Възраждането на книгите-игри в България | webcafe.bg
Webcafe

Главният герой си ти

Тодор Ковачев
18.01.2015, 04:01 (обновена 27.01.2015, 08:35)

1 от 7 снимки Назад Напред

книги-игри

Колоритната корица на първия брой на „Призвание герой”, предизвикала широк отзвук

Книгите-игри отново са тук! И спокойно можем да кажем, че това не е малък проблясък на носталгия, а цялостно завръщане на интерактивния формат у нас.

Този специфичен жанр, приближаващ книгите до компютърните и настолните игри, се считаше за мъртъв, но вече четвърта година полека-лека се издига отново. Възраждането се случва благодарение на силна общност от автори и заклети фенове, убедени, че книгата-игра може да бъде нещо атрактивно не само през 90-те, но и в днешната среда на неизчерпаеми дигитални развлечения.

Усилията на общността вече се отплащат - 2014 г. беше страшно успешна за жанра, излязоха двойно повече книги-игри от миналата година и въобще сумарно толкова, колкото от 2011-а до 2013-а общо. В книжарниците вече си има добре оформени секции, а интересните нови издания и голямото разнообразие взеха да печелят съвсем нови фенове на интерактивните приключения.

Какво представлява книгата-игра?

„Книга, в която главният герой си ти", гласи простичкото обяснение.

Основният механизъм са решенията, взимани от читателя преди края на всеки от стотиците кратки епизоди, на които е разделена книгата:

Ако искаш да влезеш в битка с преследващите те стражи, мини на 23

Ако предпочиташ да им избягаш, премини на 37

Така изборът, който читателят направи, го праща на друг посочен епизод в нелинейното развитие на историята. Много книги-игри съдържат единствено тази основна механика в себе си и тя успява да обедини магията на четенето с усещането, че самият читател взима участие в събитията.

Често се добавят други игрални елементи - например вписване на данни в дневника на приключението, хвърляне на зарове, логически загадки, избори за развиване на умения и показатели на героя, събиране и използване на предмети, движение по карта и какво ли още не. В историите често има битки и някаква бойна система, а  жанровете са доста разнообразни и включват спортни, фентъзи, фантастика, хорър, трилъри и криминалета.

Форматът постигна изключителна популярност в България през 90-те, когато издателствата "Плеяда" и "Мега" понякога пускаха по няколко книги на месец, български и преводни, които увличаха подрастващите толкова, колкото никакви други книги не успяваха.

Новият шанс за жанра

Историята за забележителното възраждане на този тип книги разказва един от основателите на „Сдружение „Книги-игри" Николай Гьошев. Той създава движението с приятеля си Александър Торофиев в началото на 2014 г., за да официализира това, което така или иначе е в ход - новата вълна на писане, превеждане и издаване на книги-игри у нас.

Всичко започва от форума на knigi-igri.net, където феновете на жанра се събират, спомнят си любимите си заглавия от 90-те и в края на 2011 г. предприемат и конкретни действия да възродят жанра. За начало на втората вълна се смята моментът, в който Торофиев (под псевдонима Ал Торо) сам издава своята книга-игра „Котаракът и Черният нарцис" - една книга, вярна на традициите в жанра, съдържаща елементи от най-хубавото от старите класики. След това някои от познатите от 90-те автори се завръщат с нови свои неща - Ейдриън Уейн, Майкъл Майндкрайм, Колин Уолъмбъри, Джордж М. Джордж - до един псевдоними, които феновете помнят добре.

След вътрешен конкурс във форума се появяват и млади, непознати до момента автори, които Николай и Александър се заемат да издадат в сборниците "Призвание герой". Това издание вече се превърна в традиция и веднъж годишно събира по няколко нови български книги-игри в различни жанрове, а третият му брой се появи миналия месец.

Паралелно с това Николай и Александър не спират да колекционират стари книги-игри, като ги сканират и разпространяват в дигитален формат, а не пропускат възможност и да ги раздават безплатно на малки и големи по книжните изложения, на които участват. Имат и инициатива „От голямо за малко дете", в която фенове с богата колекция книги-игри даряват част от тях и те се озовават в ръцете на деца, за пръв път запознаващи се с жанра.

Въпреки че новите книгите-игри се продават и онлайн на сайта LegacyOfKreya.com, голяма част от продажбите им стават по класическия начин през книжарниците, като там например първият сборник „Призвание герой" е продал 650 бройки. А самите книжарници, отначало подозрителни, вече без колебание грабват всичко ново с марката „книга-игра".

Николай и Александър осъществяват всичко на свои разноски с помощ от общността и не очакват печалби за себе си - правят го за удоволствие и се радват, че им се получава. „От това не може да се спечели, общо взето си избиваме разходите и каквото се изкара отгоре отива за следващата книга", казва Николай, който работи като юрисконсулт.

Двамата не спират да следят и книгите-игри в чужбина, като вече издадоха няколко от тях на българския пазар - „Кръвта на зомбитата" на един от доайените в жанра Иън Ливингстън, руската „Тихото училище" и френската „Съновидение".

За малки и големи

Българските автори на книги-игри са предимно хора, които упражняват съвсем други професии и писането за тях е хоби. Те също нямат намерение да припечелят от начинанието, но въпреки това страстта им ги прави доста продуктивни. Николай Гьошев разказва, че издаваните в сборника „Призвание герой" творби минават предварително през форума, обсъждат се, редактират се, дават се идеи откъм механизми и баланс на игралната част. „Почти всяко едно приключение е плод на едни взаимни усилия на автори, редактори и гейм тестове".

Той уточнява, че повечето нови книги-игри не са за деца и ги определя като 16+ материал. „Общо взето авторите си ги пишат като за себе си, да се харесат и на себе си".

Но за най-малките също има страхотни предложения - например двете книги под определението „приказка-игра" на Никола Райков. „Голямото приключение на малкото таласъмче" и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче" са за най-малките читатели и за техните родители, които искат да ги запалят по литературата.

В тях децата определят постъпките на таласъмчето (дали да отиде в гората или в планината, дали да се притече на помощ на някое животно), докато четат книгата сами или заедно с родителите си. Има около 30-40 различни (и все щастливи) края на историята и така всяка вечер детето може да се радва на променена история за един герой, който няма скоро да му омръзне.

Книгите предизвикаха истински бум сред родителите, Никола Райков е широко препоръчван във форума на BG-Mamma, а миналата година спечели и наградата за най-добър детски фантаст.

Да бъдеш цар Калоян

С успешна нова поредица може да се похвали и Георги Караджов, който тази година ще издаде своята втора книга-игра от серията за цар Калоян, "Калоян - Ромеоубиец". Първата част „Калоян и златният печат" е книгата-игра, обявена за най-добра от новата вълна в жанра. Караджов е изследовател на живота на Калоян и дава възможност на читателя да влезе в ролята на владетеля, да води България в реални исторически битки и да вземе множество решения за устройството на държавата, нейното развитие, данъци, търговия и сложни преговори с църквата, болярите, простолюдието и съседните ни държави.

За "Калоян и златният печат" Караджов спечели „Златна никса 2013", учредената награда за най-добра книга-игра, издадена в България. Това е само един от трите активни конкурса за книги-игри, а кандидатите да ги спечелят се увеличават постоянно.

„Всъщност в цял свят има възраждане на жанра", казва Николай Гьошев. И обяснява, че в последните три години този тип книги се разпространяват и като приложения за смартфон, и в различни онлайн формати. „Никога няма да стигнем интереса от едно време", откровен е той за ситуацията в България, „Но това не ни е и целта. Целта ни е просто те да си съществуват, да се задържат като някаква ниша, някакъв жанр в българската литература".

И разбира се, да продължат да превръщат купища млади хора в читатели.

Oще: автор  ал торо  георги караджов  жанр  зомби  игрална система  избори  интерактивност  книга-игра  книги  книги-игра  литература  любомир николов  майкъл майндкрайм  николай гьошев  никола райков  носталгия  общност  писател  приключение  решения  сдружение книги-игри  таласъмче  фантастика  фентъзи  форум  цар калоян 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 21.01.201505:01

Вижте сега, автора на статията и приятелите му - колкото и да се силите да пишете глупави коментари и да слагате минуси, /почти/ всички са наясно какво е положението. Това не се случва за първи път - нито на този сайт, нито на мен специално. Повечето хора просто не смятат, че подобна платена история си заслужава дори толкова от вниманието им, колкото да напишат отрицателен коментар. И проблема в случая не е толкова, че е платена, каквито има и други, които всички се правим учтиво, че не забелязваме, а че е неуместна /не на място/.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.07.2011, 12:38

6 Ivaylo Stoimenov | 20.01.201501:55

Страхотно ме зарадва този материал, изключително приятна изненада, че любимите книги-игри от детството заживяват нов живот! Поздравления за автора и още повече за самите ентусиасти, които са обект на статията!
Моля, поправете линка, защото това knigi-igri.net всъшност се оказа .bg.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 19.01.201520:49

Това не е жанр на литературата.

Книгите-игри са много хубаво нещо, обаче точно тук не е добра идея да се рекламират.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.08.2014, 15:42

4 Spinoza | 18.01.201518:52

По-скоро ти се държиш незряло, отричайки този жанр на литературата. Понякога дори в детските приказки има поуки, които биха били полезни за "узрели" хора като теб. Но така е то с ограниченото мислене на българина...
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 18.01.201517:24

Драги "Спиноза", а ти на колко си годинки и защо смяташ, че аз съм литератор?
И ЛайфКафе не е ДетскоКафе, всъщност доколкото си спомням имаше ограничение за минимална възраст като се регистрираш.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 31.08.2014, 15:42

2 Spinoza | 18.01.201515:56

Драги pepe, забележи, че статията е публикувана в раздел Lifecafe. Всеки с интересите си, защо да хейтим нещо, което не ни допада? Чети си Достоевски и Толстой, бий се в гърдите какъв сериозен литератор си и дискутирай сериозни теми относно икономика и политика в някой друг раздел на сайта, ако обичаш.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 18.01.201509:02

Абе Уебкафе, трябва доста да сте я закъсали, зада пускате статии за книги-игри на сайт, за който се предполага, че се чете предимно от възрастни хора.
Напоследък статиите "жени срещу мъже/те/" вече май не ви се котират високо, та търсите с какво да ги замените.
Имам идея - наместо да превеждате статии от Джезабел, Хъфингтън Пост, Дейли Бийст и т.н., вземете да превеждате отвреме на време по някоя статия от The Economist примерно, преди време имаше такива, и те могат да предизвикват разгорещени дискусии, но поне в тях има някакъв смисъл.
Да дискутираме книги-игри за мен поне няма смисъл.
   

оценка

+2 -12

Най-коментирани