Защо споделяме тайните си с непознати | webcafe.bg
Webcafe

Защо споделяме тайните си с непознати

Lifecafe, по The Guardian, Оливър Бъркман
31.01.2015, 23:35 (обновена 02.02.2015, 09:08)
споделяне

Снимка: © Getty Images

Понякога хората имат нужда да споделят с хора извън тесния кръг близки и приятели, именно защото не предполагат емоционална и физическа близост.

Запитайте познатите си и ще разкриете мистерията на пътуването със самолети и влакове: почти всеки може да си спомни как е седял до непознат, който през целия път го е отегчавал с истории за здравословното си състояние, работата или семейството си.

Трудно, обаче, ще накарате някого да си признае, че и той самият е изпадал в положението на досадника. Накрая излиза, че има един-единствен човек, който споделя всичко за живота си и себе си в обществения транспорт - и всички сме се сблъсквали с него.

Има обаче по-вероятно обяснение, което дава социологът от Харвард Марио Луис Смол, и то е, че ние сме склонни да споделяме толкова много неща на непознати, че дори не го осъзнаваме.

Отдавна се смята, че основната ни „дискусионна мрежа" са хората, с които сме най-близки. Съвременният романтичен идеал е "да се ожениш за най-добрия си приятел", някой, който е едновременно любовник, довереник, партньор и приятел по чашка.

Но ако попитате хората с кого са споделяли съкровените си тайни, почти половината от анкетираните отговарят, че това не е бил някой важен за тях човек, а барман, фризьор - или някой клет слушател, заклещен на седалката до прозореца по време на шестчасов полет.

Някой би решил, че това е нещо ужасно: обществото се е атомизирало до такава степен, че в отчаянието си човек се обръща към всеки, който би изслушал проблемите му.

Самата готовност за изслушване наистина е решаващ мотив, но в малък брой случаи, твърди Смол.

Според него понякога хората имат нужда да споделят с хора извън тесния кръг близки и приятели, именно защото не предполагат емоционална и физическа близост. Няма как да обсъждате извънбрачната си връзка точно със съпруга си, а и не е желателно проблемите ви да се превръщат в клюкарска тема за роднините ви.

Нещо повече, хората като цяло обичат да се отдават на "низходяща социална съпоставка", наслаждавайки се на мисълта, че животът ни е по-добър от този на другите. А това е трудно да се постигне с близки ви хора - ако възприемате най-близкия си приятел за тотален лузър, какво говори това за вас?

Има и други предимства във възможността да излееш душата си пред непознатия човек. Това донякъде обяснява клишето за психотерапевта, който отговаря на всеки личен въпрос с насрещен въпрос.

Психоаналитикът, както казва Фройд, "трябва да остава непрозрачен за пациентите си и подобно на огледало, да не им показва нищо друго освен това, което е показано на него самия". С други думи, ако научите, че терапевтът ви има три деца и обича да свири на хармоника, това би попречило на процеса на психоанализа.

Не е задължително да вярвате на теорията на Фройд, за да осъзнаете, че когато споделяте с непознати и сте „принудени" да изговорите със свои думи проблемите си, ефектът за решаването им е много по-голям. Обратното - когато разговаряте с близък човек, най-вероятно той би ви прекъснал, за да ви успокоява и да разсъждава какво би направил на ваше място - съвети, които са добронамерени, но далеч не винаги са полезни.

Може би склонността ни да се изповядваме на непознати хора е доказателство за това, което в най-прочутия социологически научен труд се нарича "силата на слабите връзки".

Много от изгодите, които извличаме от принадлежността към социални мрежи, произлизат не от най-силните връзки, а от по-слабите, твърди тази теория. Така например, хората, които си търсят работа, обикновено получават повече предложения от хора извън тесния си приятелски кръг.

Сигурно се питате колко много бракове и приятелства биха могли да бъдат спасени, ако просто хората не изисква твърде много един от друг. Така или иначе, смятаме да спрем да говорим и да ви оставим отново да се зачетете в книгата си. Мислим, че скоро пристигаме.

Oще: близост  здраве  изневяра  личен живот  на път  непознати  приятелство  психоанализа  психология  пътуване  самота  семейство  социални мрежи  споделяне  тайни 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 02.02.201516:38

Ас винаги сан споделял своите тайни с непознати. Те всиччки са били лузари, и са ме изслушвали фнимателно. От непознатите ниамам тайни. Толкова сан открит.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани