5-те фрази, които съпътстват лошите решения | webcafe.bg
Webcafe

5-те фрази, които съпътстват лошите решения

Lifecafe, Ейми Морин, Forbes*
01.07.2015, 19:48 (обновена 08.07.2015, 18:54)
разговор

Бъдете нащрек, ако се уловите да казвате следните 5 израза - на себе си или на околните. Това говори, че вероятно някъде оплитате конците в отношеният си и сте на път да вземете не особено разумно решение

Понякога дълбоко в себе си сме напълно наясно, че изборът който правим, не е най-добрият. Но вместо да сменим посоката, предлагаме извинения на себе си, за да оправдаем това, което сме направили или смятаме да направим.

В статия за Forbes Ейми Морин, която пише за психологическите аспекти на бизнеса, описва 5-те фрази, които, ако се чуем да изказваме гласно, или просто си ги мислим, трябва да ни предупредят, че бъркаме.

Вместо да се предпазим от грешка, или да приемем, че сме сбъркали, ние защитно се опитваме да рационализираме своето поведение, пише Морин. В крайна сметка, сами се закопаваме все по-надълбоко в собствените си убеждения, което в един момент прави грешката необратима.

С риск да звучи назидателно, е важно да се знае, че всеки понякога се държи импулсивно, поддава се на незабавното удовлетворение или пренебрегва риска.

Ето петте фрази, с които редовно се опитваме да оправдаем грешните си решения и избори:

1. "Заслужавам да съм щастлив"

Без значение дали предупреждаваме приятел за новата му връзка или някой с усет за бизнеса ни казва да не теглим поредния заем, често ще се чуем да казваме: "Но аз заслужавам да бъда щастлив!"

Независимо че, със сигурност, заслужавате правото да преследвате щастлието си и да се стремите към изпълнен със здраве и радост живот, това изречение обикновено се чува от устата именно на хора, които са на път да саботират точно дълготрайното си щастие.

Защото в момента, в който ти смяташ, че заслужаваш да си щаслив, най-вероятно си влязъл в спиралата "тук и сега" и на всяка цена търсиш мимолетното удовлетворение, което често се нарича просто удоволствие.

Подобни авантюри именно са онези, които ни отклоняват от истинските ни цели и ценности. Не забравяйте - когато залагате на удоволствието, вие се отдалечавате от удовлетворението.

2. "По-скоро ще се извиня после, отколкото да завися от някого сега"

Когато сме се засилили да нарушаваме реда нарочно, да разширяваме собствените си граници или да изпробваме нови хоризонти, е изкушаващо да си мислим, че е по-добре да се извиним, ако нещо се обърка, отколкото да минаваме по каналния ред.

Но ако наистина смятате, че ще направите нещо добро или необходимо, защо ще се извинявате после?

Това е пасивно-агресивния начин да се избегне конфронтацията с някой, който ще бъде засегнат от поведението ви.

Мислено преценете внимателно последствията от своето поведение, включително и това доколко то може да навреди на връзката ви, например, преди да направите каквото и да е било.

Ако вярвате в нещо наистина силно, движете се уверено напред без съзнанието, че ще трябва да поднасяте на някого своите съжаления в последствие.

3. "Един път се живее"

Иронично, но този израз ще го чуете от хора, които възнамеряват да направят нещо опасно, безпринципно или доста вредно за здравето. Да скоча от тези скали в морето? Живее се само веднъж. Трябва ли да се напия до безпаметност? Живее се само веднъж, давай. Да изневеря на мъжа/жена си? Живее се само веднъж. Да изям това парче шоколад, въпреки че съм дебел/а? Да хапна това мазно ядене, въпреки че имам язва? Един път се живее, ще се поглезя.

Имайте предвид, че този израз се използва и като оправдание пред нас самите, когато получаваме незабавно удоволствие.

Богатия, удовлетворителен живот обаче изисква деликатен баланс между поетия риск и дъготрайното усещане за удовлетвореност.

Пресмятайте риска внимателно и пресметнете доколко вашето  "Един път се живее" ще ви отвлече от дълготрайните ви цели и стремежи.

4. "Просто се опитвам да съм честен"

Понякога след като са изрекли обидни или не особено премерени думи, хората използват този израз, като смятат, че той наистина отразява вътрешното им мнение и отношение.

Действително, понякога истината може да боли, но няма нужда да сте груби. Честността няма нищо общо с това да засегнеш чувствата на някого.

Затова, преди да раздадете мнението си или да изкоментирате негативно дадена ситуация, премерете доколко силно е желанието ви да бъдете директни и как това ще се отрази на човека срещу вас.

Ако просто маскирате своята несигурност като унижавате някого или сте груби, защото сте притеснени, вашето неуважително поведение ще издаде много повече вашия невъздържан или агресивен характер, отколктоо моралното ви превъзходство над другия, към което сте се стремили.

5. "Не ме интересува мнението на абсолютно никой"

Наистина, здравословно е да избягвате ситуации, в които да се налага да се харесате на някого, но това съвсем не означава, че не трябва да се интересувате какво мислят хората за вас или вашите решения. Реално, абсолютното нехайство по отношение на чувствата и мнението на околните показва само личносттна несигурност или нестабилност. Истината е, че на нас действително ни пука какво мислят другите - просто, защото сме хора.

И доколкото няма нужда постоянно да питате близките си доколко те са съгласни с вашите решения, ако хората изразяват притеснение от вашите решения, не е лошо най-малкото да чуете аргументите им.

Така че, ако обичате, отстранете защитните си механизми и чуйте какво могат да ви кажат останалите за вероятните рискове, които пренебрегвате "защото няма да ми казват те аз какво да правя".

*Ейми Морин е психотерапевт и автор на книгата "13 неща, които силните психически хора не вършат", която е преведена на повече от 20 езика

Oще: бизнес  бизнес решение  извинение  изрази  личностно израстване  лъжа  оправдание  отношения  решения  самозаблуда  фрази 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.09.2010, 22:38

3 шщд | 03.07.201522:45

И тези глупости ги е писал човек на Forbes. Много щастлив Богатия, удовлетворителен живот обаче изисква деликатен баланс между поетия риск и дъготрайното усещане за удовлетвореност. Доста се смях с това Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 02.07.201520:41

А какво ще кажете за призива "вярвайте ми"?
А за шаблонното "духай супата щом не те кефи"? Е, втория пример е по-малко разпространен, особено сред по-културните хора, но пък има своето място под слънцето :)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 02.07.201513:44

Щях да бъда заинтересован от изводите на тази статия ако паралелно бяха цитирани 5–те фрази,които съпътстват добрите решения.Иначе стигаме до крилатата фраза на апологетите на пазарната икономика че няма измислена по добра система.Има измислена но не е добре приложена.А това отрича ли я?Затова съм на принципа.Нещо не харесвам–предлагам алтернатива.Моля изберете и си носете последствията.Нима съм наивник на преклонна възраст?
   

оценка

+1 -3

Най-коментирани