Краят на личността и началото на пеньоара | webcafe.bg
Webcafe

Краят на личността и началото на пеньоара

Ирина Ценкова
17.07.2014, 12:23 (обновена 28.11.2014, 18:29)
домакиня

Пеньоарът прикрива разхищението на телесните гънки и заглажда трупания през годините релеф на мозъчните. По-добре рокля и токчета.

Пеньоарът е състояние на духа. Обичам детето си, но живея в непрекъснат ужас, че някой ден проклятието на пеньоара може да погуби и мен.

Всяка жена се ражда с пеньоар в душата. Някои пеньоари носят жени между гънките си. Особено по време на майчинството. Може и да не си личи от снимките, но на изписването от родилния дом сте по пеньоар. И ако не го съблечете навреме, рискувате да се задушите в стегнатия му възел, да позволите на собствената си личност да се изтъркаля през прокъсаните му джобове.

Две години майчинство и си там, в добрия случай - само с единия крак.

Тя е на около 30+. Ще я намерите всеки ден в работно време на не повече от 10 метра от пясъчника в кварталната градинка. Обикновено е в състояние на приповдигната истерия. Ежедневният й речник е притиснат между стените на изкрещените забрани и спорадичните обяснения защо НЕ: "трябва да се пипа кучешкото ако", "е правилно да удряш другарчето си", "се бърка в кофата за боклук", "се ядат солети от земята", "се разговаря с непознати" и други важни житейски съвети. Ако сте край пясъчника по същия повод като нея, може би ще ви заговори по гореспоменатите теми.

Тя е симпатична жена и е твърде вероятно някога да сте имали шанса да изпиете по бира, обсъждайки и въпроси, изключващи уханието на памперси.

Преди около 5 години обаче Тя е избрала пеньоара пред роклята, защото е преценила, че "така е по-добре за децата". Не се е върнала на работа, защото "не си струваше", а сега "работа няма" - дрескодът за интервю рядко включва пеньоар. Днес тя говори неуверено, чупейки (мислено) пръсти в опита си да изкара от съзнанието си нещо повече от 20-те всекидневни, наизустени фрази. Социалният й живот е ограничен до срещите при катерушката.

Тя е щастлива майка, но не и доволен от живота човек.

Според проучване на „Галъп" от 2012 г., проведено в Америка сред 60 хил. жени, 28% от майките, които не работят, са депресирани, при 17% от работещите жени с деца и също толкова от тези, които работят, но нямат деца. Резултатите от изследването показват, че т. нар. "stay-at-home moms" са по-стресирани, притеснени, тъжни и ядосани и по-рядко определят живота си като успешен. Всички тези негативни емоции, разбира се, съвсем не са неоснователни. Отглеждането на деца е тежка, емоционално изцеждаща, физически натоварваща и изолираща работа, която освен това дори не се приема за работа в класическия смисъл на думата.

Това може да срине и най-коравите и дори да превърне пеньоара в обществено приемлива версия на усмирителната риза.

Ако си мислите, че в България семейният модел "мъжът носи парите, жената гледа децата" е отживелица, грешите. Според проучването "Съвременните двама" на Ноема и АМИ Къмюникейшънс повече от половината (57%) от младите двойки с деца и 41% от тези без деца приемат стереотипа.

Тук майчинството често е емиграция от желанието за рокля и личностна реализация. То допълнително затвърждава необходимостта от подвизи в домакинската работа и някак индиректно изключва възможността жената да мисли и за себе си. И обществото съвсем не е против. Ако се вярва на статия в женски сайт, на която попаднах наскоро, добрата майка "никога не би казала, че има нужда от време само за себе си и като цяло не би се осмелила да твърди, че е човек вероятно.

У нас добрата майка не разполага с лично време. Тя го "краде" от правенето на баници.

Някога невестите ги вграждали в мостовете като символ на жертва в името на новите животи. Днес немалко жени се вграждат в пеньоарите си, заклещвайки се в кварталната (не)култура. Тук жената с пеньоара е жена на традицията. Тя доброволно печели собствения си кастинг за Mammy Two Shoes - стопанката в Том и Джери, която съществува без лице, само чрез престилката си.

Пеньоарът прикрива разхищението на телесните гънки и заглажда трупания през годините релеф на мозъчните. По-добре рокля и токчета.

Oще: депресия  жени  кариера  майки  майчинство  пеньоар  полове  реализация  родители  родителство  социален живот 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2015, 22:55

11 Росица Тончева.1190228277670719 | 14.09.201523:24

Работя с жени и често чувам от майки на бебета, че им липсвали социалните контакти?! МОЛЯ?!?! Мале-мила! Какво точно им липсва на тези жени? И наистина ли им липсва нещо или обществото ги е програмирало, че това нещо, социалните контакти де, трябва да им липсва. Какво казва тази статия? Че жената е сексапилна за мъжа, само на токчета и с тясна пола, гримирана, с прическа зад бюрото. Жената с небрежно разхвърляна коса, готвеща на печката, миеща съдовете, перяща дрехите, кърмеща или играеща си с детето не е сексуално прелъстителна? Чували сме историите - жената си стои в къщи, а той се забил със секретарката, защото е с грим, прическа и примамващо поведение. Ама пак ли ще прехвърляме топката на жените? Жени, раждайте деца и ги оставяйте на гледачки и детски домове, за да не изгубите социалните си контакти, но всъщност за да не изгубите вниманието на мъжа. Ама що бе? Тез мъже чак пък толкоз ли са инфантилни. Това че мъжете от памтивека вменяват вина на жените за да оправдаят безотговорността си не е ново. Но това, че жени пишат такива неща вече е непонятно. Искат да се сложат ли, да покажат колко са пригодни, разбиращи положението и удобни за мъжките егота или какво? Аз съм на 50. По времето на моята младост жените искаха деца, а мъжете някак си се дърпаха и накрая се женеха от немай къде. Сега нещата се обърнаха. Мъжете искат деца, а жените се дърпат и не искат да бременеят, особено младите. Имам наблюдения, вярвайте ми. Но нека си го кажем, мъжете са просто устроени копелета. Ако модните списания и медиите показваха и снимаха жени с ролки и пеньоари, готвещи, перящи, миещи бебешки дупета и демонстриращи колко е хубаво, женствено и привлекателно да си стоиш у дома в марков розов пеньоар, то "вервайте ми" еталона за сексапил щеше да е този, а не токчета и тесни поли, небрежно облегнати на скъп автомобил или небрежно захапали химикалка зад лъскаво бюро в скъпарско изглеждащ офис.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.04.2012, 11:42

10 Mishela Hristova | 14.09.201416:03

.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.07.2014, 14:37

9 Надежда Маринова | 21.07.201414:45

Не знам трябва ли да има засегнати, обидени или кой както се чувства от написаното. Свободата е в самите нас. А как се чувстваш пълноценен и свободен е въпрос на избор – дали ще си по пеньоар, с униформа, токчета и рокля, на пилона в бара или където си направил избора си, ако това те кара да се чувстваш добре и щастлив, при правилно светоусещане, то и на хората около теб ще даваш същото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2014, 22:56

8 Verguinia Madjarova | 20.07.201423:19

Това е една от най-обективните стaтии, които съм чела наскоро. Жалко за негативните коментари, но те явно са продиктувани от желанието на майките в "пенюари" да избягат от действителността. Не знам кой мъж харесва рошава затлъстяваща лелка, която по цял ден виси в парка и чопли семки, а единствената тема за разговор е кога ще вземе заплата въпросният мъж. Не казвам, че всички са такива, но масата за съжаление са. Що се отнася до коментарите за старата мома, нека ви опровергая, имам две деца, но точно заради меко казано затъпяване по време на майчинството, побързах да се върна на работа. Това не означава, че съм кариеристка или че не обичам децата си. Тъкмо обратното, сега сме си много по-мили и оползотворяваме времето заедно много по-пълноценно. Трудно е, да, даже много. Но по-добре труден и изпълнен с емоции живот, отколкото безцелно съществуване в парка.
И да по-добре на токчета и понякога на бира с приятелки, отколкото миришеща на манджа и в анцуг.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 20.07.2014, 22:56

7 Verguinia Madjarova | 20.07.201423:15

Невереоятна статия, браво на авторака!!! Поздравления, че някой се осмелява да напише подобно нещо!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2014, 17:07

6 Mariya Svetloslavova Emanouilova | 20.07.201417:07

Aз лично нямам нужното търпение, за да прочета тази статия, главно защото описва мниението само на човек неусмислил и неизяснил потребността от истинска майчина грижа за себе си и за съществуването си. Трудно бих изразила в няколко реда отношението си към подобен тип псевдописатели, разпръскващи в обществото нагласата за непотребността, ниския интелект и безмислен труд на жената с пеньоара, която е избрала да направи от детето си човек, а не от портфейла си чанта. Възхищавам се на жените, направили избора да съградят дома си, посвещавайки време на детето и съпруга си. За съжаление в общество, с наложено мислене жената-директор и майката-лелка, със схващенето, че майчинството е вид затвор, а свободата се крие зад бюрото на лъскав 60 етажен офис, изходът и резултатът са на лице - далеч зад граница цяло едно поколени на прехода, а и следващото.
   

оценка

+8 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

5 peta_wawa | 20.07.201405:23

Защо пък пеньоар, това е такова клише от 70-те, нищо общо със статията. ХанцуНга е днешния еквивалент :).
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 19.07.2014, 13:15

4 Галина Стоева | 19.07.201413:33

Ирина Ценкова - ама наистина ли????? Аз даже не мога да повярвам, че на някого му минават толкова плоски и стереотипни мисли, камо ли да ги публикува Шокиран По-тъпо нещо не бях чела тия дни. Що се отнася до щастието, то е толкова субективно и различно, че няма да се побере в пеньоар, права си за едно. Ако пък жената е секси и оценена у дома и от мъжа си, изобщо не е важно дали е по пеньоар, по маратонки или на токчета. И работата не е единствената извисяваща дейност, явно много си влязла във филма на "работещата модерна еманципирана жена". Излез за малко от кутията, надзърни, гмурни се по-дълбоко в живота, говори със същите тези жени, научи малко повече, а не да пишеш празни приказки.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 12.03.2014, 19:23

3 peet | 17.07.201421:56

"Пеньоарът е състояние на духа. Обичам детето си, но живея в непрекъснат ужас, че някой ден проклятието на пеньоара може да погуби и мен"

От човек, който живее в "непрекъснат ужас", какво друго да очакваме, освен безсмислени брътвежи.
   

оценка

+16 -1

Регистриран на: 02.10.2011, 11:41

2 Didididi Did | 17.07.201417:04

Българсаката майка не работи, не защото и харесва да е по халатче, а защото българският работодател не желае да я наеме на работа. Най-често срещаният проблем е да си намериш работа след като си била по майчинство. Да бяхте обърнали внимание на този проблем, вместо да пишете тъпотии. А всяка жена е толкова "ограничена" в социални си живот, колкото самата тя пожелае. Децата не са пречка, а извинение за някои мърли, които се вманиачават на тема "аз съм майка"! А тази статия е ограничена като тях!!!
   

оценка

+16 -0

Най-коментирани