Край на роуминга в ЕС от юни 2017 г. | webcafe.bg
Mobilecafe

Край на роуминга в ЕС от юни 2017 г.

Mobilecafe
30.06.2015, 10:38 (обновена 30.06.2015, 10:44)
Смартфон

Мобилните оператори ще се задължат да свалят цените до април 2016 г.

Споразумение за реформи на пазара на телекомуникационните услуги в ЕС ще осигури отворен достъп до интернет и край на таксите за роуминг на мобилни разговори на територията на целия ЕС, считано от юни 2017 г., съобщава Politico.eu.

Споразумението е договорено снощи след няколко месеца преговори, координирани от латвийското председателство на ЕС, което успя да изработи компромисен вариант за членовете на Европейския съвет, Европейската комисия и ЕП.

Проблемът с отмяната на роуминга беше близо до разрешаване, като единствената спънка между Европейския парламент и страните-членки беше неразбирателството по крайния срок за действие на таксите.

Според решението, роумингът ще бъде забранен на 15 юни 2017 г., а от 30 април 2016 г. таксите ще бъдат ограничени до максимум 0,05 евро на минута за обаждания, 0,02 евро за SMS-и и 0,05 евро за мегабайт онлайн данни.

Телекомите ще запазят правото си да налагат определени ограничения в случай на злоупотреби с използването на услугата, които могат да доведат до загуби на операторите.

Принципното споразумение между трите страни трябва да бъде одобрено през следващите дни, след като бъдат изчистени детайлите по окончателния текст.

Oще: ес  край на роуминга  латвия  мобилен интернет  мобилен оператор  роуминг  смартфон  такси за роуминг  телеком  трафик на данни 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани