10 000 часа и още нещо | webcafe.bg
Webcafe

10 000 часа и още нещо

Webcafe.bg, Business Insider
07.07.2014, 19:12 (обновена 15.07.2014, 11:00)

1 от 2 снимки Назад Напред

сид вишъс

Снимка: © getty images

Правилото се оборва и от група като Sex Pistols, която превзема света с гръм и трясък, въпреки че Сид Вишъс почти не умее да свири на бас.

Правилото на 10-те хиляди часа, свързвано с автора на книги за популярна психология Малкълм Гладуел, може и да не е чак толкова валидно всъщност. Принципът гласи, че 10 000 часа "целенасочена практика" са необходими, за да станете много добри в която и да е област.

Когато психолозите говорят за целенасочена практика, те имат предвид упражняването на дадено занимание по начин, който повишава максимално според възможностите ви вашите умения.

В "Изключителните: история на успеха", Гладуел отстоява тезата, че ранният достъп до получаването на 10 000 часа практика е позволил на Beatles да станат най-великата група в историята (благодарение на свиренето по цяла нощ в Хамбург), както и поради същата причина Бил Гейтс е станал един от най-богатите хора на света (благодарение на употребата на компютър още от тийнейджърска възраст).

Ново изследване от Принстън обаче оборва тази теория

В мета-анализ на 88 изследвания на целенасочената практика, учените са установили, че практиката е довела само до 12% разлика в справянето на участниците в изследването в различни области.

Това, което е всъщност най-изненадващо, е до каква степен това зависи от областта: в игрите, практиката е довела до 26% разлика в резултата; в музиката, разликата е била 21%, в спорта - 18%, в образованието и обучението - само 4%, а в професионалната дейност - практически граничещите със статистическата грешка 1%.

Най-доброто обяснение за зависимостта от областта вероятно може да бъде открито в книгата на Франс Йохансон "Моментът на проблясък".

В нея, Йохансон твърди, че целенасочената практика може да предскаже успеха само в области, които имат изключително стабилна структура. Така е например в тениса, шаха и класическата музика, където правилата никога не се променят, така че може да се изучите и да станете най-добрите.

Но в по-малко стабилните области, като предприемачеството и рокендрола, правилата бързо могат да изчезнат или да се променят до неузнаваемост

Като перфектен пример за това се сочи кариерата на Ричард Брансън, която започва в звукозаписния бизнес, но бързо навлиза и в области отвъд музиката: Virgin Group в момента е съставена от 400 компании и се занимава и с космически полети.

Не по-малко доказателство на същия принцип е група като Sex Pistols, която превзема света с гръм и трясък, въпреки че Сид Вишъс почти не умее да свири на бас.

Така че очевидно майсторството е нещо повече от просто определен брой часове и практика.

"Няма съмнение, че целенасочената практика е важна, и от статистическа, и от теоретична гледна точка. Тя просто е по-маловажна, отколкото се е твърдяло до този момент," казва водещият автор на изследването, Брук Макнамара. "За учените важният въпрос сега е: какво друго още има значение?"

Oще: beatles  sex pistols  гладуел  малкълм гладуел  практика  сид вишъс  упражнения  усъвършенстване 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани