Перфектният родител | webcafe.bg
Webcafe

Перфектният родител

webcafeLifecafe, по BBC
06.12.2015, 20:23 (обновена 14.12.2015, 17:17)
dete

Идеята да бъдете "перфектна майка" - вашето невръстно дете никога да не се буди нощем, да обича броколи и да може да рецитира Шекспир - може да звучи привлекателно, но също така и да предизвика много стрес. Така че когато нещата не вървят според плановете, си заслужава да помните, че няма "правилен начин" да бъдете родител и различните култури доказват това.

"Казвам на приятелите и роднините ми, че правя всички пюрета на сина ми, но истината е, че ги купувам в магазина и изливам бурканчетата в собствени контейнери, така че да изглеждат домашни", казва една майка в комедиен скеч, създаден за BBC 100 Women от американското комедийно трио The BreakWomb.

Не всички обаче са единодушни какво представлява перфектният родител - има много различни начини за отглеждане на едно дете, както ще ви покажат тези примери от цял свят.

Оставете децата да се карат

Японските родители казват, че оставянето децата да се карат - например за играчка, може да бъде полезно, защото им дава шанс да научат как да решават сами конфликтите. Осигуряването на добър ролеви модел се насърчава, но същото важи и за правенето на стъпка назад и дистанцирането от ситуацията.

Позволете им те да вземат решения

Шведите се опитват да не упражняват твърде много контрол над децата си, като вместо това ги учат да вземат добри решения сами от най-ранна възраст. Например, някои шведски детски градини изобщо нямат огради - учителите обучават децата на концепцията за "невидима ограда", така че те да имат шанса да практикуват самоконтрол ежедневно.

Децата да консумират това, което и възрастните

В Южна Корея децата консумират същата храна като възрастните. Те трябва да чакат, докато семейството седне да се храни заедно, от тях се очаква да хапнат по малко от всичко на масата, за да бъдат насърчени да консумират по-голямо разнообразие от здравословни храни.

Задавайте цели на подходящо ниво

Когато става дума за насърчаване на деца да работят за обща цел, китайските учители и родители използват аналогията на ябълката, държана точно извън досег на детето - ако е твърде далеч, детето се обезсърчава, но ако е твърде близо, то няма да е достатъчно мотивирано.

Давайте на децата много време за игра

Финландските деца имат много време за игра. Денят в училище е кратък - понякога само четири часа - и има много междучасия. Също така те участват в много не-академични занимания, като дърводелство, шиене, готвене, музика и изкуство, но все пак надминават като постижения децата от много други държави в международни тестове.

Показвайте любовта си чрез действия

Бенгалските родители в Индия показват любов и привързаност индиректно, вместо чрез открита физическа обич или похвали. Така че вместо целувки и прегръщане на детето, майката може да предаде любовта си чрез внимателно обелване и разчупване на парченца на портокал.

Отнасяйте се с уважение към възрастните

В Африка се смята за проява на неуважение децата да се обръщат към по-възрастните по малко име - независимо дали става дума за роднина или непознат. Пред имената винаги се поставя определение - като "чичо", "леля", "брат" или "сестра".

Oще: амбициозни родители  възпитание на деца  деца  култури  майки  отглеждане на деца  отговорност у родители  различни култури  родители  семейство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани