Вечният спор за възрастта на родилките | webcafe.bg
Webcafe

Вечният спор за възрастта на родилките

Lifecafe , Smh.com
28.05.2011, 15:26 (обновена 30.05.2011, 08:45)

1 от 2 снимки Назад Напред

карла бруни

Снимка: © Getty Images

Бившият супермодел Бруни на 43-годишна възраст се присъедини към известните дами като Мадона, която роди последното си дете на 41

Доказателствата, че първата дама на Франция Карла Бруни е бременна, я поставят начело в списъка на по-възрастните майки-знаменитости.

Бившият супермодел Бруни на 43-годишна възраст се присъедини към известните дами като Мадона, която роди последното си дете на 41; Чери Блеър, която роди сина си Лео на 45 и Джо Бранд, която пък даде живот на едната си дъщера на 43, а на другата – на 45 години.

Изглежда, че отлагането на бременността във времето е нарастваща тенденция – ражданията от жени на 40-годишна възраст през последното десетилетие са нараснали с 90 %, а на жените около 35 години - с 56%.

Отлагането на майчинството обаче си носи и своите рискове

Kъсното раждане не идва без опасности както за майката, така и за бебето, сред които попадат високо кръвно налягане и усложнения при раждането. Бруни и съпругът й – френският президент Никола Саркози, остават дискретни по отношение на бременността – към момента тя е потвърдена единствено от роднини и близки на семейството. Все още не е известно дали Първата дама на Франция е заченала по добре познатия ни традиционен начин, или пък чрез изкуствени медицински методи.

Ако зачатието е естествено, медицинските данни показват, че Бруни е щастливка, тъй като фертилността у жените спада драстично след 35-годишна възраст, а на 40 жените са наполовина толкова плодовити, колкото са били на 35 – според изследвания от Организацията за фертилност и ембриология.

Писателката и журналистка Клаудия Спар е част от нарастващия брой на жените, които оспорват тези твърдения – тя ражда първото си дете на 40, а понастоящем е бременна в шести месец с второто си дете, което трябва да се роди точно преди тя да навърши 43 години. Спар наскоро издаде книгата "Бебе в правилното време" - наръчник за късното майчинство, в който – противно на направените изследвания – тя твърди, че "няма точни данни, които да доказват, че е по-трудно да забременееш, когато си по-възрастна, въпреки че повечето лекари считат това твърдение за факт".

Лекарите твърдят, че с годините жените губят плодовитост

Акушерът-конултант д-р Вирджиния Бекет е един от тези лекари и твърди, че доказателствата за това, че фертилността намалява с увеличаването на възрастта, са "неопровержими".

Но Спар подлага на съмнение тази теза: "Жените никога преди не са се опитвали активно да забременеят след навършването на 40-годишна възраст - това е сравнително нов феномен, за който не са направени адекватни проучвания. Това е строго индивидуална проява."

Самата тя прави скромно по мащаби проучване в книгата си – с 60 майки на възраст между 35 и 50 години, като ги пита колко бързо са забременели. Резултатите от него показват, че 65% от анкетираните жени са заченали за по-кратко от три месеца, а само на 15% от запитаните им е отнело повече от осем месеца, за да забременеят. "Това доказва, че нещата могат да се случват и лесно", твърди тя.

Въпреки това Бекет, която работи в британската болница "Брадфорд", казва, че докато някои по-зрели жени могат да забременеят бързо, при повечето фертилността наистина спада значително с напредването на възрастта. "Когато става въпрос за големи групи, действително се наблюдава спад, но при отделните индивиди е трудно да се предположи къде точно минава границата", обяснява тя.

Правят ли жените грешка, отлагайки децата за неопределено бъдеще?

Бекет ръководи отделение за инвитро зачатие и илюстрира спада във фертилността с факта, че шансовете на една 20-30 годишна жена да зачене по инвитро път са 40 на сто за един цикъл, но този процент при жените на възраст 40 години е само 10%, а при 43-годишните вече спада до скромните 3%.

Тя допълва, че тестовете могат да определят фертилността на дадена жена, но предупреждава: "Моята клиника е пълна с хора, които са си мислели, че имат време, но в крайна сметка вече нямат. За някои жени това се дължи на факта, че не са срещнали правилния човек. Но ако жените имат стабилна връзка и са готови за това, бих препоръчала да забременеят по-скоро." Според нея, идеалната възраст за това е преди навършването на 35 години.

Това е така, не само защото зачеването е по-трудно за по-зрелите жени, но и защото късната бременност носи със себе си увеличен риск от усложнения. Част от тях включва високо кръвно налягане, гестационен диабет, преждевременно кървене или други усложнения при износването като откъсване на плацентата (състояние, в което тя се отделя от матката).

Спар обаче твърди, че усложненията при по-възрастните майки са с подобна честота на тези при по-младите родилки. Бекет посочва, че когато една жена навърши 40, "нещата постепенно започват да се износват". В това число влиза и панкреасът, което от своя страна повишава риска за диабет по време на бременността.

Дори и да роди нормално, по-възрастната жена може да има увредени деца

Освен потенциалните усложнения за майката, късната бременност повишава риска и от ембрионални увреждания – и по-конкретно от хромозомни заболявания като синдрома на Даун. Докато около едно на всеки хиляда от бебетата с майки на възраст под 30 години има синдрома на Даун, тази тенденция нараства до 1 на 400 при 35-годишните и 1 на 105 при 40-годишните майки. През последните 20 години броят на болните от синдрома на Даун се е увеличил със 70%, което вероятно се дължи предимно на възникналата тенденция за късно раждане.

Има доста неща, които майките могат да направят, за да намалят риска от хромозомни отклонения или спонтанен аборт, риска от който също е по-голям при по-възрастните жени. Тя предлага детоксикация на организма с плодови и зеленчукови сокове няколко месеца преди опита за зачатие, като чрез този способ тялото ще се почисти от натрупаните токсини.

Извън този режим, тя препоръчва употребата на органични храни, които включват много сурови плодове и зеленчуци, много вода и храни, богати на есенциални мастни киселини, омега-наситени масла и антиоксиданти. Освен това е важно да се спортува и да се ограничи консумацията на преработени храни и кофеин.

Двойките, които искат да заченат, трябва да редуцират до минимум употребата на алкохол и да откажат изцяло цигарите, като това важи както за жените, така и за мъжете. "Много клинични изследвания доказват, че правилното хранене и здравословният начин на живот оказват голямо въздействие върху качеството на яйцеклетките", казва Спар.

Бекет обаче твърди противоположното – липсват ясни доказателства за това дали диетата и начинът на живот оказват значително влияние върху качеството на женските яйцеклетки, въпреки че пушенето наистина се отразява много зле на яйчниците.

Добрата диета може да помогне при редуцирането на проблеми като миеломенингоцеле, стига да се приемат достатъчно продукти, съдържащи фолиева киселина. Бекет обаче акцентира върху това, че "здравословната диета и упражненията ви помагат да бъдете здрави по време на бременността, но причината за широко разпространените отклонения и спонтанни аборти при по-зрелите майки са хромозомни проблеми. Те са много сериозни и имат дълбоки корени, затова не може да бъдат решени с диети. Те могат да окажат някакво влияние, но ефектът от тях не би могъл да бъде особено голям".

 

Oще: бременност  раждане  риск  увреждане 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

38 YOLE | 30.05.201123:35

Саке , твоят синдром още не е открит .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

37 sake | 30.05.201123:13

Воле,разбрах-трима сте,въртите се и ти си все по средата,защото си плащаш. Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

36 YOLE | 30.05.201122:30

Саке , събрали сме се няколко души все по на 42-3 години ,правим си кефа , и понеже харесваме смелите пичове , ти даваме оценка 6 . ..............................Хайде Мира , дай ни мира , че утре сме на работа .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

35 sake | 30.05.201122:18

Мира,имаш качества. ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

34 sake | 30.05.201121:59

Мира с любов ще те чукам ,не искам деца,може ли.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

33 sake | 30.05.201121:32

Кой има смелостта ,да каже:Обичам те.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

32 Manuela Gerenova | 30.05.201121:16

My Majesty, точно. Ако се позачете човек в българските романи, може да срещне много доказателства за тезата ти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 23:59

31 Mira | 30.05.201117:35

Няма лошо да се оспорват медицинските факти, но това че някои раждат на 40 съвсем не означава, че всички могат да раждат на 40, а само че който го прави, трябва да си прави сметката, че с това поема определени рискове, които са по-малки при раждане в по-ранна възраст. това мисля, че казва този материал. Иначе ако природата, която "обилно" коментирате, беше решила менопаузата да настъпва към 60 г., то сигурно и нямоки 50-годишни щяха да зачеват и раждат безпроблемно, така че сега щеше да се спори за тях, а не за 40-годишните. Друг въпрос е, има ли връзка коментираното със средната продължителност на човешкия живот, която зависи от начина на живот и неговите условия. Но това вече по-скоро демографска, отколкото медицинска тема.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

30 My Majesty | 30.05.201117:32

Понеже няколко пъти вече съм писала,че баща ми е лекар, да кажа какво мислят медиците. Или поне част от тях.
Съвременната жена ражда в по-късна възраст, защото може да се го позволи физически. В 20 и 21 век хората остаряват по-бавно, защото имат достъп да лечение, имат по-малко натоварен физически живот. Жените раждат по-малко, съхраняват организмите си, по време на бременност вземат витамини и т.н. Само преди 60-80 години жената е раждала докато може, понякога 12-15 деца и от тях оставят 3-8. Смъртността е била ужасно висока - първата критична възраст за децата е била до 1 годинка, а след това до 5-6 години, когато имунната система е най-уязима. 40-годишна жена преди 50-60 години е изглеждала като сегашните 60-годишни.
Но дори и тогава жените са раждали докато могат, докато издържат организмите им, което е било пак - 43-45 години. Често се е случвало след много раждания организмът да се изтощи и жената спира да може да забременее, като минат 3-4 години и се повъзстанови, забременява пак. Да не говорим, че смъртните случаи по време на раждане са били много, често родилката е умирала, понякога и с бебето заедно.
Замисляли ли сте се някога защо майката и бебето не се показват през първите 40 дни според обичая - не зада не хванат уроки, просто организмите им са най-уязвими тогава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 10:12

29 Ivka Hristova | 30.05.201117:21

Може и да не е по темата, но да си напишем нещо...
Добре, че има интернет пространство...Не ми се мисли за всички надраскани стени и огради , ако го нямаше този отдушник!
В конкретния случай, бъдещото дете, да е живо и здраво, ще има двама родители, заможни, с положение в обществото! Хора, които могат да си позволят качествено здравно обслужване, хора, които и да се случи нещо, има кой да се погрижи за него, в детски дом е малко вероятно да попадне...
А личните нападки на хората които коментират...Много грозно Шокиран
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани