Airbnb и кошмарът на неканените гости | webcafe.bg
Webcafe

Airbnb и кошмарът на неканените гости

webcafeLifecafe, по BBC
13.03.2016, 00:47 (обновена 15.03.2016, 13:03)
хаос след парти

Снимка: © Getty Images

Ако не искате домът ви да изглежда по този начин, следвайте няколко основни правила при отдаването му през услуги като Airbnb

Кери Карбонаро има жилище във Флорида, което всяка година отдава чрез Airbnb за няколко уикенда, за да печели малко допълнителни средства. Но след преживяванията си през 2015, тя твърди, че никога повече не би го сторила.

"Условието за наемане на дома ми гласеше "без домашни любимци", а гостите бяха дошли с три кучета - съседката ми се обади да ми каже. Проблемът е, че съпругът ми има тежка алергия", разказва Карбонаро, дипломиран финансист и писател.

Карбонаро се обажда на наемателите и на Airbnb, но се оказва, че не може да ги накара да махнат кучeтата. Когато гостите й си заминават два дни по-късно, оставят зад себе си пълен хаос: навсякъде има боклуци, счупени предмети и кучешка козина по всички мебели.

Карбонаро се принуждава да наеме фирма за индустриално почистване, за да премахне космите на животните и съпругът й да живее нормално в собствения си дом. За да отстрани щетите от наемателите си, тя е похарчила близо $800.

Ник Шапиро, говорител на Airbnb, казва, че подобни случаи са рядкост.

"Повече от 80 млн. души ползват без проблем Airbnb, като впечатленията им са положителни, а негативните инциденти са изключително редки," заявява той. "В крайна сметка, очевидно не можем да елиминираме всички рискове на пътуването, но полагаме сериозни усилия да гарантираме, че домакините и гостите са максимално добре информирани за условията на услугата".

Колкото и да е неприятна случката с Карбонаро, тя се оказва сравнително лек инцидент на фона на други оплаквания.

Някои от ощетените домакини са се принудили да си търсят ново жилище, защото са решили да пуснат наетата си квартира през Airbnb, като по този начин са нарушили собствения си договор за наем.

Други се оплакват, че домовете им са съсипани от бурни партита, че гостите им крадат ценни предмети от жилището, а в някои случаи - че имотите се използват като терен за незаконен бизнес.

Въпреки тези негативни случки Airbnb обединява над 600 000 наемодатели в повече от 34 000 града по света. Все още има много хора, които нямат нищо против да поемат риска, за да спечелят доста пари.

Преди обаче да предложите свободния си имот под наем през сайт като Airbnb, ето какво трябва да знаете:

Какво ви е нужно

Като начало, трябва да имате апетит за риск - все пак ще поканите непознати във вашето жизнено пространство. Дори да присъствате в жилището по време на гостуването им, е добре да сте готови за всички възможни случаи.

Нужна ви е добра застраховка, надежден сейф за ценните вещи и предварителна готовност да поемете допълнителните разходи, в случай че попаднете на гости, които не се държат по адекватен за вас начин.

"Това е икономиката на споделянето - ако имате излишна стая, можете да я отдадете под наем на друг човек", коментира Галън Хейс, президент на Hayes Insurance в Калифорния. "Проблемът е, че хората имат склонност да се държат като идиоти и понякога вършат нередни неща".

Предварителната подготовка

Процедурата за обявяване на жилище през сайта е бърза и лесна, но е добре да отделите достатъчно време, за да се подготвите предварително. Обадете се на своя застраховател и проверете дали полицата ви покрива щети, причинени по време на краткосрочно наемане. Ако не ги покрива, питайте дали е възможно да платите за допълнително застраховане.

Някои сайтове предлагат застраховка, защитаваща наемодателите и имуществото им, но мненията за ефективността й са противоречиви.

"Airbnb Host Guarantee осигурява защита срещу щети на стойност до $1 млн. - но това не включва застраховка на пари, домашни любимци, лична отговорност, общи или споделени зони, а осигурява ораничена защита на ценни вещи, колекционерски ценности и произведения на изкуството," казва Бен Уилсън, застрахователен експерт в британския сайт GoCompare.com. "Airbnb ясно декларират, че домакините, отдаващи къщите си под наем, не бива да считат Host Guarantee за заместител или еквивалент на застраховка на имота си."

Стандартната жилищна застраховка обаче не покрива всички потенциални щети от недобронамерени гости, пристигнали чрез Airbnb.

Сайтът за отдаване на вили под наем HomeAway например предлага т.нар. Assure insurance, която служи като комерсиална застрахователна полица. Във Великобритания Belong Safe отскоро пусна нова жилищна застраховка, специално предназначена за "икономиката на споделянето", при която вноските по полицата се правят за конкретни дни, а не за цяла година.

Добре е да намерите сигурно място за ценните си вещи - това може да е шкаф с ключ, сейф или помещение за съхранение, което се намира извън дома ви.

Дайте си сметка, че поемате сериозен и времеемък ангажимент

Ако планирате да пуснете дома си под наем само за уикенд-два, това няма да ви отнема особено много време. Но ако намерението ви е да си докарвате стабилен страничен доход, бъдете подготвени.

"Необходимо е огромно количество работа, за да бъдете конкурентни," казва Хенри Пари-Окедън, съосновател на InvitedHome.com, компания за отдаване под наем на вили.

От обработка на запитванията и преценка на гостите до решаване на въпросите с поддръжката, има много задачи, които ще изискват отдаденост и време. Ако не се справяте с всички изисквания, гостите ви няма да си спестят критиките, което ще се отрази на бъдещите резервации.

Запознайте се с правилата

Ако живеете под наем и планирате да пуснете свободна стая от апартамента си през Airbnb, проверете дали хазяинът ви е съгласен да преотдавате имота.

В Сан Франциско например собствениците на имоти, които се пускат под наем за кратки периоди от време, трябва да бъдат лицензирани като търговци и да плащат 14% данък върху печалбата от наем. Нарушаването на условията на вашия договор може да има последици, вариращи от глоби до изхвърляне от къщата.

В някои градове действа правилото, че след определен период от време (дори той да е само 30 последователни дни) гостът получава права на наемател - и може да се окаже изключително трудно да го изхвърлите от дома си.

При един подобен случай собственичката на къща се принуди да предприеме съдебни мерки, за да изгони от дома си двама гости, настанени чрез Airbnb, които отказваха да го напуснат.

Проучете гостите си

Доколкото е възможно, проверете цялата налична информация за хората, които ще отсядат във вашия дом. Прочетете профилите им и проверете за позитивни отзиви.

Проучете ги в Google и проверете дали хора с посочените имена съществуват наистина. Бъдете много внимателни с гости, които от самото начало са некомуникативни или натрапчиви, с такива, които държат да правите изключения от правилата или не ви дават достатъчно ясна информация за целите на престоя си.

"Домакините трябва да проверяват отзивите на потенциалните гости, за да са сигурни, че няма да отворят вратите си за неадекватни хора," казва Шапиро. "Те могат да използват и надеждната система за директни съобщения, за да опознаят предварително потенциалния гост, както и да прегледат профила му."

Създайте собствени правила за подбор на гостите

"Много внимателно пресяваме офертите на потенциалните гости", казва Лео Бий, наемодател в Airbnb от Масачузетс, САЩ. "Не допускаме хора под 30-годишна възраст. Не одобряваме никой без отзиви. Също така задаваме висока цена на единична нощувка. Вярвам, че когато хората плащат повече, има по-малък шанс да съсипят дома ти или да откраднат нещо. Затова цената за нощувка е средно $275, въпреки че можете да наемете подобно място за $150-175."

Спрете доставките на поща до имота ви

Обърнете се към пощенската служба с молба да задържат пощата ви, докато отсъствате от дома си, или помолете някой съсед да прибира писмата ви. Така ще ограничите достъпа на външни лица до сметките ви и личната ви кореспонденция.

Инсталирайте електронна ключалка

Електронната ключалка премахва проблемите, свързани с риска от дублиране на ключовете от дома ви.

"Направихме го, след като клиентката ни се опита да промъкне вкъщи с допълнителен гост, на когото беше дала копие от ключа", коментира Бил Сийви, хазяин в Airbnb в Калифорния. "Така и не ни върнаха копието, затова таксувахме клиента с $25 за смяната на ключалката. Тя побесня и ни написа крайно негативен отзив. Оттогава вече ползваме електронна ключалка."

...И умната

Вярвайте на инстинктите си. "Със съпругата ми се разбрахме да не допускаме в жилището човек, който не ни вдъхва доверие при първата среща. В такъв случай сме решили да платим за настаняването му в някой близък хотел и да поемем загубите," коментира Арън Хач, хазяин в Airbnb в Калифорния. "За щастие никога досега не ни се е налагало да изпращаме някого на хотел."

Oще: airbnb  жилище под наем  как работи airbnb  кражби  къща за гости  наем  под наем  почистване  регистрация в airbnb 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.09.2015, 11:17

3 plamenti | 14.03.201611:50

В този бизнес , никой не е застрахован от подобни изпълнения и щети. В крайна сметка, това не е чак толкова често срещано, така, че риска определено си заслужава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.03.2012, 12:28

2 Mr Norris | 14.03.201609:33

aleph, объркал си форума. Идеята на тази статия е съвсем друга. Бегай да хейтиш на друго място.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.11.2014, 23:09

1 aleph | 13.03.201612:31

Краткосрочното наемане на части или стаи от едно жилище не представлява туристическа услуга или продукт, а краткосрочен наем. Някои твърдят,че краткосрочните наеми били туристическа услуга, свързана с,,икономика на споделянето". В този смисъл са и разпоредбите на Търговския закон, който предоставя правото на собственика на един имот да оттдава стаи или части от него без изискването да осъществява дейност, като хотелиер. Проблемът по отношение на краткосрочните наеми е в това,че според българското законодателство не може да бъде сключен договор за наем с продължителност по-малко от три месеца, а хилядите обекти в Airbnb предлагат фактически туристическа услуга, тъй като договорните взаимоотношения, в които стъпват са със значително по-ниска продължителност от императивните разпоредби на закона, като по този начин вредят на търговците, които осъществяват туристическа дейност.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани