Реални технологии, нереални приложения | webcafe.bg
Mobilecafe

Реални технологии, нереални приложения

Иво Цеков
04.12.2018, 12:13 (обновена 05.12.2018, 17:51)
Bosco Verticale

Умни сгради, умни автомобили и дори умни дрехи

Светът днес е по-вълнуващ от всякога. Заобиколени сме от най-различни умни уреди и технически достижения, които разкриват пред ежедневието ни неподозирани възможности. Дизайнери, учени, програмисти и архитекти от цял свят участват в една грандиозна надпревара, чиято задача е да направи живота ни по-ефективен, по-устойчив и по-динамичен. И техните произведения като истински модерни шедьоври на техническата мисъл са навсякъде.

Новите устройства и иновации понякога намират място в най-неочакваните области на живота ни и този текст ще ви убеди в това - от дронове и роботи през преносими технологии до виртуалната реалност, тези нови технологии могат да се използват за какво ли не в помощ и за развлечение.

Да облечеш технологията

Понятията "умен телефон" и "умна кола" вече се утвърдиха в съвременния технически речник; сега е време и за "умните дрехи и аксесоари". Ново проучване на Juniper Research прогнозира, че към 2022 г. умните дрехи ще изпреварят по растеж конвенционалните аксесоари като фитнес тракери. Вместо върху китката си да носите гривна, която следи пулса и кръвното ви, тези сензори вече се вграждат направо в дрехата, съчетавайки удобство и високи технологии.

Канадската компания Myant създаде платформата SKIIN, която измерва сърдечната честота, температурата, активността, хидратацията и телесните мазнини. Но Myant планира да отиде далеч отвъд възможностите за следене на натоварването във фитнес залата, като целта ѝ е да се интегрират различни стимули (например електрическа стимулация на мускулите, компресия, топлина) за медицински и гейм приложения.

Днес стотици, ако не и хиляди, продукти от ежедневието са определени от своите производители като съдържащи наночастици - наистина микроскопични частици с размер между един и сто нанометра (или между една и 100-милиардна част от метъра). Тези практически невидими за окото ни частици попадат в най-различни продукти: от нови пасти за зъби, където се използват за запълване на дупчици по зъбите, до дрехите и модните аксесоари, които скоро ще може да носим.

Въпреки че наночастиците са свързани със съвременната наука, те имат дълга история. Те са били използвани от занаятчии още в четвъртия век в Рим в известния Бокал на на Ликург, направен от стъкло, което променя цветя си според зрителния ъгъл, както и в девети век в Месопотамия, за да създадат блестящ ефект върху повърхността на саксии. Съвременното понятие "нанотехнологии" води своето начало от 50-те години на миналия век, когато американският физик Ричард Файнман става първият, който предполага възможността за създаване на миниатюрни устройства в бъдещ момент.

И това бъдеще не закъснява.

Днес няколко вида наночастици се добавят към дрехите, които носим, включително микробоубиващо сребро. Сребърните наночастици се добавят към облеклото заради способността им да убиват бактерии и гъбички и да предотвратят лошите миризми, които причиняват. Частите от наносреброто отделят позитивно заредени йони, които спират функционирането на бактериалните клетки. Малкият размер на частиците означава, че облеклото остава меко при носене.

Новата технология може да помогне да създадем и дрехи, които практически не могат да се намокрят. Наночастиците от силициев двуокис, включени в тъкан или пръскани върху повърхността ѝ, създават покритие, което отблъсква вода и течности, които произвеждат петна. Ъгълът и грапавостта на покритието от силициев двуокис създават достатъчно повърхностно напрежение, за да се гарантира, че течностите образуват гранули, които се плъзват по покритието, а не попиват в него.

Сгради, които живеят с ритъма на града

На другия полюс спрямо миниатюрните частици са огромните органични сгради, които могат да се превърнат в основата на града на бъдещето. През последните няколко десетилетия архитектите и строителите, които искат да създадат все по-зелени проекти, се насочиха към добавянето на различни елементи, за да се спести вода тук или да се намали консумацията на електроенергия там. Постепенно тези наглед хаотични идеи се превърнаха в концепцията за "живата сграда", която сега се очертава като нов идеал за проектиране и строителство.

За да стане сертифицирана жива сграда, проектът трябва да докаже, че той взаимодейства с природната среда като всяка друга полезна биологична сила - подобрявайки обкръжението си, вместо да го унищожава.

Една от първите сгради, която бе завършена по програмата Living Building Challenge, въведена като ново поколение стандарти в архитектурата, е Центърът за устойчив живот "Омега" в Рейнбек, щата Ню Йорк.

Едноетажната сграда с площ 575 кв.м. разполага с геотермална отоплителна и охладителна система; слънчеви панели; дъждовни градини, които насочват водния отток за напояване на насажденията; парникови оранжерии, които помагат за филтриране на отпадъчните води за повторна употреба; дизайн "на дневна светлина", който носи естествена светлина на закрито, за да се сведе до минимум използването на електрическа енергия; и екологични строителни материали. Тя е проектирана по критерии да бъде "нетна нула", което означава, че не използва повече енергия, отколкото генерира.

Bosco Verticale или Вертикалната гора (на заглавната снимка) пък е уникален жилищен комплекс от две сгради в Милано. Те са с височина от 111 метра и 76 метра и съдържат повече от 900 дървета (приблизително 550 и 350 в първата и втората кули съответно) на 8900 квадратни метра тераси. Макар отвън тези причудливи постройки да приличат на приказни кули на горски вълшебници, в комплекса има 11-етажна офис сграда.

CapitaGreen носи дъх на чист въздух в сърцето от бетон и стомана в бизнес центъра на Сингапур. 55 процента от екстериора на сградата е покрит с буйна зеленина, поставяйки служителите в офиса в тясна връзка с природата през целия ден. Междувременно, останалата част от фасадата се отличава с двойно стъкло, което намалява слънчевата топлина и запазва вътрешния интериор.

The Edge изглежда като стъклен космически кораб, кацнал в Амстердам. Сградата обаче достигнала и най-високите стандарти за устойчивост, регистрирани някога. Проектирана от PLP Architecture, тя е централата на консултантската фирма Deloitte в Амстердам от 40 000 квадратни метра и бе избрана най-зелената офис сграда в света. The Edge разполага със забележителна комбинация от технологии като пасивен контрол на температурата и енергийно ефективен дизайн. Тя дори генерира собствена електроенергия. Дъждовната вода се събира и използва, за да промива тоалетните и да напоява зелените площи.

Нещо ново на пътя

Самоуправляващите се коли вече са тук и връщане назад няма. Но освен вълнуващи възможности, новата технология носи и много предизвикателства. Младата компания Oxbotica, основана от университета Оксфорд, предлага да се реши проблемът с отговорността при сблъсък на автономни превозни средства, като поеме контрол над колата в реално време, ако открие опасна ситуация. Но дори без инциденти, пътниците в автономните коли често се оплакват от двигателно разстройство, защото автомобилът се движи без тяхното участие и наподобява усещането за морска болест. Американците от ClearMotion работят върху амортисьори, които ще противодействат на усещането за движение - по този начин, компанията се надява, че ще намали неприятното усещане при този нов тип превоз.

Немският концерн Volkswagen изненада и най-прогресивно мислещите с анонса на своя прототип Sedric. Автономният миниван няма нито волан, нито шофьорско място; в него няма да откриете дори педали. Вместо това, просторният му интериор наподобява на уютно кътче от дома или офиса.

И точно такава е визията на неговите създатели - да превърнат "колата" в дом на колела, удобен, модерен и зелен. Прототипът дори има място за растения, които да създават атмосфера и пречистват въздуха.

Да сега да обърнем поглед към небето

От борбата с горските пожари до уроци по тенис отвисоко, малките дронове се превръщат в голяма иновация навсякъде около нас. До следващата година калифорнийската компания Zipline се надява да използва своите дронове, за да доставя кръв, лекарства и ваксини на някои от по-отдалечените места в Америка. Изследователи от Университета на Небраска-Линкълн пък разработиха дрон, който може да гаси пожари в труднодостъпни места.

Експерти на Microsoft и властите в щата Тексас се надяват да започнат да използват дронове със специална технология за виждане, за да идентифицират областите, в които се събират комари, носещи заразни болести. Това ще бъде втора фаза на програма, която започна с поставянето на капани, проектирани от Microsoft, които са толкова високотехнологични, че могат да идентифицират различни породи комари и да уведомят здравните служители, тях. Софтуерният гигант иска да използва безпилотните машини, за да постави капаните в отдалечени райони.

Френският авиационен гигант Airbus започна да използва дронове, за да проверява някои от самолетите си и да търси драскотини, вдлъбнатини и други щети. Компанията казва, че един дрон може да направи проверка в рамките на 10-15 минути вместо два часа, които обикновено отнема на човек. Airbus ще използва и изображенията, направени от безпилотните дронове, за да създаде 3D модел на самолета, който може да се използва за предотвратяване на повреди по други самолети.

Промяната е вълнуваща и стимулира иновациите. И макар с с нея идват сложността и несигурността, човечеството никога не се е страхувало от предизвикателства. Точно обратното, доказали сме, че можем да мислим творчески, да приемаме различното и винаги да се развиваме. Идните години ще ни донесат още по-уникални устройства и още по-неподозирани приложения и всичко това прави времето, в което живеем, наистина по-завладяващо и по-стимулиращо от когато и да било.

Този текст достигна до вас с подкрепата на Vivacom.

Oще: бъдещето  жива сграда  наночастици  технологии  умен телефон  умна кола  умни аксесоари  умни дрехи 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 04.12.201816:54

"наночастици... размер между един и сто нанометра (или между една и 100-милиардна част от метъра)."

Една какво? 1/1 от метъра? Усмивка
1 нанометър е една милиардна част от метъра.
100 нанометра са една десетмилионна част от метъра.
А тази 100-милиардна част са 10 пикометра. Т.е. вече мярката е един порядък надолу - пикочастици, съответно пикотехнологии.

* * *
"Новата технология може да помогне да създадем и дрехи, които практически не могат да се намокрят. Наночастиците от силициев двуокис, включени в тъкан или пръскани върху повърхността ѝ, създават покритие... "

Ами то от няколко години вече има създадени такива дрехи и обувки. Даже има наноспрейове за пръскане на обикновени обувки. Само че силициевото покритие отдавна остаря. В момента най-използваният метод е с наносребро.
Да, но и то не е достатъчно издържливо. Отделя частици при носене, при потене, създава опасност от тяхното поглъщане и е вредно за околната среда. Покритията от титаниев диоксид са доста по-издържливи, но се ползват много по-рядко.
Не знам защо всички се скъсват да говорят как дрехите и обувките трябва да "дишат", а после се прехласват по нанопокрития, които пречат на влагата да излиза навън. Така или иначе още никой не си дава труд да проведе сериозно изследване как тези нанотехнологии вложени в ежедневието влияят на здравето.

Така че айде по-кротко с ентусиазма! Много пъти хората са реагирали с прибързана възхита на нововъведения, а после са си били наноглавите в стената.
   

оценка

+1 -0