две и се продава. Всичко, неставащо и за чеп за зеле обаче си остава в БНТ - до дълбоки старини.

Ако говорим за пиков рейтинг през последните две декади, БНТ го докарва предимно от футбол. Така ще е и през следващите няколко години. От ясно по-ясно!

 Е, логично стигаме и до актуалния мондиал във Вувузеландия, пардон ЮАР.

Да! Това е "високосният месец" на БНТ! Колкото и да е тъпо, жужащо и черно това световно първенство, то си се гледа, защото ритането на топка все още се води заслужено за Царя на спортовете.

И понеже месец четири години храни, БНТ мобилизира екипите на преклонна възраст и тъпче ефирното си меню с половин ден световен футбол на денонощие.

Как ли минава един "световен" ден в БНТ, а?

Всеки зрител с фантазия или поне с наченки на такава, ще ви каже как.

Сутрин рано корифеят на досадната реч Петър Василев-Петела, звъни от ЮАР и започва да кукурига в слушалката. Сигналът се пуска по радиоточката на БНТ, за да може кукуригането да събуди екипа от професионалисти, набори на Пол Маккартни, за поредния "световен" ден.

Следва молитва за ефир без сривове в трасето. Всички се нареждат в кръг, хващат се за ръце и повтарят в транс специални думи, написани от Теодора Стефанова - гадателката на Берлускони, за която той никога май не е и чувал.

После се хвърля боб да не падне декорът в студиото, гледа се на карти да не дойде някой гост в нетрезво състояние и се бае срещу нежелан цикъл на някоя от супер компетентните ко-водещи, монтирани в студиото за съмнителна украса.

Независимо дали има ранен мач (от 14.30 часа), следобеден (от 17 часа) или вечерен (от 21.30 часа) ситуацията е почти идентична. Драгият зрител се моли да не изтегли късата клечка (разбирай Петър Василев) точно в мача на любимия си отбор. Не че "учениците" на Петела са умили зорите, но поне се изтрайват до към 15-ата минута, заглушени от жужащите африкански дудуци.

Едно не може да се отрече на "шпикерната банда на Пешо". Уникални са в това да говорят винаги нещо съвсем различно от случващото се на терена или "зеления килим" - както те го наричат...

В 90% от случаите около 20-25-ата минута на „футболния спектакъл", коментарът от ЮАР просто изчезва - без вувузелите, разбира се. След няколко минути мълчание се включва глас от студиото в София, но това почти не се разбира от повечето "драги зрители", защото те отдавна са си мутнали досадното аудио на телевизорите.

Десетина минути по-късно изчезва и картината от подстъпите на Южния полюс ... и това вече е проблем. Следва няколкоминутно блещене в грозната емблема на мондиала, а ако се нацели изобретателен дежурен в БНТ, се пуска някой интернет сайт за текстово следене на мача. Един Връх в телевидението с откривател Сашето Диков.

Първото полувреме завършва обикновено по неясен начин без картина и с инфо от София - Център. На почивката между рекламна порция за хемороиди, газове и мензис, Камен Алипиев ни обяснява с нахилена физиономия, колко трябва да сме задължени на БНТ, че гледаме световното само срещу 2.5 лева на месец.

В това време, за да си оправдае командировъчните до "на майната си", Петър Василев разперва криле в ЮАР и отлита нависоко да оправи Сателита с парче тел и зарядното на служебната "Нокиа" .

По време на космическата си одисея, Петела влиза в яростна схватка с протежето на Теодора Стефанова, извънземното Уилсън от планетата Ванфим. Оказва се, че точно този изрод смущава сателита на БНТ, защото си играе на него, яздейки го като конче. Петър Василев го пронизва с клюна си и тържествено каца на коментаторският си пост в (саут) Африка.

Второто полувреме започва със звук и картина, а екипът на БНТ празнува по коридорите като след отбелязан гол на полуфинал. В редките случаи, когато до края на мача няма технически гаф, гарантирано БеНеТейците на смяна получават двойна поощрителна премия и билет за някой "лайв" на Веселин Маринов.

Най-гадното настава при синхронните последни мачове в предварителните групи. Тогава коментаторът-садист не ни казва как се развива вторият мач в групата, за да го гледаме на запис след малко.

И ние - понеже сме мутанти и не сме чули за Интернет, тръпнем в очакване телевизията-майка да ни светне след още 90 минути вувузели на запис как точно ще се подредят отборите.

Съспенс на ента, майка му стара телевизионна!

И така ден след ден. Цял един месец. По 220 хилки на всеки футболен мач от земите на туземците с пластмасови фунии в устата. Поне това твърди все още генералната директорка на БНТ-ето Уляна Пръмова.

Световният ден на БНТ завършва след полунощ. Дочакват го само най-закоравелите "драги зрители". Останалите са си легнали след новините в 22 часа и хич не им дреме за "малкия екран" пълен с гафове на лампово ниво от 60-те години. 

Един световен ден с БНТ!

" ... тук по тъмно започва срамът и завършва с автореклама!"

Oще: бнт  световно първенство 


Още от Животът

Най-коментирани