Бил Гейтс се почерпи с вода от човешки екскременти | webcafe.bg
Mobilecafe

Бил Гейтс се почерпи с вода от човешки екскременти

Mobilecafe, по ScienceAlert, Vesti.bg, FBR.bg
07.01.2015, 14:30 (обновена 16.01.2015, 18:02)
бил гейтс

Откакто се оттегли от създадената от него софтуерна компания Microsoft, най-богатият човек в света се посвети на филантропията. Неговата благотворителна фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ продължава да финансира инициативи, които променят живота на стотици милиони жители на планетата

Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс" има редица изключително благородни цели - включително премахването на детския паралич, разработването на супер презервативи и намирането на лекарство срещу ебола.

От години те се опитваха да намерят и начин да превръщат човешките екскременти в чиста питейна вода, за да помогнат на онези над 2.5 милиарда души по света, които нямат достъп до безопасна канализация.

Днес Бил Гейтс сподели видео в блога си GatesNotes.com, на което отпива от вода, получена от човешки екскременти. Така той представи проекта OmniProcessor, замислен и построен от инженерната фирма Janicki Bioenergy от Сиатъл, който изгаря човешки изпражнения, за да произвежда електричество, вода и малко количество твърд остатък под формата на пепел.

Преработващата станция се захранва чрез парен двигател и не изпуска миризма. Машината може да поеме 14 тона отпадъци от 100 000 души, като произвежда до 86 000 литра питейна вода на ден и 250 киловата електроенергия.

„Вкусът на водата беше хубав, колкото на която и да е бутилирана вода. И след като проучих инженерната мисъл зад нея, с удоволствие бих я пил всеки ден. Толкова е безопасна", написа Гейтс в блога си.

Той обясни още, че около 1.5 милиона деца умират всяка година от заразена храна и вода, а половината от всички пациенти в болниците са там заради проблеми с водоснабдяването и канализацията. Изключително скъпо е да се създаде канализационна инфраструктура в големите и малките градове, които вече съществуват, така че Гейтс смята, че ниската цена на машината за пречистване на вода може да бъде революционна.

„Ако може да се доставят хиляди подобни машини, то със сигурност хората ще живеят здравословно", заяви Гейтс пред Wired. „Ще живеят много по-качествен живот. Ще се спасят много животи. И ще имаме местни предприемачи, които ще поддържат тази апаратура".

OmniProcessor струва 1.5 милиона долара и ще се появи за първи път в столицата на Сенегал Дакар през февруари.

Oще: microsoft  бил гейтс  бил и мелинда гейтс  благотворителност  вода  екология  екскременти  електричество  здравословно  инфраструктура  канализация  майкрософт  наука  пие  питейна вода  преработваща станция  фондация 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2015, 18:13

14 Seth Betruger | 17.01.201519:50

Супер изобретение, вероятно наистина ще спаси много животи. Има само един дребен детайл, който ме притеснява и това е локацията на първия завод.
Пита се: Ако премем Африка за континента с най-много гладуващи, как гладните ще произвеждат достатъчно лайна?
Може би следващата разработка ще бъде организиране на внос на суровини от развитите страни )))))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

13 Harry | 10.01.201523:19

Филантропията на "филантропите" дори не е гузна съвест, чрез нея се маскира грозната мутра на корпоративния капитал. Например : пари за образование - само ако им преподавате каквото ние кажем, опростачване и примитивизъм, че няма по велика страна от САЩ и корпоративния капитализъм и т.тн, пари за човешки права - легализиране на наркотиците, на гей браковете, отказ от смъртно наказание, насърчаване на имиграцията, война с християнството, развращаване на младежта.

Крайната цел е разрушаване на средната класа.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

12 The Seeker | 10.01.201521:47

Много точно казано Harry.

@deowin | 09.01.201518:37

Само не ми защитавай Гейтс, надявам се, знаеш как е "проходил" в компютърната индустрия.
Ако не - има документални филми по темата, за кражбата на DOS, мишката като интерфейст от Ксерокс и многото кражби от MAC OS (Apple).


Сега да продължим с простата аритметика на 2 и 2:

"...вместо да си измисляме приказки за това как били заграбвали богатствата си с нечестни методи..."
Кражбата на чужда собственост (интелектуална) явно за теб не е нечестен метод.

"само защото не се чувстваме комфортно в това да признаем, че успехи, които не сме недостигнати и надали някога ще достигнем..."
Чувствам се съвсем комфортно да призная, че не смятам старта на каквато и да е дейност с подобни нечестни методи - пък водещи те и до "богатство" съпоставимо на Б. Гейтс. И ако за мен това е проблем, за теб явно не е, след като го защитаваш - предполагам, че живееш с максимата "целта оправдава средствата".
Е има хора old school, мислещи като мене все още - изненада Усмивка.

"са всъщност достижими за хора като нас с много труд, умения, интелект, късмет."
Както казах - ако целта оправдава средствата за хора като "Вас", а многто труд е олицетворение на многото плагиатство, съвсем не е необходимо много интелект и толкова късмет. Ти какво ще откраднеш/плагиатстваш за да догониш своя идол?


"Защото това признаване идва с твърде много мъка за човека, който е убеден, че именно той е истинският връх на човешката цивилизация, и съществуващото, но панически отбягвано, несъответствие между реалността и образа, който си е изградил за себе си, е съкрушаващо и смазващо."
Извинявай - себе си ли описваш, срещам прекалено много съвпадения Усмивка.

"Също, дълбоко ме погнусява злобният цинизъм на хора, които критикуват богатите филантропи за това, че били богати."
Първо, не всички богати са филантропи, второ аз не критикувам хората заради богатството им, а за начина по който са го придобили - по твоята логика, един мафиот, който е изкарал милиарди от продажба на дрога/оръжия или износ на робини, който обаче дарява част от богатството си за благотворителност е велик? Страшна логика.

А замислял ли си се, че филантропията често е породена от гузна съвест? Както в БГ, сещат се местните бизнесмени да даряват пари на църквата чак като се разболеят от нещо или техен роднина.

"Според мен огромна част от глупостта в този свят се причинява именно от хора като теб..."
Ако имаше по света повече хора като мен, хора като теб (финансисти), щяха да останат без работата, както и други сфери свързани пряко с монетарната система Усмивка.
За теб критичното мислене и общата култура е форма на глупост - явно не са ти разяснявали едно време значението на тази дума. Ако нямаше критично мислене, сигурно още щяхме да си мислим че земята е плоска и като стигнеш края и падаш от нея Усмивка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

11 Harry | 10.01.201512:09

През 1913 година избухват големи вълнения сред работниците от каменовъглените мини в Колорадо. В защита на своите класови интереси обявяват стачка над единадесет хиляди миньори. По нареждане на крупните каменовъглени компании стачкуващите биват изхвърлени от домовете им, тъй като в района всичко принадлежи на компаниите. Но и това не сломява духа на работниците. Те устройват лагери на открито, но нито един не се връща в мините. И тогава разярените капиталисти предизвикват една чудовищна провокация — точно срещу Великден — на 20 април 1914 година — войници от националната гвардия и наемни агенти нахлуват в лагера, заливат с бензин палатките и ги подпалват. Четиринадесет деца и три жени загиват сред пламъците.

За да държат в робство работниците, в САЩ корпорациите са сечели свои монети -жетони и с тях са плащали на работниците си, с тях се е пазарувало само в магазините на работодателя, не са се обменяли за долари, така работникът е робувал за колкото му платят и е бил закрепостен.

Всичко което гледате по телевизията е измама и пропаганда, защото медиите са на корпорациите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

10 Harry | 10.01.201511:46

Богат ФИЛАНТРОП! Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
Класически пример за оксиморон!

Абе вие как мислите че се забогатява? Трябва да си МИЗАНТРОП за да забогатееш, виж как е забоатяла фамилията Рокфелер, виж за робството в САЩ, което никога не е изчезвало там, виж как са избивали стачкуващи там, поинтересувай се как сега се правят пари, пък после разправяй дъвки от телевизията.

Но на соросоидете им плащат "филантропи" и те винаги ще ближат ръката, която ги храни!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 09.01.201519:02

Също, дълбоко ме погнусява злобният цинизъм на хора, които критикуват богатите филантропи за това, че били богати.
Много по-полезно за човечеството е да се замислим над това, че филантропите помагат на бедните хора по света (пак припомням за http://en.wikipedia.org/wiki/The_Giving_Pledge и за това, че семейство Гейтс имат намерения да дарят 95% от състоянието си за благотворителни цели), вместо да си измисляме приказки за това как били заграбвали богатствата си с нечестни методи само защото не се чувстваме комфортно в това да признаем, че успехи, които не сме недостигнати и надали някога ще достигнем, са всъщност достижими за хора като нас с много труд, умения, интелект, късмет.
Защото това признаване идва с твърде много мъка за човека, който е убеден, че именно той е истинският връх на човешката цивилизация, и съществуващото, но панически отбягвано, несъответствие между реалността и образа, който си е изградил за себе си, е съкрушаващо и смазващо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 09.01.201518:37

>да пробваме да навържем 2 и 2

Според мен огромна част от глупостта в този свят се причинява именно от хора като теб, които нямат хал хабер от аритметика, но арогантно се считат са достатъчно компетентни не само да "пробват" да навържат 2 и 2, а да са сигурни в резултата си.
А докато ти навързваш 2 и 2 и самовлюбено си ръкопляскаш на свръхчовешките умения, чрез които добиваш всички отговори за света, несъмнено далеч от досега на всички простосмъртни, други едни далеч по-смирени и спокойни хора, които осъзнават и приемат собствените си ограничения, изхождат от позицията на осъзнатите си ограничени възможности за да се занимават с това да развиват науката аритметика.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

7 МарКом | 09.01.201515:10

В интерес на истината аз бих аплодирал Гейтс.
Това е огромно постижение на научната мисъл и инженерството.
Най-вече защото тази машина позволява да се разшири сферата на човешкия хабитат.
Целта изобщо не е Африка, но там ще се въведе първоначално.
Машината решава 3 проблема - управление на органични отпадъци, производство на енергия, добив на вода и регулиране на водния баланс в полузатворени системи.
Определено и трябват тестове (затова може и да се подарява в Африка).
Ако не ви е ясно подобна машина е неоценима за космически мисии и колонии на Луната или Марс. Това намалява и превозвания товар с тонове и цената със стотина милиона за мисия до Луната например.
Колкото до обвиненията към Гейтс... ами не знам дали са безпочвени.
Но няма медал само с една страна...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

6 паяка | 09.01.201514:17

"Всъщност, това, което документирано съществено повишава стандарта на живот в крайно бедните населения, са именно средствата за семейно планиране, чрез които бедните хора имат поне някакъв шанс да се откъснат от порочния кръг на непланирано, неконтролирано и безсмислено разплождане, който е основният фактор, създаващ самата обстановка за тяхната мизерия."

Този цитат показва, че авторът му е беден или прикрива други проблеми? muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2014, 09:51

5 Verche | 09.01.201513:22

За тези пари ще направи канализацията на половин Африка... Много ми е интересно кой ще е достатъчно грамотен технически, за да я използва, как ще събират и съхраняват суровините, как ще доставят водата... Нали ще стане революция, бре...
   

оценка

+0 -0