Бебета от всички страни, обединявайте се | webcafe.bg
Webcafe

Бебета от всички страни, обединявайте се

Lifecafe.bg
05.11.2012, 13:59 (обновена 06.11.2012, 00:51)
Дни на Долто в България

Снимка: © Владислав Господинов

Момент от Дните на Долто по-рано през тази година

Под парещото африканско слънце, сред безбрежната степ или над осветените в неон улици - детето открива света от мига, в който се появи на бял свят. Културите на планетата се различават, но в отглеждането на бебетата има и много общо.

Това разказва филмът "Bebes du monde", който ще бъде прожектиран на 8 ноември от 18:00 ч в 45 аудитория на Софийския университет. Лентата проследява игрите, появата на езика, интереса към музиката и пеенето, майчинството и общността на малчугани от Намибия, Монголия и Япония.

Прожекцията е продължение на Дните на Долто в България. Провелото се през пролетта събитие беше организирано от педагогическия факултет на СУ и Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа  „Света София".

В неговите рамки лекари, родители, студенти и представители на държавни и неправителствени организации се срещнаха с водещи специалисти по въпросите на консултирането, подкрепата и психотерапията на бебета, деца и семейства.

Сред гостите бяха френските психоаналитици Мириам Сежер, Назир Хамад, Жан-Пиер Уинтер, Клод Шодер и работещия в Париж от 1990 г. българин Георги Кацаров.

Франсоаз Долто (1908 г. - 1988 г.), на която е посветена и предстоящата кинопрожекция, е едно от големите имена в световната психоанализа. Освен последовател на Фройд, тя се откроява и с оригиналния си подход в работата с деца. Автор е на множество книги по темата.

Oще: деца  психология  франсоаз долто 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани