Перфектният партньор? И какво от това | webcafe.bg
Webcafe

Перфектният партньор? И какво от това

Lifecafe, по NYT
30.12.2012, 17:56 (обновена 03.01.2013, 14:54)
Мъж и жена

Питайте го за кредитния му рейтинг

Докато дъвче ягодовия си пай, Джесика Лашон, стюардеса от Чикаго, се опитва да не избързва и да не си представя тази първа среща да се превръща във втора, трета, и евентуално в някакъв момент блестящ диамантен пръстен и "заедно за вечни времена".

Но просто не може да се овладее. В крайна сметка той е висок, от добро семейство, отгледан от дядо и баба, точно като нея, работил във финансовия бранш и дори има отлични зъби.

Размислите й обаче внезапно са прекъснати, когато мъжът насреща й задава категорично неромантичен въпрос: "Какъв е кредитният ти рейтинг?"

"Сякаш музиката изведнъж спря," казва 31-годишната Лашон, спомняйки си как срещата е тръгнала към катастрофа веднага след като се е опитала да отговори честно на въпроса му.

"Беше адски неловко, защото той не спираше да ми повтаря, че съм перфектното момиче за него, но и че ниският кредитен рейтинг е решаващ фактор за него."

Кредитният рейтинг, някога слабоизвестен показател, получаван по сложна формула на база натрупаните задължения и историята на плащанията, е станал все по-важен фактор в отпускането на кредити, предлагането на недвижимост и дори селекцията на кандидати за работа.

Той вече се използва така масово, че е станал сериозен фактор и в отношенията между половете, понякога засенчвайки по-традиционни приоритети като добрата работа, общите интереси и физическата химия. Поне така констатират интервюта сред активно ходещи на срещи с потенциални партньори американци на възраст под 40 години.

На среща вече се ходи със свидетелство за липса на венерически заболявания и пълна кредитна история

"Кредитният рейтинг при срещите играе подобна роля на тест за предавани по полов път заболявания," казва Маниша Такор, основател и изпълнителен директор на MoneyZen Wealth Management, компания за финансови консултации.

"Това е лесен начин да придобиеш представа за нечие финансово минало по същия начин, по който тестът за венерически заболявания дава известна информация за нечия сексуална биография."

Трудно е да се прецени колко от хората на срещи с другия пол вземат предвид кредитния рейтинг в романтичните си планове, но специалистите по финансово планиране, брачните консултанти и мениджърите на сайтове за запознанства казват, че констатират много повече интерес към кредитния рейтинг, отколкото в миналото.

"Получавам два пъти повече запитвания за кредитния рейтинг на хора, отколкото преди рецесията," споделя Такор.

Хората, които поддържат форуми за финансови съвети онлайн, казват, че темите за кредитите и връзките получават стотици отговори минути след публикуването им.

Алекса фон Тобел, основател и изпълнителен директор на Learnvest.com, компания за финансово планиране, твърди, че членовете на сайта й се интересуват от кредитни рейтинги повече от всякога.

"Това е единствената оценка, която има значение, след като завършиш образованието си," заявява тя


25-годишната Джозефин Ла Бела, която работи в компания за разплащания, обича да подхожда към деликатния въпрос директно. Ла Бела, която старателно е следила кредитния си рейтинг от завършването си на университета Rutgers през 2009 г., е установила, че засягането на темата за нейния собствен кредитен рейтинг кара и ухажорите да са по-откровени по темата.

През август, спомня си Ла Бела, на вечеря в Ню Джърси потенциален партньор изръсил какъв е кредитният му рейтинг още на първото излизане с нея. Вместо да направи нещата по-неловки, това довело до много продуктивна дискусия.

Оттогава Ла Бела се опитва да подхваща темата скоро след запознанството си с нови хора. "Приемам насериозно кредитния си рейтинг, така и партньорът ми ще може да ме приеме насериозно," коментира тя.

Шепа малки сайтове за запознанства вече са дебютирали, насочвайки се специално към неженени, търсещи партньор с перфектен кредитен рейтинг. "Уредените кредити са секси," твърди един от тези сайтове - Creditscoredating.com, който позволява на членовете да виждат кредитния рейтинг на потенциалните си партньори, ако те се съгласят да предоставят тази информация.

На друг сайт, Datemycreditscore.com, на главната страница е написано, че хората е крайно време да "спрат да се самозалъгват" и да осъзнаят, че кредитният рейтинг е важен


Срещите с хора с лош кредитен рейтинг могат да имат реални последици. Банките са предпазливи към отпускането на заеми на хора с лош рейтинг, най-вече такъв под 660; най-добрите рейтинги са между 800 и 850, а тези над 750 се смятат за сравнително добри.

Ниският рейтинг е пагубен за мечтите за покупка на къща и води до катастрофални лихви по кредитни карти, коли на изплащане и други негарантирани заеми.

Ниският кредитен рейтинг също така пречи при опитите за наемане на апартамент и осезаемо завишава сметките за мобилни телефони и автомобилни застраховки. В САЩ проверката на рейтинга на кандидати за работа е забранена в осем от щатите, но въпреки това 13% от работодателите, участвали в проучване на Американската асоциация за управление на човешките ресурси през юли са извършили проверка на кредитоспособността на всичките кандидати.

26-годишната Лорън Долард, работеща в некомерсиална организация в Хюстън, казва, че кредитният й рейтинг е препънал семейните й планове. Гаджето й се въздържа от предложение за сватба, докато тя не изплати по-голямата част от над $150 000, които дължи като студентски заеми и докато рейтингът й не стане по-добър.

Сега рейтингът на Долард е толкова нисък (около 600), че тя не може да кандидатства за заем за покупка на кола. Тя обаче не се сърди на гаджето си, защото смята, че той е прав "да не желае да носи отговорност за безотговорните финансови решения, които аз съм вземала".

Джон Хендрикс, 33-годишен специалист-химик в Сан Франциско, казва, че голямата разлика между кредитния рейтинг на приятелката му и неговия собствен може да доведе до напрежения във връзката им.

Когато двамата вземат на лизинг кола през октомври, Хендрикс е принуден да поиска името му да остане извън договора, защото ниският му рейтинг намалява шансовете му за изгодна лихва, която приятелката му може безпроблемно да получи.

По думите на Хендрикс той се чувства засегнат от това, че кредитният му рейтинг, опетнен от само една оспорвана сметка за кабелна телевизия, е ограничил достъпа му до кредити. "Винаги съм си плащал сметките, така че ми се вижда абсурдно грешка в билинг системата да може да ти съсипе рейтинга," казва той.

Сара Клайн от myFICO Forums сравнява кредитния рейтинг с диетите, защото и двете влияят на срещите и запознанствата, но често се пазят в тайна


За да мотивира членовете на форума открито да обсъждат и оправят кредитния си рейтинг, сайтът провежда онлайн състезание, наречено myFICO Fitness Challenge, където участниците се опитват да си вдигат рейтинга. Миналата година в конкурса са участвали над 24 000 души.

В публикация във форума, жена е поискала съвет, след като е открила, че кредитният рейтинг на партньора й е около 400. Някои от другите членове я упрекват, че е дребнава и материалистка, докато други я съветват да го разкара възможно най-бързо.

Стюардесата от Чикаго Джесика Лашон казва, че все още е шокирана, че кредитният й рейтинг би могъл да саботира потенциално перфектна връзка. Тя има натрупани дългове по кредитната си карта и периодично е закъснявала с плащането на сметки - и обяснява, че не е сигурна какъв е кредитният й рейтинг, но е сигурна, че той не е особено добър.

Тя споделя, че няколко дни след пропадналата среща е получила извинителен SMS. Потенциалният й партньор в него е повторил за пореден път: "Проблемът не е в теб, а в кредитния ти рейтинг."

Oще: кредитен рейтинг  партньор  партньорка  семейство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

55 Мина | 04.01.201322:38

Е.ати!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

54 KingoftheROAD | 04.01.201321:29

deowin Когато някой поведе стадото към кланицата, или на стижбА, заблуденътъ уфсъ УцИлявъ, просто щото я нема, и се шматка някъде другаде. Понимаеш?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

53 nakadetaka | 04.01.201319:00

послепис : то, за да падне, трябва първо да може да стане.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

52 nakadetaka | 04.01.201318:59

Тъпако, научи се да четеш цели изречения - "но съм сигурна, че можеш.." продължава, ама то трябва да имаме две гънки за равновесие и да можем да разбираме по дълги изречения от "фак ю".
Преди се чудех кво ти се нервят толкова, ама явно съм пропускала големи части от дискусиите с теб. Не знам какъв ти е проблемът, но е ОСНОВЕН.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

51 deowin | 04.01.201317:55

>аз не знам, но съм сигурна

Тази фраза обобщава прекрасно цялата ти мисловна дейност.
След което мисля да го оставя да падне.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

50 nakadetaka | 04.01.201317:16

*боравиш
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

49 nakadetaka | 04.01.201317:15

О,извинявай! Забравих, че ти си някакъв хипер супер ултра маг и знаеш всеки от нас къде е бил, къде не е бил и получаваш известие за всеки български гражданин стъпил на територията на САЩ или може би е на територията на Деовинистан ? И да - има въпросителна на края, защото е въпрос, хахаххахаха.....и разбира се, защото по бегъл спомен обичаш да поравиш с цифри и статистики аз не знам, но съм сигурна, че можеш да ни извадиш в процентно съотношение колко от населението в Щатите живее на кредит....ако би ти било удобно.....тръпна.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

48 deowin | 04.01.201316:49

>там не живеят всички, погасявайки кредити нон стоп ли?

Всъщност не, далеч не всички живеят на кредит.
Но, чакай, чини ми се това твоето не е въпросително, а съобщително изречение, в края на което без да искаш си сложил въпросителен знак.
В такъв случай игнорирай отговора ми, защото ти така или иначе явно знаеш всичко за държава, в която не си стъпвал, и нямаш нужда да задаваш въпроси.

А KingoftheROAD е заел предвидената позиция 'аз съм умен, ама обществото са тъпи овце, за тяхно добро е'.
Айде стига, прояви поне малко достойнство, а?
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

47 Falconetti | 04.01.201313:40

Хормоналното развитие на човечеството не се нуждае от кредитни рейтинзи! Никой не пита готините загорели мадами с леко поведение какъв им е кредитния рейтинг, освен ако не е пълен педал в буквалния смисъл.
Колкото за мъжете с пари , те дори не се нуждаят от такива загадъчни разпознавания. Отегчен
Портфела ,поведението и начина на живот са визитките! Кул
Такива статии( особено в превод) са за комплексари лишени не само от пари , но и от чувствена сексуалност. За кастрати, с надървени клитори!
За мъжете остават пурите, алкохола, хазарта,кеша и разбира се мадамите с леко поведение, интелектуални обноски и стегнати дълги крака. Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

46 lele male | 04.01.201313:08

Малко крокодилче пита баща си:
- Тате, кога ще имам пари?
- Когато станеш портфейл.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани