Родителите живеят по-дълго, ако прекарваме време с тях | webcafe.bg
Webcafe

Родителите живеят по-дълго, ако прекарваме време с тях

webcafeLifecafe
16.03.2017, 09:57 (обновена 13.04.2017, 11:08)
бедност, пенсионер, дядо, пенсионери

Нуждата от хора, които ни познават, ценят и ни носят радост не си отива никога, тя е доживотна.

Колко често се виждате с родителите си? Пълните ни графици карат много от нас да усещат, че не обръщат внимание на своите родители, толкова, колкото биха искали. Но отделеното време за тях може да удължи живота им, показва ново проучване.

Учени от Калифорнийския университет откриха, че самотата води до цялостен спад в активността и в някои случаи дори до преждевременна смърт при по-възрастните хора.

Прочуването, което се казва "Самотата при възрастните хора", включва 1600 възрастни хора на средна възраст 71. Според него около 23% от самотните участници са починали в рамките на 6 години от старта на изследването, сравнено със само 14% от онези, които живеят с адекватна компания и общуване с близки.

Установява се също, че 43% от хората над 60 годишна възраст се чувстват изолирани.

В заключение, самотата е значим фактор в понижаването на качеството на живот при възрастните хора и може да доведе до депресия, когнитивни увреждания и други здравословни проблеми като коронарна болест на сърцето.

"Нуждата от хора, които ни познават, ценят и ни носят радост не си отива никога, тя е доживотна" казва Барбара Московиц, социален работник в болница за възрастни хора в Масачузетс.

Теорията, че самотата може да доведе до здравословни проблеми при по-възрастните хора съвсем не е нова.

Друго проучване от 2010 година показва, че социалните контакти са все по-важни с годините за удължаването на човешкия живот. То доказва, че хората с много приятели и със семейство наоколо живеят по-дълго от онези, които са сами.

Според доклад от сходно проучване на University College London, хора над 50 годишна възраст, които са удовлетворени от социалния си живот, е по-вероятно да доживеят до по-достолепна възраст.

Oще: близки  възрастни хора  депресия  деца  отчаяние  родители  роднини  самота  семейство  старост 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани