Поверително от моргата | webcafe.bg
Webcafe

Поверително от моргата

webcafeLifecafe, по Vice
02.09.2015, 16:43 (обновена 04.09.2015, 12:54)
морга, трупове, тела

Снимка: © Getty Images

Студентите по медицина се "занимават" със смъртта ежедневно и дори са способни да й се надсмеят

Всеки си е мислил много за смъртта и процеса на умиране. Това определено не са най-красивите мисли на света. Има и далеч по-хубави неща, които да ви минат през ума, от собствената ви кончина.

Но така или иначе сме наясно, че смъртта е някъде там, дебне зад хоризонта, въпреки че ни е изключително неприятно да говорим за нея.

Студентите по медицина изглежда нямат подобен проблем. Те се "занимават" със смъртта ежедневно и дори са способни да й се надсмеят. Черният хумор на медиците е пословичен.

Списание Vice се среща с румънски бъдещи лекари, за да разбере какво е да прекарваш толкова много време сред трупове. След този разговор да дариш тялото си на науката се оказва доста трудна за представяне идея."Понякога ставаш емоционално привързан към определен труп. След като си го виждал толкова много пъти по време на семестъра, започваш да се надяваш, че ще получиш същия за практическия изпит. Някои от труповете, които съм виждала, са с широко отворени очи, които вече нямат вид на очи. Приличаха повече на стафиди. Животът е нещо крехко, наистина. След смъртта най-вероятно няма нищо друго. "


Алина, 4-и курс"Моят преподавател по анатомия веднъж ми каза, че запазват телата за по-дълго, като ги окачват на въжета в басейн с формалин в мазето на университета. Винаги съм искал да го видя, но никога не е било позволено. Веднъж ни се падна труп с отрязан пенис. Беше доста смущаващо, особено за момчетата. Най-лошото нещо, на което съм стават свидетел, е мазнина от подмишница. Толкова прилича на ориз, че не можех да го ям за около една година. "

Алин, 3-и курс"Повечето от телата, които стигат до нас, вече са разчленени. Ровенето из парчета всъщност е изключително полезно, защото има огромна разлика между това, което виждате във вашите илюстрирани учебници по анатомия атлас - с всички тези ярки цветове и изчистени линии, и реалността.

"Аз всъщност мисля много за смъртта. Представях си най-вече как си отиват любимите ми хора, но напоследък мисля доста за собствената си смърт. За съжаление, ние всички ще я преживеем - някои по-брутално, отколкото други. Миналата зима видях как камион блъсна един от колегите ми. Това ме накара да осъзная, че като студенти по медицина, ние сме твърде повърхностни и не обръщаме достатъчно внимание на тези в непосредствена близост до нас. В университета ме научиха да се шегувам със смъртта, да ям до трупа и т.н. В много отношения това ни е накарало да станем хора, студени като трупове".

Аделина, 3-и курс

"Миризмата на формалин (известен още като формалдехид) винаги ме кара да огладнявам. За да се предотврати загниването на трупове, ние ги ръсим със сол. Тя, смесена с формалин, им придава странна миризма, напомняща храна. Разбира се, че ме е страх от смъртта, но тя ще се случи на всички нас, независимо дали ни харесва или не. Просто съм благодарен, че съм имал шанс да науча толкова много неща".

Андрей, 4-и курс

"Аз съм любител на трупове, защото, за разлика от живите хора, те не говорят. Когато започнах да се занимавам с мъртви тела, открих, че е трудно да се повярва, че някога действително са били живи. Живият и мъртвият човек са две много различни неща.

Веднъж мой колега "накара" труп да се усмихне, като подръпна устните му. После хвана ръката му и започна да я размахва. Беше забавно, особено защото нашият преподавател също се смееше."

Кристиян, 4-и курс


"Веднъж двама асистенти се мъчеха да махнат мозъка от череп на труп и ме викнаха на помощ. След около половин час рязане с ъглошлайф и удряне с длето най-сетне се справихме. Повярвайте ми, няма нищо по-смущаващо от това да чуеш как череп се чупи в ръцете ти.

В наши дни обществото възприема смъртта като трагедия, въпреки че това е най-естественото нещо. И все пак е ужасно да присъстваш когато някой получи инфаркт, както и да видиш 30-годишна бременна жена, преди да й кажеш, че има рак на панкреаса. "

Джордж, 4-и курс

Oще: анатомия  вайс  медицина  морга  смърт  студенти  тела  труп  трупове 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 03.09.201508:48

Тази сутрин уебкафето лъха нещо на спиритизъм и формалин. Не че нещо, ама продължавате така нищо чудно да не успеете да съберете и 10 комента за деня.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани