Добре дошли в катакомбите на Рим | webcafe.bg
Webcafe

Добре дошли в катакомбите на Рим

Lifecafe, по Guardian
12.12.2012, 12:53 (обновена 12.12.2012, 14:07)

1 от 2 снимки Назад Напред

Термите на Каракара

Снимка: © Beni Archeologici di Roma

Подземията са готови за посетители

Термите на император Каракала са една от големите забележителности на Рим. Но до момента величествените им катакомби стоят скрити. А те, както твърдят археолозите, са далеч по-интересни.

Древните бани, където спокойно се побирали между 2000 и 3000 души, са отоплявани със сложна подземна система за затопляне на вода с въглища. На ден през това уникално за времето си място са минавали около 5000 обитатели на имперската столица.

Завършени са през 216 г. - не просто бани, а огромен комплекс за почивка, разполагащ с 50-метров басейн, библиотека, цветна градина и два гимнастически салона. Днес може да се разходите сред част от руините на римските терми - стените им достигат височина от 38 метра.

Дълбоко под земята се крие още по-внушителна картина - цял лабиринт от тунели с височина и широчина от по 6 метра. Общата им дължина е 3 километра - убедително доказателство колко много древните римляни са държали на хигиената.

"Това е нашият поглед към маниакалното съвършенство на древен Рим, към невероятната хидравлична технология", казва археологът Марина Пираномонте.

50 пещи и стотици роби са поддържали режима на работа на термите. Удоволствието е струвало на Рим тонове дърва на ден. Водата е идвала от около 100 км чрез специално построен акведукт, който е напълно разрушен.

"Размерите и организацията са изумяващи. Няма по-голям спа център, строен където и да е в света днес", казва Пираномонте.

Катакомбите ще бъдат отворени за туристически посещения този месец - на мистичния 21 декември.

На горното ниво термите изглеждат западнали и изоставени. "Император Каракала е бил жесток, но е строил красиви неща", казва Пираномонте, която отговаря за древните терми.

Огромният комплекс се е намирал в покрайнините на Рим, така че никой не е искал да строи нещо ново върху него. Подземните тунели просто са забравени и с времето входовете им са покрити с растителност.

Катакомбите са открити отново през 19 век. По-късно Бенито Мусолини решил, че там трябва да се провеждат оперни представления и последвали опити за реставрация. Само че, според Пираномонте -неуспешни. Градежът на древните римляни се оказал както по-устойчив, така и по-красив.

Цялостната реставрация на подземието струва 450 000 евро.

Oще: археология  баня  древен рим  каракала  рим  сауна  строителство  терми  туризъм 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани