Да се депресираш по Коледа | webcafe.bg
Webcafe

Какво им е веселото на празниците

Велислава Донкина
19.12.2012, 17:28 (обновена 25.12.2012, 09:30)
Коледна депресия

Да се депресираш по Коледа

Обичайно депресивните състояния се свързват с есента и началото на зимата, както и с пролетта - промяната на времето и т.нар. пролетна умора. Те се обясняват със завръщането на работа след отпуска, увеличаването на умората и напрежението, липсата на слънчева светлина и оттам - намалената стимулация на мозъчната кора, намалената възможност за движение и активност сред природата, както и с всевъзможни физиологични процеси.

По презумпция депресията не се асоциира с топлото време и лятото, приемано като време за почивка, удоволствия и здраве, нито с празниците, с които сякаш неслучайно зимните месеци изобилстват. Те представляват нещо като репери, като острови на топлина и радост, които да подпомогнат по-лесното преминаване през тези трудни периоди.

Неслучайно украсата за празничните дни е светла, изскряща, изобилстваща от топли и ярки цветове, които да компенсират намалената светлина и да реконструират усещането за уют, защитеност и да напомнят за всички онези радостни и трепетни преживявания, които сме имали в своето детство и с които асоциираме Коледа.

Традициите имат своето символно значение, но също така присъстват чрез една своя целесъобразна функция. Хората са намерили начин да превърнат неудоволствието в удоволствие и да преформулират времето на тъга /или на скръб по загубеното, както се символизира в старогръцката митология това време на годината с мита за богинята на плодородието Деметра, страдаща за изгубената си дъщеря - затова през зимата земята е студена и не ражда плодове /във време за радост, топлина и обич, време за семейството, за надежди и мечти.

Депресията като цяло означава страдание, спад в енергията на личността и в определена степен безпомощност. Поради тази причина тя по-често се свързва с усилие, изчерпване и принуда.

Как може да се обясни в подобен случай фактът, че често отпуските, плановете за празнуване и очакваната почивка могат да отключат депресивни състояния? Защо най-чаканите дни в годината така често могат да се превърнат за толкова много хора в мъчителни периоди на депресивност или отчаяние до степен да стоят на чело в най-черните статистики? Какво кара хората да се чувстват самотни, изгубени и нещастни във време, посветено на радост и близост?

Разглеждането на психичните феномени, конструиращи нашата вътрешна, лична, "паралелна" реалност, която споделяме наравно с действителността и която е изградена от нашите чувства, мисли и обяснения за себе си и света, може да ни даде някои отговори.

Депресията като смисъл

Всяка промяна в психичния или физиологичен статус на личността, всеки симптом или състояние носи определен смисъл и има конкретно значение, независимо дали то е видимо с просто око или изисква продължително осмисляне.

Всеки симптом представлява едно символично означаващо за нещо - метафора за определена липса, с която не можем да се справим, за определен психичен конфликт, за компромисно решение, избягващо по-сериозна битка.

Онова, което проявяваме или се опитваме да прикрием със своето тяло, характер, поведение или емоции, има своя смисъл и би могло да носи информация за нещата, които ни плашат или затрудняват. В този аспект депресията е не просто състояние на тъга и изчерпване, тя е състояние, което има своето значение и носи определено послание, най-често свързано с неудовлетвореност, с болка от откриването или посрещането на отказ, загуба, липса, с опита ни да интегрираме подобни трудности, с факта, че сме се провалили някъде в стремежа си да бъдем истински и щастливи.

Равносметка и завръщане към себе си

Нерядко срещан феномен в психологията е използването на нещо като компенсация на липсващо друго. Така например често посвещаването на работата, твърде голямата отдаденост на реализацията в професията, заетостта, се използват като начин на справяне с неудовлетвореността, пустотата или често дори самотата в усещането ни за нашия личен живот, свързване с другите, реализацията ни като човешки същества, които имат своята нужда от общуване и любов.

Когато питат знаменития баща на психоанализата Зигмунд Фройд, как може да се опише нормалното, здраво функциониране на човека, той отговоря "Да обичаш и да работиш".

Способността да създаваме, без да се усещаме изчерпани и да поддържаме баланса на това да се свързваме с околните, да обменяме с тях ценни и добри неща, да се чувстваме щастливи в ролята си на мъж или жена и в същото време да се реализираме професионално, описва едно относително равновесие, говорещо, че сме успели сравнително добре да се справим с повечето затруднения в превръщането си в зрели хора.

Говори, че сме се справили по-скоро успешно с главното умение, характеризиращо справянето в живота - да се поддържа един относителен толеранс и вътрешна стабилност към неопределеността и нестабилността на живота.

Понякога обаче, по една или друга причина, успяваме да бъдем успешни само отчасти и само в един от компонентите на тази диада и така успешността в едното е начин да се компенсира липсата на другото, като се направи опит тази липса остане поносима или да я игнорираме.

Да бъдем работохолици или обратното - да не правим постъпки за никаква лична реализация, са на практика двете страни на един и същи медал и обикновено са свързани с еднаква степен на неудовлетвореност и тъга.

В такъв случай празниците, почивките, отпуските са времето, в което възможността да запълваме вътрешните пукнатини и празнини, някак отпада и през примера на другите, които по това време се отдават на своя личен живот, често пъти сме принудени да се върнем към равносметката за нашия собствен път, избор и да преоткрием липсите, които упорито сме се опитвали да загърбим и запълним с ангажименти.

Парадоксално това време ни предлага пролука, празно време и пространство да се върнем към себе си, към собствения си живот и да ги погледнем такива, каквито са, без повече да сме способни да ги преиначаваме или прикриваме пред себе си и другите с натоварена програма, компесираща активност или умореност.

Често пъти това означава да срещнем една конкретна неудовлетворена нужда и не винаги това, което откриваме е онова, което сме искали. Един известен изследовател на старогръцката култура казваше, че на силна светлина човек се чувства също толкова сам както в пълния мрак на театралната зала.

От тази гледна точка понякога светлината, която блика от празничната украса, може да ни накара да се вгледаме в онова, което по-скоро бихме искали да избягваме - независимо дали то е свързано със социалния ни статус, финансовите ни възможности, собствената ни удовлетвореност от личния ни живот и партньорските връзки или образа на нашия дом.

При всички случаи депресията е шанс да потърсим отговор на въпроса защо нещо се е случило по този начин и може би - сили да продължим да настояваме в откриването на отговор. Защото макар всяка криза да е мъчителна, тя все пак е единственият момент, в който си даваме сметка, че има нужда от промяна.

Oще: баланс  депресия  есен  зима  коледа  личност  празници  равновесие  симптом  статус  функция  хора 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

233 Зеленото човече | 28.12.201210:34

Не мога да разбера що за хейтъри не харесват празниците. Ясно, че не на всички ни е цветя и рози, но това не значи, че трябва да гледаме всичко в черно. По-страшното от депресията е, че има хора, които не искат да излязат от нея Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

232 паяка | 24.12.201212:50

Усмивка

http://www.youtube.com/watch?v=DtVfyrvhSqE&list=PL6DCE96B6E130F786
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

231 koya sam? | 23.12.201223:42

Ами, тогава честито!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

230 imperiall | 23.12.201222:20

И още
http://i.imgur.com/9dzdi.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

229 Божидар Гюлмезов | 23.12.201217:54

Впрочем това е по-добро

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/532462_4392536608925_555889859_n.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

228 Божидар Гюлмезов | 23.12.201214:07

Е как да не се депресира човек Много щастлив

http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/5999674_700b.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

227 mima | 23.12.201209:27

А може второ и трето в комплект - близнаци. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

226 dedogo6 | 23.12.201202:43

Няма грешка!

@коя съм!
Грамотен човек съм...... Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

225 dedogo6 | 23.12.201202:40

Второ работиме, @коя съм
и пак съм леко пийнал ,но това не ми е квалификацията...мисла и за 3то Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

224 koya sam? | 22.12.201223:27

Дедогош, ако е станало погрешка, има си начини да се оправи грешката, ама трябва да действате бързо (питай в аптеката). А ако ще го задържате, а честито! Това кое поред ви е?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани