Обича ме... не ме обича | webcafe.bg
Webcafe

Обича ме... не ме обича

Lifecafe, по Salon.com
19.07.2014, 13:52 (обновена 20.07.2014, 12:57)
Флирт, романтика, любов, свалка

Погледът отличава истинската любов от сексуалното желание

Не сме текстописци, но няма спор - далеч по-секси е да кажеш, че любовта е "в неговата целувка", вместо в "автоматичните му модели на движение на погледа".

Но пък за лош късмет на соулпевицата Бети Евърет и почитателите на "Shoop Shoop Song", втората формулировка всъщност е много по-точна, когато трябва да се прави разграничение между любов и сласт.

Според авторите на ново изследване от университета в Чикаго, когато човек погледне потенциалния си партньор за първи път - в лицето или в тялото - вече има ясни индикации за непосредствените си романтични намерения.

За по-малко от половин секунда е възможно да определите дали любовта е на хоризонта, или нечии чувства са чисто сексуални.

Изследването, публикувано в четвъртък в изданието Psychological Science, е анализирало моделите на движение на погледа на няколко мъже и жени студенти от университета в Женева, докато те разглеждат разнообразни черно-бели снимки - първо, на млади хетеросексуални двойки, комуникиращи помежду си, а после на представители на противоположния пол.

Участниците са били помолени да определят максимално бързо и прецизно дали виждат романтична любов или сексуално желание във всяка от снимките, като движението на погледа им е било регистрирано от изследователите.

Повечето участници са направили преценката почти веднага, без сериозна разлика колко време им е било необходимо, за да забележат любов или сласт, което показва доколко бързо мозъкът е в състояние да обработва и двете емоции.

По-интересното, обаче, е че учените са установили, че моделите на движение на очите на участниците са се различавали в голяма степен в зависимост от това дали те са съобщавали, че виждат романтична любов или сексуално желание.

Когато те са говорели за любовни емоции, погледът им е оставал концентриран върху лицето на фотографирания модел.

Когато обаче са говорели за сласт, очите са се откланяли от лицето и са се фокусирали върху различни части от тялото.

Изпреварваме въпроса: не, не само мъжете са били тези, чиито погледи са се плъзвали по тялото на противоположния пол - изследователите са констатирали стабилна тенденция и при мъжете, и при жените участници в изследването.

"Науката засега знае твърде малко факти за любовта от пръв поглед и как се влюбват хората, но тези модели на реакция ни дават първи ориентири как автоматични процеси на насочване на внимание отличават усещането за любов от усещането за сексуално желание към непознати," казва водещият автор на изследването Стефани Качиопо.

За хората, обаче, не е толкова лесно да доловят как извършват тази преценка, тъй като реакцията им е изключително бърза.

Все пак според съавтора на изследването - Джон Качиопо (съпруг на Стефани), тези констатации ще имат положителен ефект в разнообразни области.

"Чрез идентифицирането на поведенчески модели и движения на погледа, специфични за свързаните с любовта стимули, изследването може да допринесе за създаването на биологичен маркер, който да разграничава чувството на романтична любов от сексуалното желание," казва Качиопо.

"Парадигмата за проследяване на погледа може в крайна сметка да даде нови възможности за диагностициране в ежедневната практика на клиничните терапевти, или за рутинни клинични изследвания в психиатрията или семейната терапия."

Ако продължаваме в тази посока, в близко бъдеще може да отпадне голямата мистерия на една от най-сложните човешки емоции - любовта. Но засега все пак изглежда, че още известно време ще продължаваме да преценяваме по целувките.

Поне докато някой предприемчив разработчик не се захване с разработка на мобилно приложение за проследяване на погледа на партньорите при първа среща...

Oще: двойки  любов  поглед  психология  секс  сексуално желание  страст  целувка 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 21.07.201412:53

"...изследването може да допринесе за създаването на биологичен маркер, който да разграничава чувството на романтична любов от сексуалното желание," казва Качиопо."

Мдааам... А кой ще извършва биологичният мониторинг?
Или с раждането, ще ни бъдат имплантирани антенки, светещи в розово или червено? Вървиш по улицата, виждаш сексуален обект и подаваш звуков сигнал, а едната антенка светва в розово, сигнализирайки "Краката ми са готови да се вдигнат за теб" или "Членът ми е твърдо готов за теб" (в зависимост от пола), а ако забележиш любоФта на живота си - червената антенка започва да свети и пищи неистово...А обектът на желанието ти е предупреден и има време да се спасява...хихихихи Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани