Как да опазите личните си данни, когато минавате границата | webcafe.bg
Mobilecafe

Как да опазите личните си данни, когато минавате границата

лебовскиMobilecafe
19.02.2017, 07:55 (обновена 01.03.2017, 09:35)
проверка на летище в сащ

Снимка: © Getty Images

Митническите власти в САЩ отдавна считат границите и летищата за нещо като „ничия земя", където не всички конституционни гаранции важат. Те използват тази възможност, за да задържат хора при най-малко подозрение.

Когато пътува до страни като Русия или Китай, етичният хакер Райън Лаки взема известни предпазни мерки. Вместо обичайната си техника, носи защитен Chromebook и iPhone SE, настроен да се синхронизира с отделен Apple акаунт.

Изтрива и двете устройства до фабрични настройки преди всяко пътуване и зарежда само необходимия минимум от данни. Старае се да поддържа отделни комплекти устройства за пътуване във всяка отделна държава, така че когато се прибере, да може да направи криминологичен анализ дали някой се е опитвал да пробие техниката му.

Сега по думите на Лаки в списъка на страните, заради които подобен параноичен подход е оправдан, влизат не само Русия и Китай, но и САЩ - и това важи за всеки гражданин с чуждестранен паспорт, който може да стане мишена на все по-строги и непредсказуеми проверки на американската служба за митнически и граничен контрол.

Откакто Доналд Тръмп нареди засилване на проверките на пътниците от мюсюлмански държави, се наблюдава "пик" на изземване на електронни устройства от митническите власти.

Някои митничари настояват да получат не само паролите за телефоните и лаптопите, но и дори за акаунтите в социалните мрежи.

Новият министър на вътрешната сигурност на САЩ Джон Кели заяви пред Конгреса, че тази мярка ще бъде продължена и занапред спрямо гражданите на 7 страни от Африка и Близкия Изток. Ако някой от тях откаже да съдейства на властите, няма да бъде допуснат до територията на САЩ.

"Изискването на паролите е отвъд границите на приемливото," коментира Нейтън Уеслър от Американския съюз за граждански свободи (ACLU).

Тази практика засяга не само пасажерите, но и всички, с които те са комуникирали. Ако това наистина бъде приложено като мярка, има риск да предизвика сериозни проблеми с пътуванията по туристически и бизнес въпроси до САЩ. Кой би искал да разкрие всеки детайл от личната си кореспонденция, излагайки на показ години от живота си?

Митническите власти в САЩ отдавна считат границите и летищата за нещо като „ничия земя", където не всички конституционни гаранции важат. Те използват тази възможност, за да задържат хора при най-малко подозрение.

Дори американските граждани не са защитени от подобен обиск, при който мобилната им техника се отнема буквално от ръцете им.

„Уайърд" се свързва с експерти по право и сигурност, които дават своите препоръки как да защитите дигиталното си лично пространство, когато прекосявате границите на Америка.

Криптирайте и ограничете достъпа до устройствата си

Ако митническите служби изземат устройствата ви, не улеснявайте проникването в тях. Криптирайте харддиска с инструменти като BitLocker, TrueCrypt или Apple FileVault, и изберете трудна за разбиване парола. За предпочитане е да пътувате с iPhone, като се има предвид политиката на Apple да не подпомагат федералните служби в опита им за проникване в устройствата. Задайте трудно разгадаем PIN и изключете Siri от екрана за блокиране, като деактивирате "Access When Locked" в Siri менюто от настройките.

Не забравяйте също да изключите физически устройствата си, преди да влезете в митническата зона: инструментите за криптиране на твърди дискове предлагат пълна защита само когато компютърът е напълно изключен.

Защитата на iPhone е най-сигурна, когато той е изключен, тъй като при първото стартиране той изисква PIN, а не пръстов отпечатък. Притежателите на "зелени карти" са задължени да предоставят пръстовия си отпечатък при всяко прекосяване на граница, така че граничните власти могат да ви принудят да отворите телефона си пред тях.

Пазете паролите си в тайна

Това е най-трудното. Американските граждани не могат да бъдат депортирани, ако откажат да предадат паролите си. Ако отстоявате правата си, може да ви задържат и да конфискуват устройствата, но в крайна сметка ще ви пуснат да минете границата.

За притежателите на визи и зелени карти, правото да влязат в САЩ не е толкова недвусмислено гарантирано. Джон Кели обобщи новата политика на Департамента по вътрешна сигурност така: "Ако наистина искат да дойдат в Америка, ще съдействат. Ако ли не, идва следващият на опашката."

Ако тази хардлайнерска позиция спрямо посегателството върху личното пространство остане в сила, ще постави хората без американско гражданство в доста проблемна ситуация.

Обадете се вкъщи

Преди да влезете в митническата зона, предупредете адвокат или близък, който може да се свърже с адвокат, и отново му се обадете, след като минете митнически контрол. Ако ви задържат, не се знае колко дълго време няма да имате достъп до външния свят. В най-лошия случай, ще ви е нужен правен защитник, който да настоява да ви пуснат на свобода пред съда.

Подгответе си комплект техника за пътуване

Най-добрият начин да опазите данните си от митническите и граничните служби е просто да не ги носите със себе си. Пригответе устройства за пътуване, в които има само необходим минимум поверителни данни. Не ги свързвайте с личните си профили, а когато се налага да създавате свързан акаунт - примерно с iTunes за iOS устройствата -създавайте нови с уникални потребителски имена и пароли.

Някои експерти по сигурността препоръчват да създадете втора "персона" в социалните мрежи, която да можете да предоставите на митническите служби, за да запазите истинския си профил защитен. Но ако граничните служби свържат самоличността ви с акаунт, който се опитвате да скриете, резултатът ще е по-дълго задържане. На хората без американско гражданство може да бъде отказан достъп до страната.

Откажете си достъп

Това е малко краен метод, при който можете да настроите двуфакторна идентификация за поверителните си акаунти, така че достъпът до тях да изисква въвеждане не само на парола, но и на код, изпратен чрез смс до определен номер.

Преди да преминете границата, уверете се, че не носите SIM картата, на която се изпраща това текстово съобщение. Така ще се лишите възможността да сътрудничите на властите, дори и да желаете. По-късно можете да си изпратите по пощата въпросната SIM карта, или да я унищожите и да възстановите акаунтите с резервни кодове.

Тези по-комплексни техники за подривна дейност водят и до риска да предизвикате по-големи подозрения у властите, което повишава вероятността да бъдете задържани или да ви бъде отказано влизане в страната. Властите имат почти неограничени правомощия при граничните разследвания.

Въпреки че Върховният съд на САЩ обяви претърсванията на електронни устройства при арест за противоречащи на конституцията в дело от 2014 г., все още няма правен прецедент за американската граница - още по-малко за неамериканци, които искат защита на дигиталното си лично пространство.

Затова граничната зона остава своеобразна правна ничия земя. Правителството има правото да отваря всеки багаж, влизащ на негова територия, дори да разглобява коли, за да търси контрабанда.

Oще: iphone  визи за сащ  граничен контрол  защита на лични данни  зелена карта сащ  летище  лични данни  митница  мобилна техника  мобилни устройства  паспортна проверка  позволен багаж при пътуване със самолет  проверка на багажа на летище  самолет  самолетен билет  сащ  сигурност 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

14 peta_wawa | 21.02.201719:20

Божеее, заключете си хард диска и телефона и железни гащи си сложете, после се опъвайте и мрънкайте, да направите деня на изнервения копелдак на границата, който просто за такива живее Чуди се ...
Не разбирам, като нямам какво да крия, защо да я правя тази галимация? Давам му всичко и се държа безумно учтиво и възпитано, гледам да не се усмихвам прекалено че се усъмняват - или си дрогиран или им се подиграваш нещо Смее се ...
Най-вече гледам да не минавам през летища, на сухопътните граници са по-нормални.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

13 ImaIma | 21.02.201713:12

@Dear Ivan кое не е лично? Да ти бъркат в телефона и да ти искат паролите? Все едно да пуснеш непознат вкъщи и да си избира неща от хладилника.

Тая статия реклама на Apple ли е? Знам, че те не позволиха на ФБИ да имат достъп до информация, ама това е прекалено.

Американските митници са най - големия ташак.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2012, 11:18

12 IRCPoliceman | 21.02.201708:57

Вий сте бахти параноиците...че'сно!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

11 Dear Ivan | 19.02.201720:03

Това въобще не са лични данни. Личните данни са: Имена, дата на раждане, място на раждане, ЕГН или друг идентификационен номер, пол, раса, семейно положение, образование, професия, домашен адрес. Те не търсят лични данни, а подробни сведения за лицето - лични, професионални, делови - каквито нямат право да търсят, след като са му издали виза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

10 7 | 19.02.201716:58

И това ще мине.
Смятам, че в крайна сметка всички световни режими ще се сгромолясат от само себе си и хората ще разберат, че е най-добре да си живеят като приятели...
Предполагам, че при сегашната динамика на събитията, 2020 вече ще е година на съвсем нови неща.

ПП Каквото щат да ми регистрират, нямам какво толкова да крия, а душата и да искат, не могат да ми я сканират като зениците Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.05.2015, 09:35

9 Илия | 19.02.201716:33

Наближава моментът в който параноята ще достигне тази в СССР през 1980г! Но си мисля, че никога няма да я достигне, защото каквото съм видял не се побира в нормалния мозък. Това е изключително затормозяващ живота процес и не вярвам, че сегашните държавни власти да го практикуват много дълго. Ако имат решителността да се справят с тълпите мигранти, ще се отърват и от него. Но какще стане това не се наемам да прогнозирам, особено след като прочетох руска статия за ситуацията в Швеция - как части от градове са окупирани от афганистанци и сомалийци и полицията не може да препари там. Впрочем в Белгия е същото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

8 Dear Ivan | 19.02.201712:26

Дядо хаджи, и без да знам конкретните им движения, знам какво правят, нали им гледам поведението. Освен това и моите, и твоите лични данни могат да бъдат намерени много лесно. В пространството, дето се шегуваме с думата, цинкулират десетки фактури, квитанции, разписки и други, в които има личните данни на всички. Много е сложно някой да злоупотреби. И с какво? Някой да подкупи някого и да придобие твой недвижим имот, и после да се разнищи и да изгорят десетина души. Пощата ми е празна, защото локалната ми програма, докато тегли, трие от сървъра. Тук също ги трия, защото съм болен чистофайник, да не ми пречат. Няма нищо, защото няма какво да има. Ние не работим нито в областта на държавната администрация, нито в областта на държавната сигурност.

Мисля, като се пенсионирам след 100-200 години Усмивка да напиша един сложен сценарий как съм отгледан от баба ми, защото майка ми ме е изоставила (тук дълга история на семейството и неговото пропадане), как съм попаднал при арабите, как там ме е издържал някакъв богаташ и ме е пратил в Щатите да уча, как там съм се забъркал с наркотици, отвличания и убийства и съм лежал няколко години с "Сан Куентин", как ме е освободил някакъв сенатор, но с условието никога повече да не се срещам с дъщеря му и също да доноснича на ЦРУ, как после със скиритите пари съм купил казино в Лондон, където обаче също са ме окошарили, този път за поръчкови убийства и сводничество, и са ме пуснали с условието да работя и за МИ6, но са ме прихванали и от Русия и така съм станал троен агент. Дълга история. Още не съм решил дали да умра, да бъда убит или нещо друго. Може да се освободя от тези връзки по чудо и да заживея в Жеравна с Ейми Адамс Много щастлив Зависи каква ще бъде модата по това време в Холивуд, че да го продам за много пари Много щастлив Много щастлив Много щастлив

Те нас изобщо няма да ни проверяват и ще ни пуснат. За нас могат да се осведомят само като попитат. Те търсят друго, но са се оплели като патици в кълчища, защото вече не знаят кой и от къде ще дойде, и какъв е. В момента гледам един филм от 1985-а, пак за шпионаж. Онези неща са ужасни, а много хора там живеят така. И у нас някои живеят този живот. Не мога да си представя такъв мрачен, потиснат, потискащ и безнадежден живот. Мисля, че сега им се връща това, което са правили, като са се създавали. Не им ща ни бетона, ни олелията, ни простотиите.

Момчета и момичета, дръжте си класиката и си живейте уютно тука, докато можете. Дай, Боже, да може винаги. Ние имаме устои и не трябва да ги губим.

Ето я на френски песента, в която есенните листа се превръщат в цвета на нейната коса. Какъв отнесен човек, нали Усмивка

https://www.youtube.com/watch?v=Gzmm4-sbiTE
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 19.02.201711:26

Драги Иване, личните ти данни ще бъдат предоставени с пълни подробности на всяка интересуваща се щатска агенция от съответното българско министерство. Имаше някакви спорове в Европа относно такова предоставяне, но у нас не спорят а изпълняват.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

6 Dear Ivan | 19.02.201710:11

Аре па да видиме как ше ми земат личните данни Много щастлив

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/5a/d6/b2/5ad6b24b52e196f8e62e96e931edd493.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

5 Dear Ivan | 19.02.201710:08

Това е като вица за Ленин, дето не дал на детето да яде, а очите му топли, човешки Усмивка
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани