Защо (не) трябва да отказвате цигарите | webcafe.bg
Webcafe

Защо (не) трябва да отказвате цигарите

Виктор Кортов
26.01.2015, 22:21 (обновена 29.01.2015, 07:42)
пушене

Снимка: © Getty Images

Лъжа се оказа, обаче упоритото твърдение, колко всъщност лесно е да спрем цигарите

Ето, като доста други хора, реших и аз да откажа цигарите. Реших, че най-сетне съм готов да премина към тази стъпка, тъй като съм зрял човек, време да е престана да се тровя, да хвърлям пари на вятъра и да стана модерен непушач.

Факторите за това решение бяха много, но основните ги знаете - заклеймяването на пушачите като отпадък на обществото, високите цени на цигарите, забраната за пушене на обществени места и т.н. Няма да ви занимавам с подробности, основната идея беше, че се повлиях от общественото мнение, което, разбира се, не е лъжа и си е много хубаво мнение. Вредата от цигарите и дрън-дрън.

Лъжа се оказа обаче упоритото твърдение колко всъщност лесно е да спрем цигарите.

Като прилежен ученик, си направих някои проучвания, прочетох няколко книжки, обсъдих идеята с приятели, познати и един хубав ден, докато пътувах по оста Синаговци - Долна Вереница - Сумер - Краводер, взех съдбоносно решение, а именно: да спра цигарите.

Набелязах си дата и кротичко зачаках, докато се стараех да пуша двойно повече от нормалното, защото ми е за последно. Пък и така пишеше в една от дебелите книги.

Дойде заветната дата.

Слава Богу, вече не можех да пуша по един стек на ден, дробовете ми отказваха, а очите ми сълзяха денонощно като Крушунските водопади. Денят, в който спрях цигарите, беше нещо средно между празник и погребение.

Дори си направих снимка с последната цигара, за да е всичко документирано, нали.

Тук идва моментът да ви кажа, че всичко, което ви казват дебелите книги, разни бивши пушачи, тъпите журналистически статийки, гордо тръбящи блудкава помия и пробутващи я за първата в света топла вода, всъщност е абсолютна лъжа.

Не можете и да си представите какво ви очаква, ако решите да отказвате цигарите. Планетата ще ви се стори тясна. Всъщност цялата скапана Вселена ще ви се стори тясна! Особено ако все пак се доверите на статийките и решите да изпълнявате тъпите им съвети от рода на:

*Ако ви се допуши, станете и се разходете.

Стани и се разходи ти, дето си я писала тая статия, ма! Даже направо ставай и се махай. Тръгвай в права посока, докато не престана да те виждам и върви, докато не припаднеш от дехидратация!

Друг прекрасен съвет, който обожавам, е:

*Избягвате компанията на пушачи, тъй като в тяхно присъствие ще ви е трудно да се въздържите.

Моля? Какво да направя? Бе ти излизала ли си някога извън жалкото място, което наричаш дом и в което живееш с девет котки? Навън всички пушат! Извинявай, ама някои хора имаме личен живот и ни е малко трудничко да си стоим денонощно вкъщи и да сърфираме из сайтовете за запознанства.

*Препоръчително е да поддържате връзка със специалист или отказал се от тютюнопушенето познат, когото да потърсите в момент на слабост.

Ето, тоя съвет ми е любим. Искам да знам с кого точно да си поговоря за нуждата ми от цигари в два посред нощ? Сигурен съм, че колкото и да сте приятели, след петия път ще те понапсува. Освен това е наистина „успокояващо", когато някой досадник с монотонен и ужким загрижен глас като изваден от секта на Йехова, започне да ви убеждава, ама колко сте силни, ама как можете, ама как всъщност всичко е просто в главата ви и ако искате, ама наистина много, ще се откажете.

Моля? Луд и безгръбначен ли ме нарече? Или искаш да ми кажеш, че просто съм тъп и не мога да разбера колко точно е лесно да откажеш цигарите. Всъщност от такива хора наистина може да ви стане по-спокойно...ако ги ударите в лицето. Не пропагандирам насилие. Просто казвам.

Примерите с тъпанарски съвети и съветчета са безкрайни, но истината е друга. Вие винаги в душата си ще си останете пушач и дори да спрете цигарите за дълъг срок от време, дори и сутрин жена ви да ви се хили с дебилна усмивка тип „знаех си аз, че ще те накарам да спреш", дори и тогава само вие ще си спомняте с трепет и възбуда онзи сън, в който пушите 1000 цигари наведнъж и те стърчат от всичките ви дупки, от ушите и от задника дори и сте толкова щастлив, както никога през целия си живот.

Но да се върнем към МОИТЕ 10 съвета как да спрем цигарите.

Ако все пак сте решили да прекратите един от любимите си навици, да досъсипете и без това съсипания си живот и да се чудите защо по дяволите въобще живеете, ето няколко идеи как да го направите.

През първия месец е най-зле. Да, точно така, цял месец ще се чудите защо ноктите ви растат толкова бавно, за да ги изгризете отново. Вторият и третият месец не са по-леки, но първият, първият е като кръг от Ада. Буквално.

Ще треперите, ще ви е лошо и ще се чудите защо, да го вземат мътните, всеки ви избягва или гледа подозрително, включително доберманът на съседите, който е 130 кила.

*Намерете си някой, с когото да спрете да пушите заедно и по възможност да ви е близо под ръка. Най-добре, ако може да е колега. Сега ще ви кажа защо ви трябва това. Когато спрете да пушите, ще си мислите, колко е хубаво това за здравето ви, колко добре се чувствате и бла-бла, всякакви такива сектантски мисли ще спохождат плешивата ви, очилата главица. Проблемът е там, че много скоро ще започнете да се изнервяте ужасно лесно от всичко, а най-много ще ви дразнят хората на работа. Което пък довежда до крясъци, викове и възможни уволнения, ако се разкрещите на грешния човек. Затова крещете на колегата си.

Той единствен ще ви разбира и също така ще ви крещи. Ще ви гледат малко странно в офиса, но пък поне можете да сте спокойни, че няма да имате проблеми.

*Не се занимавайте с хапчета, дъвки и тем подобни гадости. Само ще си изхарчите парите. Компаниите, които произвеждат цигари харчат милиарди, за да пушите. Замислете се дали някаква дъвка от левче ще е много ефективна.

*Не пробвайте номера с намаляването на цигарите, това сериозно. Трябва да ги спрете рЕзко като Голф двойка в тухлена стена, защото иначе рискувате да си докарате инфаркт в очакване на следваща цигара, нетърпеливост, още по-голямо раздразнение и накрая ще изпушите и вие, и две кутии цигари за петнадесет минути.

*Пийте. Алко'ол. Сутрин. Петдесет грама водка в кафето успокояват и най-нервните хора. Ако много ви се пуши, цапнете и петдесет грама бензин. А смейте да запалите цигара. Ще заприличате на огнедишащ дракон и вероятно ще бъдете затворен някъде да пазите съкровище или грозна девствена принцеса. Във всички случаи, ще ви отиде на кино кариерата и личният живот.

*Не бъдете от онези досадни бивши пушачи, които натякват на другите колко е вредно пушенето. А може пък и да бъдете досаден бивш пушач. Ужасно е забавно да тормозите пушачите и да гледате завистта в очите им. Възможно е да отнесете някой шамар, но пък ще си заслужава.

*Влезте в задимено заведение с индустриален пожарогасител. Нали знаете - от ония, дето са 200 литра и са с размерите на малко слонче. Напръскайте всички и кажете, че сте от дружеството за защита на Цигарите. Всяка Цигара заслужава да бъде свободна и да тича из гората вместо да бъде убивана по такъв жесток начин. Тичайте голи и крещете „свобода за малките ни приятели!"

*Ставайте сутрин в шест и пейте тиролски песни на терасата. Обяснете на разгневените съседи, че откакто не пушите винаги имате чувството, че дишате най-чистия алпийски въздух и това ви провокира да пеете. Игнорирайте мармота, който завива шоколад. Той е само в главата ви.

*Помолете леля Николинка от първия етаж да не ви разрешава да пушите и да ви се кара, ако ви види с цигара. Леля Николинка винаги знае всичко за всички, сигурността ви е гарантирана дори и да барикадирате жилището и да се сврете да пушите в тоалетната.

*Натикайте си чесън в носа, за да ви е гадно и да ви люти, след това си вземете обучен папагал и го дръжте на рамото си, за да ви кълве по носа, когато запалите цигара. Ще приличате на вечно разплакан пират и жените буквално ще падат в краката ви.

Ако и след тези съвети продължите да пушите, то тогава преспокойно можете да започнете работа в строителството и да събаряте стени с глава примерно, защото явно имате ужасно твърда кратуна.

Oще: отказване на цигарите  пушач  пушене  тютюнопушене  цигарен дим  цигари 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2011, 11:11

57 JoePass | 16.11.201710:07

Аз цигарите ги спрях преди 6 години! Единствено съм съгласен за първия месец, тегаво е! Но... всеки си е индивидуален характер и химията, с която блъскат тютюна в днешно време влияе по различен начин. Съпругата ми имаше по големи проблеми от мен с отказването. Аз ги спрях от мързел и то от раз, не ми се ходеше до магазина, а и цената им бе 6 евро. Другата причина е, че не ми доставяше удоволствие повече. Колкото до ефектите след отказването, както много хора и аз качих 15тина кг., но успях да ги сваля. Това е единствения негативен ефект. След това започнах да дишам, не кашлям, усещам цялата палитра на храната с която се храня и всички аромати, които се носят във въздуха, дори и лошите миризми за съжаление, а и спестявате много пари, които може да ги давате за децата си.
Отказвайте цигарите!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

56 thefish33 | 03.05.201519:57

Аве , трол, не видя ли датата на статията?И за твое сведение, автора лично го познавам, и знам какво му е коствало да спре цигарите.
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.05.2015, 01:21

55 Yonko | 03.05.201501:35

Автора опитва да е забавен, но въобще не му се получава. Статията е пълна с безсмислици.
Факт е, че да се спрат цигарите не е лесно (поне не в началото). Аз ги спрях с много желание... и с хапчета. Първата седмица е трудна. След това малко по малко вкусът за храна се подобрява, започваш да дишаш по-леко и си си даваш сметка, колко по-добър е живота без цигара.
От 7 години съм щастливо не пушещ и не мога да си представя да се върна към цигарата.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.01.2013, 00:30

54 Ася Симеонова | 20.04.201521:41

Скъсах се да се хиля:)))
Нали и аз през месец ги спирам, та знам, че е 1:1
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2015, 21:11

53 Martin G Traykov.557309941 | 20.04.201521:19

За трети път спирам да пуша, и не говоря за паузи от по месец-два. Правил съм пауза от 7 години и пак съм пропушвал. Напълно съм съгласен с твърдението "Не съм ги отказал, спрял съм ги".
От практиката съм разбрал едно - ако наистина не искаш да ги спреш, няма да ги спреш. При мен нещата се случват по следния начин - в продължение на няколко месеца се подготвям психически за предстоящото спиране. Опитвам се да проумея колко е гадно да пушиш, как дъхът ти вони, как се задъхваш по стълбите нагоре и как нямаш енергия за 5 пари. И в един прекрасен ден просто спира да ми се пуши. Допушвам си кутията и просто не си купувам нова. Аз лично успявам да "изключа" копчето по някакъв начин и никога не съм се борил с абстиненция. И трите ми пъти са идентични. Свалям шапка на хората, които спират цигарите, борейки се с желанието. Аз не мога така.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.06.2011, 16:40

52 Venko Grigorov | 20.04.201519:51

Поредната графоманска полюция.

След 25 години пушене от които горе долу 22-23 с по купия и половина на ден, и спрял пушенето от около 5 години мога да кажа следното:

- Не съм ги отказал - спрял съм ги.
- Абстиненцията трае около 3 до 7 дни после се бориш с навика
- Абстиненцията не е чак толкова тежка
- Единствения смислен мотив, който намерих за да спра цигарите беше цената и не толкова самата цена, колкото компонента акция. Просто не смятам че държавата трябва и има право да пълни хазната на гърба на моя порок.

Всичко останало е бош лаф.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.03.2012, 23:50

51 Osric | 07.02.201509:43

Спирането на цигарите е ментален ключ. С две положения. Авторът се стреми да бъде оригинален, но е просто простоват.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 30.01.2015, 20:46

50 Maria Maria | 30.01.201520:49

Адмирации за автора искрено се забавлявах!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

49 deowin | 29.01.201518:34

Най ми е любимо когато пушачите тръгнат да разправят как пушенето е някакво възвишено, оргазмично душевно преживяване, което ние, глупавите, земни непушачи, никога няма да разберем, и затова сме лишени от емоционалност. Същото го разправят и пристрастените към произволни други субстанции, например хероин.
Аз ще продължа да предпочитам да не си удрям топките с чук, пък било то и за сметка на предполагам божественото удоволствие от това да не ги уцелиш.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

48 Harry | 29.01.201518:29

Такаа, доказано е научно, че няма такова нещо "пасивно пушене", правени са проучвания в Англия, който иска да търси.

Никога не пуша пред непушачи, ако им е неприятно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани