“Гранд Хотел Будапеща” блести с поне седем звезди | webcafe.bg
Webcafe

“Гранд Хотел Будапеща” блести с поне седем звезди

Lifecafe
04.04.2014, 13:03 (обновена 05.04.2014, 14:27)

1 от 6 снимки Назад Напред

Гранд хотел Будапеща

“Гранд Хотел Будапеща” е привидно некомерсиален, но реално доста скъп филм

Без да е сред най-рекламираните заглавия, "Гранд Хотел Будапеща" на американския режисьор Уес Андерсън всъщност гъмжи от симпатични актьори... И от симпатични послания.

Този път Ралф Файнс, чиято напрегната физиономия обикновено свързваме с драматични роли ("Четецът", "Английският пациент") ни изненадва, като се вживява с лекота в комедиийната роля на неотразим иконом от 20-те-и 30-те години на XX век.

Звездният състав на тази привидно некомерсиална, но всъщност доста скъпа американско-европейска продукция, се допълва от Джъд Лоу, който играе млад писател и от Тилда Суинтън, която е неузнаваема като старицата Мадам Д.

Едуард Нортън, Харви Кайтел и Бил Мъри се появяват неочаквано във филма в сравнително второстепенни, но много забавни роли.

Мосю Густав е душата и сърцето на романтичен хотел, разположен някъде в европейските Алпи. Героят на Ралф Файнс е идеалният хотелски мениджър, отговорен за високия клас на обслужването до най-дребните детайли.

Той се отличава с безупречни обноски, но има и две малки слабости: залита по възрастни дами и е перманентно облят в силното ухание на  L'Air de Panache (напълно нов аромат, разработен специално за филма от английския парфюмерист Марк Бакстън).

Когато Мосю Густав се оказва въвлечен в твърде неприятна афера, той разбира, че освен на доброто си възпитание, може да разчита и на невръсния пиколо Зеро (чудесна роля за Тони Револори). Следват куп премеждия сред невероятни декори, които създават приказно, дори носталгично ретро-усещане.

Огромен замък, фантастични улички, страховит затвор. Мащабът на пародията е огромен: иронизират се държави (във филма Зубровка не е марка водка, а името на някаква централно-европейска държавица), играе се с лични имена, езици и националности.

Чудесна игра и без впечатляващи ефекти

Ефектите също са особено зрелищни. Планинските сцени, които са снимани основно в Германия сред снежните Алпи, пресъздават върхове с височината на Еверест, но за сметка на това оборудвани с постиженията на цивилизацията, като например европейски лифт и католически манастир. Една от култовите сцени е преследването между Мосю Густав, Зеро и злия Джоплинг (страховита роля на убиец за Уилям Дефо).

Освен чудесната игра на симпатичните актьори, невероятните декори и зрелищните ефекти, "Гранд Хотел Будапеща" се отличава и с великолепен сценарии, вдъхновен от атмосферата на повестите на големия австрийски писател Стефан Цвайг.

И въпреки, че нито звездният състав, нито позоваването на известни автори гарантира касовия успех, "Гранд хотел Будапеща" се радваше на сериознен интерес по време на София Филм Фест. В момента е включен в допълнителните прожекции на фестивала, в рамките на които може да се види до 7 април. След тази дата, филмът ще бъде прожектиран в "Дом на киното" до 16 април.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани