Да колекционираш живота на другите | webcafe.bg
Webcafe

Да колекционираш живота на другите

Lifecafe , По L'espresso
16.11.2010, 13:22 (обновена 20.11.2010, 18:39)
куфари

Луна има колекция от седем загубени куфара, които всеки може да "отвори" и разгледа на сайта й...

В куфара на идеалния пътник задължително има книга на Бил Брайсън, тефтер с кожена корица и камера. В този на динамичната туристка освен бански, има якета за силен вятър, но не липсва и поне един изключително секси и екстравагантен сет. Следва куфарът на съперника на Час Тененбаум - с неизбежните му едноцветни костюми и странни чорапи, истински гражданин на света с дузина етно шалчета в един куфар...

Това изследване няма нищо общо с маркетинга, а е част от реалния живот, заснето с автентичния воайорски дух на колекционираща загубени на летищата куфари лондончанка - проект, в който се преплитат изкуство, социологическо проучване и колекционерска мания.

Този микс от характеристики на съдържанията на куфарите е дело на Кати от Лондон, която нарича себе си Луна Лабо. Тя разпределя времето си между модния дизайн, визуалните изкуства и изследванията, намирайки много оригинален начин да съчетае тези три страсти.

Луна Лабо посвещава на проекта си, наречен "Is this your luggage", сайт с фотогалерия, чиято цел е и да намери истинските собственици на загубения багаж. Въпреки че, както Луна признава, досега никой не я потърсил (с изключение на няколко фалшиви майтапчийски позвънявания).

"Идеята за "Is this your luggage" ми хрумна след като по телевизията видях репортаж за изгубените куфари на Терминал 5 на "Хийтроу" през март 2008 г. Заинтригувах се и започнах да се чудя какво се случва с куфарите, за които никой никога не претендира. Открих, че те се пускат на търг и си купих един", разказва Луна.

Първоначално го направих просто от любопитство, но никога не съм предполагала с какво нетърпение ще очаквам да видя какво е съдържанието на загубените куфари. Най-заинтригувана бях от най-интимните предмети, като... мръсното пране", споделя Луна.

Така тя започва да си купува куфар след куфар, докато събира колекция от седем, които всеки може да отвори на сайта. "Помислих си, че за да бъде оценено и анализирано съдържанието, трябва да го снимам. Резултатите често са доста любопитни. Не правя селекции, а показвам точно това, което съдържа конкретен куфар." Луна добавя, че вероятно при нея все пак пристига багаж, който вече е "изчистен" от всякакви опасни предмети, като течности и метални предмети, заради мерките за сигурност на летището."

"Ходя на търговете в Лондон, но мисля, че такива има почти навсякъде, или поне близо до големи летища", казва художничката. Тя купува най-евтините куфари, като цената им обикновено е между 20 и 50 паунда. И тъй като не може да се види съдържанието преди покупката, Луна споделя, че едва издържа да се прибере у дома, за да открие какво има вътре.

"Напомня малко на разопаковане на коледен подарък - може би на това се дължи по-голямата част от очарованието, което намирам в подобно колекционерство", казва Луна.

Прокетът й може да изглежда малко налудничав, но това, което е сигурно, е, че сайтът вече има 1 милион посещения, след като редица списания по целия свят също разказаха за идеята й.

Oще: дизайн  колекция  куфари  летище 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани