В САЩ предстои премиерата на хапливият холивудския филм „Социалната мрежа", който вече разтревожи създателите на Facebook | webcafe.bg
Webcafe

Facebook измислен като място за свалки...

Lifecafe
03.09.2010, 13:55 (обновена 20.10.2010, 15:33)
марк закурбърг

Снимка: © Getty Images

Не можеш да имаш половин милион приятели, без да направиш някой от тях свой враг...

В САЩ предстои премиерата на обавения предварително за хаплив холивудски филм "Социалната мрежа", който вече разтревожи създателите на Facebook и особено 26-годишния мултимилионер Марк Зукърбърг.

Филмът разказва историята на Зукърбърг и колегите му зад кулисите на Facebook като социален експеримент, който се превръща в низ от предателства, манипулации и "мръсни игри".

Във Facebook вече има над половин милиард потребители, а компанията се оценява за над 300 милиарда долара.

Режисьор на лентата е Дейвид Финчър ("Боен Клуб" и "Странният случай на Бенджамин Бътън"), а сценарист - Арън Соркин, известен с работата си по хитовия политически сериал на NBC "Западното крило".

Какво от това, че Марк е смъркал кокаин от голите гърди на момичета?

Собствениците на социалната мрежа се притесняват най-вече именно от сцената, която разказва за раждането на идеята за социалната империя преди седем години, в която главният герой употребява кокаин, пръснат по гърдите на голи момичета в една студентска стая в "Харвард".

Когато разбира за тази сцена, истинският Марк Зукърбърг коментира остро, че разказаната за стаята в Харвард история във филма е просто измислица.

"Този филм е лудост, защото представя Марк като неприятен човек, измислил Facebook само за да си урежда срещи с момичета или за да получи някаква власт", казва Крис Хюс от екипа на компанията. "Зад идеята не се крие никакво "голямо зло", допълва той.

За да се доближи максимално до всякакви прилики с герои и събития от действителността, екипът на филма избира за изпълнител на главната роля къдрокосия актьор Джеси Айзенбърг.

Поп идолът Джъстин Тимбърлейк играе ролята на Шон Паркър - колегата на Марк Зукъбърг от Харвард, който по-късно е отцепен от колектива, създал една от най-големите интерент сензации.

За Паркър, един от основателите на Napster, официалният биограф на Facebook Дейвид Къркпатрик пише, че е отстранен от екипа заради арести, свързани с наркотици.

Филмът "Социалната мрежа" обаче не се основава на официалната биография. Той е адаптация по книгата на Бен Мезрих от 2009 - "Милиардер по неволя: Основаването на Facebook, История за Секс, Пари, Гений и Предателство".

Сценарият разкрива главния герой като човек, който иска да завладее света на всяка цена, "в светлините на изкушението и големите пари, готов да продаде и душата си за няколко милиона...", писа "Ню Йорк таймс".

Някои издания допълват, че сега на Зукърбърг му се е наложило да се бори за неприкосновеност на личния си живот. Той или негови пратеници няколко пъти са пътували от Пало Алто (където е седалището на компанията) до Холивуд, за да говорят с продуцентите за коригиране на някои сцени.

Коментарите са, че Марк не би могъл по никакъв начин да блокира филма, но той дори не е успял да повлие на отрязването на сцената с кокаина.

След няколко месеца размисъл и провокации във връзка с филма, чийто слоган е : "Не можеш да имаш половин милион приятели, без да направиш някой от тях свой враг", собствениците на най-популярната социална мрежа в света решиха просто да не обръщат внимание на продукцията, чиято слава според тях "ще отшуми за няколко седмици".

Сега създателите изказват по-скоро мнение, че главното чувство, което оставя филмът, е колко важна и мащабна е станала социалната мрежа Facebook и доверието в нея не би могло да бъде подкопано.

Въпреки скандалните сцени, "в крайна сметка филмът ще направи Марк още по-голяма знаменитост", коментират близките на Зукърбърг, които обаче издават недоволството си, казвайки, че филмът е пълен със завист и измама.

"Зукърбърг е контрагерой и именно затова Америка го обича", казва Мезрих за "USA Today". "Но той е нещо повече от това - едно социално изолирано момче в началото, което обаче е достатъчно арогантно, за да демонстрира на света, че може да постигне тъкмо обратното..."


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани