Независимите книги | webcafe.bg
Webcafe

Независимите книги

Джулиано Амат
26.09.2011, 12:08 (обновена 26.09.2011, 12:18)
хип хип книги

Hip Hip Library събира на едно място фензини от цял свят - периодични или непериодични независими издание, създадени доброволно от и за фенове на дадено изкуство

На откриването на Hip Hip Library отидох на време, за да разгледам изданията на спокойствие. Но докато поздравя Деси Меси от Hip Hip Atelier и Рая Раякс от Blood Becomes Water, основоположници на алтернативната библиотека, и вече се образува навалица в малкото помещение.

Hip Hip Library събира на едно място фензини от цял свят - периодични или непериодични независими издание, създадени доброволно от и за фенове на дадено изкуство.

Зинът е ъндърграунд от гледна точка на това, че се издава от самите артисти. Няма посредник издателство, не е част от бизнес схема, не е с комерсиална цел.

Хората, които създават тези книги, използват средствата от продадените такива, за да ги инвестират в следващите и не вършат всичко това с цел печалба. Идеята е да се създаде един вид перпетуум мобиле и човек да продължи да издава такива книги и те да се разпространяват в цял свят и хората да научат за неговото изкуство по този начин.

Самите книжки със своя много малък тираж придобиват колекционерска стойност. Това е начин на голямото изкуство, на големите артисти да се разбере за тях и тяхната работа. Всеки един човек, който няма възможност да си купи картина на даден художник например, поне да може да си купи негова книжка с автограф, а да не гледа творбите му в интернет. В повечето случаи самите артисти извършват целия процес - от замисъла до изработката и разпространението на фензина. А тиражът му в редки случаи надхвърля 500 бройки. Всеки, който притежава такава книжка и осъзнава каква е стойността й всъщност, в един момент може да се окаже горд притежател на една от сто такива книжки в цял свят.

"Повечето зинове в нашата библиотека са изпратени от самите артисти на добра воля, просто да разберат хората, че те съществуват. А връзката с тях става основно онлайн. Всичко започна с изготвянето на един голям списък от артисти, които запознавахме с идеята, която имаме", разказва Деси.

„Някои от тях ни изпратиха единични бройки и бяха супер ентусиазирани, други изпратиха няколко, като така можем и да продаваме от тях. А спечелените пари ги изпращаме на автора им, за да издаде нови и пак да ни прати. Всичко става тотално на доверие, което е много истинско и чисто, защото в днешно време всичко влиза в една дигитална рамка. Всеки може да влезе в сайта на този артист и да разгледа, но тази книжка събира неща, които са уникални. Да не говорим, че повечето броеве са ръчно подписани от артиста."

Ако си фен на този вид издания, можеш не само да им се кефиш, но и да допринесеш със собствената си колекция за обогатяването на новаторската за страната ни библиотека. Самата Деси, както и Рая и техни близки са съставили Hip Hip Library главно чрез фензините, които са събирали от изложби в цял свят. Все пак е безсмислено да събират прах в домашната библиотека, нали.

Най-старите издания, които успях да зърна, бяха на комикс легендата "Дъга". "Ние се гордеем с това, което е съществувало и съществува като българско. Нашата цел е да стимулираме днешните артисти да издават такива зинове. А ние можем да им помогнем с нашите контакти с артисти и така да разпращат изданията си по цял свят.", обяснява Деси, докато Рая показа различни зинове - от Австралия, Корея, Канада, Америка, Германия, Холандия, Финландия и още много. Книжките не се ограничават единствено във визуалните изкуства - има и концептуални издания на писатели и поети.

"Надявам се всеки един, който дойде, да влезе в този хубав филм и в един момент да се превърне в потенциален колекционер. А книгите винаги ще съществуват, дори да ги качиш на електронен четец.", завърши Деси.

Oще: изкуство  книги  книжарница  фензин 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани