Кариерата или памперсите? | webcafe.bg
Webcafe

Кариерата или памперсите?

webcafeВаня Ефтимова
03.11.2015, 18:47 (обновена 17.11.2015, 11:49)
майка

Снимка: © Getty Images

Или защо войната на майки срещу майки е безсмислена

Знаете ли коя тема може да докара стотици кликвания онлайн и вълна от коментари в американската преса? Проблемите около бюджета? Дисфункционалността на Конгреса? Контролът върху оръжията? Сирия и бежанците?

Ако вярвате на популярни онлайн медии като The Daily Beast и дори класически флагмани като NY Times, то най-кърваво обсъжданата тема е войната тази между работещи майки и домакини.

Всеки път, когато могат, тези издания публикуват на видно място статии по темата и поляризираните реакции не закъсняват.

Последно през уикенда NY Times пусна есе как пропагандирането на кърменето е скрита дискриминация към работещите майки и то събра близо седемстотин коментара.

От далечна Австралия пък тази седмица дойде новината, че едва ли не цялата държава се занимава с Facebook страницата Mummy Wars - Aussie Style*. Създадена уж като място за дискутиране на проблемите на родителството, критиците й сега твърдят, че е станала място, където едни майки вербално крушират други.

Ситуацията в Европа далеч не е по-добра.

Преди няколко месеца в иначе уважаваното дискусионно предаване Presseclub по ARD две германски журналистки влязоха в разгорещен словесен дуел. Докато обсъждаха темата с детските градини и финансови облаги за родители, едната заяви, че на тези, оставящи леличките да им "възпитават" децата, им е по-леко.

Другата избухна с аргумента, че родителите са онези, които "възпитават," а детските градини само "гледат" децата.

Дори България се включва в глобалния дебат.

Нашата мрежа също изобилства с текстове като "По-здрави ли са децата на домакините?", "Домакиня, майка, кариеристка. Какъв е изборът на днешната жена?" и "Работещите майки отглеждат по-успешни дъщери и грижовни синове" - последната с цели две хиляди харесвания във Facebook.

Въпросът какво прави темата толкова актуална е сравнително лесен за отговор.

Обществото ни минава пред период на трансформация където жените не само масово работят, но заемат и все по-висши постове.

В същото време модерните държави страдат от ниска раждаемост, а бизнесът още не може да налучка правилната формула за баланс между професионален живот и семейство.

Затова и дебатът се води особено ожесточено в САЩ.

Най-голямата икономика всъщност няма държавно субсидирана система от детски градини. Родителите трябва да плащат от джоба си за гледането на потомството и често от втората заплата не остава много.

В тези условия много семейства решават единият от съпрузите да остане у дома с децата или да работи само почасово.

Българите, живеещи в САЩ често намират изход като докарат бабите зад океана, но мнозинството американски родители нямат подобна алтернатива.

Така че дебатът между работещите майки и stay-at-home moms, както е политически коректния термин за домакини, се храни от всекидневната драма на хиляди семейства.

Съществуването на държавни детски градини, колкото и да сме недоволни от тях, е причината споровете в България, неочаквано, да са с поне една йота по-спокойни и цивилизовани, отколкото например в САЩ.

Майките у нас нямат кастови предразсъдъци срещу пращането на детето там, а и месечната такса не ги изправя пред мисълта дали не е по-рентабилно все пак да си останат вкъщи.

Ако, като мен, се вълнувате от всякакви феминистични и джендър теми, не може да не ви е направило впечатление всъщност колко повърхностно се води дебата.

Защитниците на единия вид родителство редовно хвърлят стереотипи към другия ("разглезени", "съпруги-трофеи" и "използващи детето за извинение да не работят" домакини срещу "егоистични", "свръхамбициозни" и "арогантни" работещи майки).

Прекарайте обаче половин час с представителка на която и да е от двете категории и ще разберете, че реалността е много по-сложна.

Нека започнем оттам, че в днешния постиндустриален свят възрастта, в която жените стават майки постоянно расте. Много семейства забавят раждането на децата до времето когато и двамата родители се утвърдят професионално и придобият материален комфорт.

Това означава, че преди да почнат да се борят с колики и уреждат срещи на пясъчника, повечето майки са работили и имали кариера.

Съответно въпросът дали и колко дълго време ще останат в майчинство е важен.

На никой няма да му хрумне например да бомбардира осемнайсетгодишна майка с въпроси ще се върне ли след година на работа или как ще балансира семейство и служебни задължения.

Ами тя просто няма кариера, за чието продължение така да се тревожим.

Вярно е, че всички познаваме онази жена, която настоява, че изграждането на семейството е най-голямато й постижение в живота и сменянето на памперсите е по-удоволетворяващо от командировката в Барселона.

Колкото и въпросната личност да ни спами Facebook-a с последните велики постижения на отрочето, нека си признаем че става дума за отделен случай.

99% от майките, а и татковци, са нормални хора, които искат както кариера, така и семейство.

Още повече, че когато все пак жените решат да станат домакини, нещата не са толкова прости.

Ето ви примерът на моя приятелка, прекарала близо две десетилетия в корпоративния свят. Сега официално уж отглежда двегодишната си дъщеря, но всъщност използва времето, за да създаде популярен англоезичен блог за пътувания и да работи като консултант по различни проекти.

В случая става дума за по-скоро прекалибриране на целите и започване на нов бизнес, отколкото за класическото "мивка-печка-памперс".

А ако се зачетете в статиите в западната преса, възхваляващи отдалите се на децата си stay-at-home-moms, ще откриете, че все са писани от журналистки по майчинство. Така давайки съвети наляво и надясно как да бъдем по-добри домакини, те, парадоксално, изграждат също и кариера.

В което, отново, няма абсолютно нищо лошо, точно обратното.

Ако реалността, която ни обгражда е толкова сложна, защо тогава я смаляваме с безсмислени и плоски дебати?

Моето дълбоко подозрение е, че когато традиционни медии и нови блогове пускат стереотипни статии, те знаят, че 90% от читателите няма да се припознаят в тях.

Даже напротив - ще се ядосат, ще пишат коментари и ще споделят с гняв. А по логиката на днешния онлайн медиен бизнес това не е лошо развитие, ама никак.

Щом обаче, благодарение на този шум, някоя журналистка по майчинство получи хонорар и признание, коя съм аз да я съдя?

*Страницата вече е свалена

Oще: деца  домакини  домакиня  майка  майки  отглеждане на деца  памперс  работа  работеща майка  работещи майки 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.04.2016, 10:48

4 Boriana Carmina.10206086067489970 | 02.05.201600:33

Как е възможно да делим жените на работещи, и на майки? Ясно е, че и двете са важни. Някак не изглежда честно жените да си представят бъдещето в единия, или в другия варинат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2015, 16:19

3 Fifi | 04.11.201520:03

Не разбирам какъв е проблемът да имаш и двете. Всичко е въпрос на желание, баланс и добра организация на времето.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 16.06.2014, 10:57

2 erzsebet | 04.11.201516:40

Ейй, големият въпрос. Има жени, които градят кариера и такива, които са ОК с това някой да ги издържа. И това няма общо с желанието да си имат дечица. Обикновено тези с наистина успешна кариера имат достатъчно време и за семейството, докато неквалифицираните работнички често работят на смени. И на едните, и на другите не им е лесно да се грижат и за домакинството. Аз лично се плаша от бедността и от 12-часови смени. Но човек като иска щастливо семейство и деца, не би трябвало да има какво да го спре.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

1 Мина | 04.11.201515:07

Отговор: И ДВЕТЕ!
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани