Китайската нова година или как посрещаме Годината на земното прасе | webcafe.bg
Webcafe

Китайската нова година или как посрещаме Годината на земното прасе

webcafeLifecafe
04.02.2019, 13:06 (обновена 06.02.2019, 18:03)
годината на земното прасе

Снимка: © Instagram

Това са дните на така наречения Пролетен фестивал, чийто официален край ще бъде на 19 февруари

Мина малко повече от месец от посрещането на новата 2019-а година, но нощта на 4 срещу 5 февруари е един прекрасен повод да вземем пример от азиатците и отново да си разменим благопожелания за здраве, късмет и успехи.

Милиони се готвят да посрещнат Лунарната нова година, на която ще кажат "Добре дошла" по доста по-различен от нашия начин на празнуване.

Ние може да прекараме 31 декември и малките часове на 1 януари в тържества и наздравици, но Лунарната нова година е съпътствана от дълъг списък с ритуали, които продължават не с часове, а с дни и дори седмици.

Това са дните на така наречения Пролетен фестивал, чийто официален край ще бъде на 19 февруари.

Както знаем, китайските зодии също са 12. Те обаче настъпват една след друга не месец за месец, а година след година. Освен това 12-те зодии се комбинират с наименованията на някой от десетте небесни стълба, които определят още по-конкретно какви ще бъдат следващите месеци. Така че ако трябва да сме максимално точни и изчерпателни, изпращаме Годината на жълтото земно куче и навлизаме в Годината на земното прасе.

През тези дванадесет месеца елементите ще са балансирани, което означава, че можем да очакваме една спокойна година с потенциал за успехи.

Точно такава година ще има отново чак след 60 години. Мнозина възприемат тази цикличност изключително сериозно и съобразяват с нея важни житейски решения като сватба, деца и смяна на кариерата. Вярва се, че годината е различна за всеки и влияе индивидуално на съдбите на хората, но прасето - последното животно от китайския зодиак - масово се приема като символ на щастието, изобилието, благоденствието и богатството.

Подготовката за Лунарната нова година обикновено започва около седмица преди началото на Пролетния фестивал, за да може с настъпването му домът и трапезата да са напълно готови.

Първите стъпки са старателното почистване и приготвянето на празничните сладкиши и бонбони, с които се черпят гостите. Украсата следва да бъде пищна - и вкъщи, и по улиците. Преди е била преобладаващо в червено, но цветът все повече отстъпва пред пъстротата.

На всеки ъгъл започват да се продават цветя и талисмани, с които ще бъде посрещната новата година.

Менюто за празничната трапеза се изготвя крайно внимателно, тъй като всеки негов елемент е натоварен със значение. Рибата и рибните ястия на масата са задължителни - рибата е символ на разточителност и дори излишък. Сладкишите също присъстват като символ на успеха и напредъка. На почит са и храни, които приличат на златни, като китайски кнедли и бухтички.

Фойерверките също са често срещани, защото се приема, че светлината им и гърмежите плашат злото и то бяга. Това е и причината червеният цвят да е предпочитан - смята се, че злото го ненавижда и се бои от него.

Настъпването на новата година обаче не е повод за мързел.

Следват петнадесет дена чествания, които, както се досещате, също са натоварени с традиции и символика. Най-важни са посещенията при семейството, което в тези дни е във фокуса. Има хора, които пътуват стотици и хиляди километри, за да се съберат с близките си за новата година.

След традиционната семейна вечеря идва ред и на посещенията при приятели. Гостите получават като подарък кутии с бонбони и сладкиши, отново като знак за благоденствие и богатство. Табу е само гостуването на третия ден от новата лунарна година. Смята се, че тогава стават най-много спорове и караници. Затова на този ден се предпочитат посещенията на храмове или уединението в домашна обстановка.

Женените двойки трябва да се погрижат и за още един вид подаръци, които са предназначени за свободните им приятели. Семействата подаряват червени пликове с пари - те са пожелание за късмет в личния живот. Най-добре е раздадените пликове да са 6, 8 или 9 на брой - това са късметлийски числа.

Пикът на тържествата е на 19 февруари и ще бъде отбелязан с Фестивала на хартиените фенери.

Наричан е още "Китайският Свети Валентин", защото в древни времена е бил единственият ден, в който неомъжените китайки са можели да излязат свободно да се порадват на фестивала и, съответно, да се запознаят с момчета.

До ден-днешен гледката на шарените хартиени фенери и игрите с тях, е впечатляваща. Краят на празниците също се отбелязва с пиршество на трапезата.

И така до догодина, когато ще дойде Годината на железния плъх...

Oще: годината на земното прасе  годината на прасето  земно прасе  зодиак  зодии  китайска нова година  китайски зодии  лунарна нова година  нова година  празник 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.