Сексуална революция е причинила моногамията | webcafe.bg
Webcafe

Сексуална революция е виновна за моногамията

Lifecafe
31.05.2012, 15:48 (обновена 04.06.2012, 12:28)
любов, арт

Снимка: © Getty Images

Учените отдавна се чудят защо - за разлика от нашите практикуващи безразборен секс маймуноподобни прародители - хората са развили силни връзки в двойка с конкретни партньори

Моногамната, романтична любов - или казано по-прозаично групирането по двойки - може би е еволюирала при сексуална революция, която е поставила основите на модерното семейство.

Поне така твърди нов интригуващ математически модел.*

Учените отдавна се чудят защо - за разлика от нашите практикуващи безразборен секс маймуноподобни прародители - хората са развили силни връзки в двойка с конкретни партньори. Смята се, че някога предтечите на хората са се придържали към присъщите за шимпанзетата навици на сексуално поведение и отглеждане на потомство, в което силните "алфа-мъжкари" свободно са се чифтосвали с женски по техен избор, след което са оставяли на тях отглеждането на децата. Така че изниква въпросът - как сме стигнали от това до сегашното моногамно семейство от двама родители?

"Хората обсъждат начини, по които се е случил преходът от промискуитет към изграждане на двойки, като има различни сценарии", казва авторът на изследването Сергей Гаврилец, професор по екология, еволюционна биология и математика в университета на Тенеси в Ноксвил. "Това, което аз направих, е да покажа математически, че някои от тези сценарии са по-вероятни от другите."

Бунтът на потиснатите мъжкари ниско в йерархията е довел до еволюционна промяна


Изследването на Гаврилец твърди, че се е случила сексуална революция, предвождана от намиращите се ниско в йерархията мъжки и верните женски. Мъжете ниско в йерархията, които не са се надявали физически да надделеят над доминантните членове на своите групи, вместо това са започнали да осигуряват допълнителна храна на определени жени, за да спечелят сексуалните им предпочитания. Въпросните пра-жени са отвърнали на това, оставайки верни на своите изкарващи прехраната мъже. Тази промяна в поведението е отдала предпочитание за успешна репродукция на тези моногамни двойки - изграждането на двойки е осигурявало по-голяма вероятност техните деца, отглеждането на които е изисквало много усилия, да оцелеят - в крайна сметка принуждавайки човечеството да изостави системата на безразборно чифтосване, доминирано от алфа- и бета-мъжкарите.

Гаврилец твърди, че мъжките в придържащите се към промискуитет йерархични видове са изправени пред дилема, тъй като алфа- и бета-мъжкарите като цяло получават почти всичкото чифтосване. Намиращите се по-надолу в йерархията имат два избора: или да си пробият път до върха и да спечелят възможност за възпроизводство, или да търсят начини да победят системата. "Те могат да вложат усилия в постигането на доминантен статус. Ако го правят, те ще имат повече възможности за чифтосване и по-голямо потомство," казва Гаврилец. "От друга страна, те могат да направят и нещо друго - могат да опитат да повишат пряко шансовете за оцеляване на собственото им потомство - и това също би повишило потенциала за по-голям брой оцелели потомци."

Покровителстването и обезпечаването на дадена жена е давало осезаеми плюсове

Един от начините, по които мъжете биха могли да направят това, е като просто покровителстват определена жена и гарантират, че други мъже няма да могат да се чифтосват с нея. Или биха могли да разменят храна за секс с разнообразни женски, в нещо като ранна версия на проституцията.

Като алтернатива, мъжът би могъл да осигурява ексклузивно допълнителна храна на конкретна жена, по този начин получавайки по-голяма вероятност да се чифтосва с нея и помагайки на нея и потомството й да оцелеят чрез повече храна. "За мъжете има двойна изгода. Първо е непосредствената полза на по-честото чифтосване. Разполагането с повече храна също така увеличава женската плодовитост и понижава интервала между ражданията, така че мъжът да може да има повече деца през по-малки паузи," пояснява Гаврилец.

Друга стратегия за мъжете би могла да е помагане пряко с децата - без значение дали те са тяхното потомство или не. Помагайки на всички майки в групата да отглеждат децата си, мъжките спомагат за повишаването на шансовете за оцеляване на потомците, включително и на тези, на които те са бащи.

Революцията е могла да се случи само при един от тези варианти - "бунтът на слабите"

В математическите модели на Гаврилец, единственият сценарий, който е откланял хората от промискуитетът е този, в който мъжете - тези ниско в йерархията, ако бъдем точни - обезпечават една жена. (За щастие, любовта не изглежда да се корени в най-старата професия.) "Това, което се случва, е че за мъжете в основата на йерархията, които са слаби или малки на ръст и никога не биха имали шанса да победят в надпреварата, обезпечаването на партньора става много ценен вариант", твърди Гаврилец. "Те започват първо да обезпечават жените, след което жените си изграждат предпочитание към това обезпечаване, и оттам започва целият процес на паралелна еволюция на мъжкото обезпечаване и женската вярност."

С други думи, когато жените са започнали да предпочитат мъже, които им осигуряват малко повече, дори ако те не са най-големите или най-силните, тези мъже са започнали да предпочитат жените, които са верни, и този процес в крайна сметка е изградил връзката между тях като двойка.

И мъжкият, и женският избор е задействал еволюцията. "Женската вярност нараства в резултат на мъжете, избиращи по-верни жени, а мъжкото обезпечаване нараства, тъй като жените избират по-добре обезпечаващите - и двете страни еволюират по взаимоизгоден начин".

Гаврилец казва, че не са много хората, съзнаващи, че най-важната сексуална революция за нашия вид вероятно се е случила преди няколко милиона години. "Тази революция е била постигната от масите на мъже ниско в йерархията, наравно с жените, директно срещу елита на алфа-мъжкарите, така че понятието за "революция" е абсолютно уместно."

* Изследването е публикувано в изданието "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Oще: жени  любов  моногамия  мъже  сексуална революция 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.06.2012, 20:40

29 sa6ksaas | 14.06.201220:49

вижте истината http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/74632
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2012, 14:48

28 Lilyana Andreeva | 14.06.201214:53

Маймуните са еволюирали и се очовечават, но хората са били първоначално като лебедите моногамни, а сега се вмаймуняват, подражавайки на полигамните животни (маймуняци, петли, елени и пр.). Много щастлив дуел китарист на бира бам! бам! бой смешник ПОМООООООЩ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 22:15

27 Eneya Vorodecky | 04.06.201217:27

mima, препоръчвам ти да НЕ се интересуваш подробно от темата, за да не вземеш случайно да се шокираш, че има и други видове на тази планета, които са самоосъзнати.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

26 mima | 03.06.201222:43

Хмм, имам един познат дето като го загледа човек може да се зарече, че е произлязъл от жабата. Много щастлив
Човекът не е съвсем като животните. Ако на биологично ниво е много подобен, то по умствен багаж е много различен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

25 boris | 03.06.201219:06

Учените отдавна се чудят защо - за разлика от нашите практикуващи безразборен секс маймуноподобни прародители - хората са развили силни връзки в двойка с конкретни партньори.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Това не е вярно. Поне дотолкова доколкото трябва да се прецизира какво влага автора под понятието "хората". В повече от половината свят се счита за нормално един мъж да има няколко жени. Същото е било напълно нормално и в Европа до преди само 2000, а не до преди милиони години. В предхристиянският период на Римската империя, понятието "съпруга" и имало само юридическа стойност, на практика семействата също са били полигамни. Цар Борис пита Папата колко жени можем да имаме след като се покръстим. Не бъркайте атрибутите на европейската култура със Света. Света не е такъв какъвто изглежда през прозореца ви.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

24 fALLEN | 03.06.201216:36

мима - срещуположни палци, в лице някои хора дори си приличат на маймуни, дори тия дето приличат на прасета, всъщност само наподобяват, на практика си приличат на много дебели маймуни и т.н. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 22:15

23 Eneya Vorodecky | 03.06.201213:30

Абе хора, осъзнавате, надявам се, че "имащи общ прародител" е супер различно от "произлезли".
И да искате, няма да намерите "братовчед" между хората и горилата, защото тия неща не работят така и не са такива.

Нейсе, за статията, това е типична еволюционна психология, която си изсмуква от пръстите какво е било някога, на база културни идеи в съвремието ни и теоретизиране, че тогава е било същото, игноирайки фактът, че често културните представи са конструкти.

Демек, говорят ви пълни тъпотии, а някакви хора седят, кимат, викат "звучи логично", защото идеята, че "мъжете изкарват пари и правят секс с който си поискат" и "жените хойкат и отиват при оня с най-голямата пачка" им звучи достоверно, защото смятат, че света и хората са толкова елементарни.

Да, ама не. Хората не са толкова елементарни. Със сигурност има хора, които се държат така... както има и такива, които ИЗОБЩО не се държат така, разликата е, че едното е наложен стереотип, а другото иска да се помисли малко.

Нека погледнем собствената си култура.
В момента имаме един вид идеализиране на чалга-певицата с хипертрофиралата й женственост, която търси кой да я издържа, която няма кой знае какви интелектуални заложби, идеи за реално кариерно развитие и сериозно образование, в другия край е неособено интелигентния бияч, който има мускулчета, пачки и образованието му сигурно е по-зле от нейното, и двамата виждат нея като стока, която той купува и използва. Логично, тези двамата ще се намерят.

Да де, ама стотиците хиляди хора, които имат образование или имат други цели освен някой друг да им дава пари също ги има, които се занимават примерно, със социален активизъм, бачкат като учители, програмисти и пр., също ги има и те не формират връзките си на обмен - статут/секс. Т.е. цялата статия говори генерализиращи неща, които приложени към всекидневния живот са просто глупости.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 12:43

22 D G D | 03.06.201212:59

"Едно грузинче попитало баща си:
- Тате, верно ли е, че руснаците са произлезли от маймуната "Горилович"?
- Вярно е, сине - отговорил бащата.
- Тате, а ние - грузинците от какво сме произлезли?
- Ние сме произлезли от великата маймуна "Гориладзе" - отговорил бащата.
- Тате, а арменците от какво са произлезли?
- Сине, те още не са произлезли!"
.....
Много арменец наоколо...
.....
/ С респект към арменците поклон /
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

21 mima | 03.06.201210:20

Дарвин е създал теория за специализацията на видовете изследвайки някакъв закътан остров (по специално пилетата на този остров) и чак по късно, даже май не е бил жив вече се появява някакъв учен, който използва дарвиновата теория, за да направи връзка между маймуните и хората. И ако уважавам Дарвин и труда му, както и изводите от него, т.к. това е задълбочено изследване, то никак не уважавам последователя му, който си смуче теории от пръстите (даже и името му не съм запомнила). Та защо точно маймуни, може и прасета, може делфини - предполагам ги е избрал заради морфологични прилики, но това не е доказателство.
Човекът е създание, което е крайно различно от останалата природа. Ако природата може да създаде устойчиво равновесие, то човекът е този който го нарушава постоянно като същество, което не е планувано да бъде тук. Та оттук насетне теории за произхода ни много, всеки може да си хареса и избере една.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

20 fALLEN | 03.06.201201:08

с много идиоти на куп не се спори. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани