Излизането с приятели подобрява връзката | webcafe.bg
Webcafe

Когато Хари срещна Сали, а после - други...

Lifecafe , По сп. Time
18.02.2011, 13:25 (обновена 24.02.2011, 11:47)
връзка, любов

Снимка: © Getty Images

Учените твърдят, че хората във връзка, които се срещат с други двойки, се чувстват по-близки помежду си

Искате да придадете пикантност на вашата любовна връзка? Оказва се, че не е необходимо да харчите пари за рози с дълги дръжки или скъпи вечери. Според изследване, публикувано в изданието Personal Relationships, е достатъчно просто да прекарвате известно време не само един с друг, но и с добри приятели. Учените твърдят, че хората във връзка, които се срещат с други двойки, се чувстват по-близки помежду си.

Подобно на немалко други изследвания, това проучване, озаглавено "Когато Хари и Сали се срещнаха с Дик и Джейн: експериментално създаване на близост между двойки", на практика произлиза от личния опит на автора му Ричард Слачър.

Наблюденията му се потвърждават и научно

Слачър е доцент по психология в държавния университет "Уейн", специализирал в областта на социалната и здравна психология - и женен от почти 15 години. Той и неговата съпруга са си изградили близки приятелства с други хора като двойка, тъй като са смятали, че тези приятелства подобряват в някакъв смисъл собствените им взаимоотношения.

Слачър, който се занимава от няколко години с изследвания на романтичните връзки, си задал въпроса дали техният опит в тази насока би могъл да се окаже валиден и за други хора - и решил да подходи научно.

"Реалността е, че взаимоотношенията са динамични и се влияят от много външни сили, включително от хората, с които сте приятели като двойка," заявява той.

Всъщност това не е съвсем голяма новина. Изследвания от 80-те са установили, че двойките с по-голям процент общи приятели - както двойки, така и самостоятелни - са по-щастливи във взаимоотношенията си и имат по-голям шанс да останат заедно от двойките с много несвързани помежду си приятелски кръгове.

Но Слачър казва, че е било невъзможно да се установи дали просто хората, които са по-щастливи във връзката си в крайна сметка си изграждат общи приятелства, защото това е присъщо на щастливите двойки - или приятелите на двойката по някакъв начин носят един вид вътрешни ползи за двамата.

Колкото по-сериозни теми обсъждат двойките, толкова по-близки се чувстват

Твърдо решен да формулира разликата, Слачър се концентрира върху 60 двойки, които са заедно в продължение средно на две години, след което ги разделя на две групи; на едната се дават неангажиращи теми за разговор (от рода на "Кога беше последният път, когато сте се разхождали в продължение на час? Къде отидохте? Какво видяхте?") и такива, които имат за задача да обсъждат по-задълбочени теми (като например: "Кой жив или мъртъв човек бихте желали да поканите на вечеря? Какво е най-лошото изживяване във вашия живот? Ако ви оставаше да живеете година, какво бихте направили?").

След това двойките са разделени на случаен принцип и инструктирани да се опознаят взаимно в рамките на 45 минути чрез дадените им въпроси. Двойките в групата на "задълбочените въпроси" бързо се сближават и в крайна сметка между тях се изграждат реални приятелства. Такива двойки споделят, че след разговорите са изпитали засилване на положителните емоции, че общуването им с другите е "необикновено" и че са научили нови неща за партньорите си.

Три месеца по-късно 1/3 от тези двойки са продължавали да контактуват помежду си и след края на изследването. За сметка на това нито една от "неангажиращо разговарящите" групи не е поддържала контакт. Изводът? Обсъжданията на значими неща и лични изживявания, вместо странични общи теми, е скрепващият материал за едно приятелство.

Общуването с други заздравява връзката, защото хората се стараят повече

Но Слачър е решил да не спира дотам - той твърдо има намерението да определи, че не само приятелствата се пораждат от разговори по теми от реално значение, но и че двойките се чувстват по-удовлетворени от собствената си връзка след сприятеляването с друга двойка.

"И след проучването наистина се установи, че в резултат на такова общуване те се чувстват по-добре в собствената си връзка," констатира психологът. "Участниците съобщаваха усещане за въодушевление, ентусиазъм, щастие и близост със своя партньор."

Каква е връзката между двете? Вероятно излизането с друга двойка изисква от всеки от партньорите да бъде в добра форма - и физически, и емоционално. "Особено след като са били с партньора си от доста време, някои хора смятат, че това да бъдеш естествен означава да не се отнасяш към своя партньор така добре, както би се отнасял с другите," твърди Слачър. "Понякога, когато хората са сами с партньора, те не му отделят такова внимание, каквото му е потребно."

Надали са необходими изследвания, за да потвърдят, че приемането на другия за даденост няма как да бъде нещо добро за която и да е връзка - без значение колко много съвместни приятели сте натрупали.

Oще: вечери  двойки  изследване  общуване  партньори  приятели  приятелства  психология  съпруг  съпруга 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.