Войната със затлъстяването е конспирация | webcafe.bg
Webcafe

Войната със затлъстяването е конспирация

Lifecafe
07.11.2012, 18:12 (обновена 09.11.2012, 08:28)
Захар

Няма съмнение, че индустрията на отслабването генерира огромни печалби за редица корпорации и фармацевтични компании. Много богати хора стават още по-богати заради схващането, че дебелото е грозно и че да се отървеш от излишните кила е глобална мисия с апокалиптични пропорции. 

Паниката винаги и навсякъде се е равнявала на потоци от пари 

Вероятно по-малко очевиден, но също толкова верен е и фактът, че индустрията на диетите се задвижва от систематична кампания на опозоряване, заклеймяване и морално превъзходство, които се процеждат от обявената "война срещу затлъстяването" право в мозъците на хората (от където се изпаряват отново и цикълът се повтаря до безкрайност).

При все това обаче, неуморните усилия на държава и бизнес не са довели до масово отслабване или подобрено здраве. Какви са изводите от това? Има ли скрити аспекти на тази история?

Един анонимен лекар ("един от най-бележитите медицински изследователи в САЩ, назначен от федералното правителство") дава интервю за Salon.com, в което става ясно, че мисли точно така.

"Д-р Хикс има собствена теория за американския кръстоносен поход срещу затлъстяването, която се състои в това, че обществената здравна система се подпомага от големите фармацевтични компании в следните начинания, водещи до огромни печалби:

1. Убеждаване на хората, че да не бъдеш слаб е болест, която трябва да се излекува.

2. Насърчаване правителството да осъществява програми за обществено здраве, които чрез интервенции в начина на живот да допринасят за едно по-слабо, а оттам и по-здраво население.

3. Документиране на пълния провал на тези програми в медицинската литература.

4. Убеждаване на правителството да одобри нова серия от диетични лекарства, тъй като вече е доказано, че програмите за обществено не правят нищо в полза на населението. 

5. Печалба!

Погледът отвътре на този мистериозен лекар към войната със затлъстяването е ценно напомняне, че битката с наднорменото тегло е много по-сложна, отколкото обществеността е склонна да признае. И отказът от отчитане на тези усложнения, опирайки се само на простата мантра: "Яж по-малко/спортувай повече" е проблемно поведение, което не води до решения.

Индустрията отказва да води честен разговор за собствената си дейност

Често чуваме опонентите на затлъстяването да се оплакват, че "дебелите хора просто не искат да проведат честен разговор за теглото си", като същевременно отказват да признаят неща като наличието на индустрии за милиарди долари, които първо рекламират захарни закуски за децата, а след това таргетират хапчета за отслабване към възрастните.

Не по-малко табу е споменаването на начините, по които дългогодишното консумиране на храни, умишлено насищани с глюкозо-фруктозен сироп заради американски федерални субсидии, могат буквално да променят биохимичния баланс на човешкото тяло и да го направят безпомощно да постигне и поддържа значителна дългосрочна загуба на тегло.

Или влиянието, което оказва емоционалното, "стресово" хранене върху живота на хората. Или простичкият факт, че някои хора са си дебели, независимо от начина на живот, който водят.

Да игнорираш съзнателно тези усложняващи факти означава, че ти си този, който не иска да проведе "честен разговор" за дебелите хора и че просто искаш да си начешеш егото с поредните недоразбрани схващания за самоконтрола на хората с наднормено тегло. 

Показателен пример е едно проучване, което изследва дългосрочната загуба на тегло и здравето 

Във въпросното многогодишно проучване са участвали повече от 5000 души с диабет, половината от които вземат участие в интензивна контролирана програма, която ограничава приема им на калории до 1200-1800 на ден (в зависимост от тяхното тегло) и въвежда режим на упражнения, траещ 170 минути седмично. Целта на изследването е да се установи дали действително дългосрочната загуба на тегло води до редуциран риск от сърдечносъдови заболявания и инфаркт.

Резултатите са недвусмислени. Този начин на живот води средно до не повече от 5% редуциране на телесните мазнини след 4 години. С други думи, проучването доказва, че промяната в начина на живот не води до особени резултати.

В крайна сметка проучването бива прекратено, но не поради тази причина - в крайна сметка, според зададените от него критерии 5% загуба на телесна маса се смята за "успех" - а защото след 11 години се оказало, че при изследваните хора рискът от сърдечно-съдови заболявания или инфаркт не е по-нисък в сравнение с контролната група.

Разбира се, това не означава, че трябва да се бием в гърдите и да сочим обвинително: "Видяхте ли! Невъзможно е да се отслабне и тези хора са си здрави!" Реалността, разбира се, е много по-сложна.

Затова най-накрая трябва да си поговорим честно. Нека го направим сега

Ето какво знаем:

1. Отслабването е по-трудно, от колкото всички твърдят. Очевидно е много по-сложно от "яж по-малко, спортувай повече", защото за повечето хора тези неща не водят до дългосрочно и устойчиво отслабване.

И голяма част от любимите на всички истории за отслабване, показвани и в реалити шоута, всъщност са нехумании, изпълнени с лишения и мъка кошмари. Дори Опра, която е нещо като президент в сянка на САЩ, така и не успя трайно да отслабне - ако това не е показателно, здраве му кажи.

2. Ала освен това знаем, че все пак хората могат да отслабват, защото го виждаме. Познаваме много хора, които вече са го постигнали.

3. Знаем, че понякога хората отслабват и това носи огромни ползи за здравето им. Но понякога отслабването въобще не се отразява на цялостното ни здравословно състояние. И двете неща са верни сами по себе си. Защото лошото здраве и големите/малките размери не са синоними.

4. Знаем че големите фармацевтични и хранителни компании правят милиарди долари, докато междувременно успяват да ни накарат да се намразим. И ние с готовност им се подчиняваме, подигравайки се на дебелите хора - които всъщност сме и самите ние. Този цикъл само помага на компаниите да печелят още повече пари.

След всичко казано, може би все още е пресилено да твърдим, че борбата със затлъстяването е една голяма конспирация и всички проучвания по темата са манипулирани. И все пак, ако наистина искаме да подобрим здравето си и здравето на децата си, трябва да престанем да приемаме приказките за "епидемията на затлъстяване" изцяло за чиста монета.

Нека проведем един честен разговор. С една уговорка: първо нека изясним какво точно означава да бъдеш честен.

Oще: бизнес  диети  затлъстяване  конспирация  отслабване  тегло  хранене  храни 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.11.2012, 21:27

80 Ивайло Цветков | 11.11.201221:53

Няма лошо да се пишат и подобни статии, но в медицината важи принципа за "медицински базирани доказателства". Първият мит е че фармацията защитава мита за болестното затлъстяване - напротив! От всички лекарства за отслабване, в Европа и Америка, е разрешен само Ксеникал. Значи фармацията губи от това! Всички останали са само хранителни добавки, които не се продават като лекарства в нормалния свят но у нас се рекламират като панацея. първата заблуда. Втората заблуда, ширеща се само у нас е, че хората с болестно затлъстяване може да се излекуват сами! Това също не е вярно - справка Медлайн и Кохрейн дата библиотека. Лично аз съм оперирал над 30 човека, които са били поне 2 пъти при д-р Емилова и при Гарабитов. Тяхната методика е добра за някои, но не и за тези с болестно затлъстяване. Съвременното оръжие в Европейския съюз и Северна Америка е бариатричната хирургия, от гръцката дума "бариос" - регулиране на теглото с операция. От 2007 година се прие в Европа и света, че стомашният бай-пас е средство №1 за лечение на захарен диабет тип 2 при пациенти с индекс на телесното тегло над 40. Аз имам поне 16 такива пациенти, които на втората година след операцията дори не вземат лекарства за диабета. Но тук идва голямото но! Бариатричната хирургия не може да промени от един път мисленето на пациента! За това на помощ идват ендокринолози, психолози, диетолози, семейството. Проучвания доказват, че ако един член на семейството е с болестно затлъстяване, вероятността дреги членове на семейството да станат също с наднормено тегло е 42%. Проуячване от Америка отпреди 14 години за пациенти със сърдечни заболявания. Англия планира да прави по 250 000 операции годишно за отслабване, защото в противен случай до 5 години ще им фалира здравната система! Гърция също прави по 350 операции годишно дори в условия на криза, като тези операции се плащат от здрвната им система. В България профанщината, късогледството и меко казано опитите за пробутване на каквото и да е друго но и не сериозна медицина, ще ни изправят само до 5 години пред една епидемия от проблемни болестно затлъстели хора, с които никой няма да иска да се занимава. Добавките не решават проблемите, те само залъгват пациента че нещо се подобрява със здравето му. В момента много сериозен обзор на 9 проучвания над 187 000 пациенти показва, че така наречените профилактични прегледи не намаляват нито смъртността, нито заболеваемостта на хората. Основно болестите се откриват от лекари, при които пациентите са отишли по други проблеми или оплаквания. Нужни са жестоки и бързи реформи, но като гледам май ние лекарите се спасяваме поеденично в чужбина, а пациентите също в Турция или Европа за лечение, което при подходящи условия може да го има и тук, но някой трябва да притиска жестоко господа политиците, защото те "душа вадат за народа, но не своята душа брате!"
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 16.04.2011, 12:46

79 Rapidfire Lighthning | 11.11.201200:46

Дебелото е не само грозно, то е и нездравословно. Затлъстяването води до много сериозни проблеми - от метаболитен синдром, до импотентност. Колкото до отслабването - въпрос изцяло на воля е.
На моя позната, която изяждаше по една канта сладолед на сядане и твърдеше че не може да отслабне, ѝ извадиха жлъчката, след което диетата стана задължителна - всяка поета мазнина ѝ причиняваше жестоки болки.
Свали 10 килограма за един месец, Само с промяна на вида на храната.
Вместо да се пишат такива манипулативни статии, по-добре е да се пише за палмовото масло и царевичния сироп и също как в един литър Кола има 100 грама от последния. Все неща, от които се пълнене жестоко. Отслабването е нехуманно, но хуманно лечени няма, а затлъстяването е болест.
Кой и каквито ще песни да пее.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

78 Божидар Гюлмезов | 10.11.201216:47

Странно защо ще го слагат на сладки - това е нещо като торта с луканка (не че е лошо, де).
---------------------------
глутамата няма вкус, той просто подсилва вкуса на това към което е добавен. Основно месо и тем подобни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

77 Божидар Гюлмезов | 10.11.201216:38

Предния ми коментар се отнасяше за глутамат в сладкото. Вервате - не вервате, слагат го и в него. Просто отидете прочетете опаковките. Обаче на доста места го маскират и като "натурален аромат" или "natural flavor", както и E 621.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

76 Божидар Гюлмезов | 10.11.201216:23

Така ли? Къде го пише това? Линкче ако може.


Аз знам какво пише на опаковката. Тъй като са длъжни да го напишат на нея. И се слага заради това че предизвиква желанието да ядеш още и още.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

75 post deluvian | 10.11.201212:15

Ако ще говорим за конспирации, и ако има световна конспирация на нездравословното хранене, то нейните цели ще да са далеч по-съществени.
Затлъстяването и печалбите на фармацевтичната индустрия, са само един от ефектите от нездравословните храни, по-сериозното следствие е, че гарантира масата хора да са болни, за да не надживяват възрастта за пенсиониране, за да не получават пенсии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

74 Mile Manolov | 10.11.201209:43

освен глистите... булимията също е много ефикасна muhihihihi

кучето ми я практикува кога се натупче кат животно па е у върхова спортна форма. тича по 20км след джипа без проблем. язе драйфам само от пийенйе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

73 Лудколю Деликолев | 10.11.201200:23

"В първите 3-4 месеца 30 мин кардио след ВСЯКА тренировка."
Сега, дяца ако искате бързо сваляне на килограми, тридесет минутното кардио следва да се прави преди силовата тренировка. Така изгаряте наличната глюкоза в кръвта и гликогена в мускулите и черния дроб и когато започнете силовата тренировка, вече от няма и къде започвате да горите мазнини. Също става и с кардио на два по-малки рунда (в случая по 15 мин.) - "отпред-отзад": единия преди силовата тренировка, а другия след нея, но преди коремните преси.
По въпроса за глутамата - той имитира вкуса на месо. Странно защо ще го слагат на сладки - това е нещо като торта с луканка (не че е лошо, де).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

72 deowin | 09.11.201223:19

>кви са тия сладки с глутамат?

Това не го знаех, но като проверих, наистина се оказва така - MSG няма абсолютно никакъв ефект върху вкусовите качества на сладките храни.

Но пък щом Боби казва, че е ял сладки с MSG, значи в неговата глава това е факт.
И сега ще почне да върти и суче само и само да изкара, че има толкова некомпетентен производител на сладки, а не си го е измислил за случая.. Чуди се

А, Elena, за кръвната захар всъщност не говорихме. Ставаше дума за инсулиновата реакция, каквато от MSG и всички други естествено срещащи се глутамати наистина причинява.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

71 Elena Dyakova | 09.11.201222:51

Е, кви са тия сладки с глутамат? Некви уникални сладки ще да са били...Глутаматът, освен че се съдържа естествено в много храни, като овкусител присъства в храни, които принципно може да се класифицират като солени - соев сос, бульони, супи и т.н. Да не казвам умами, щото това за мен е измислен вкус, но в никакъв случай не е сладък вкус. Има сериозна доказана връзка между изкуствените подсладители от сорта на аспартама, нивото на кръвната захар и метаболитния синдром, за глутаматите е спорно. Мисля също така, че когато човек извършва някаква дейност от сорта на четене и гледане на телевизия и успоредно с това яде, не забелязва колко яде, независимо какво точно съдържа храната.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани