Поглед в подсъзнанието на един изкуствен интелект | webcafe.bg
Mobilecafe

Поглед в подсъзнанието на един изкуствен интелект

лебовскиMobilecafe, по QZ
23.06.2015, 03:15 (обновена 27.06.2015, 18:49)

1 от 10 снимки Назад Напред

изкуствен интелект на гугъл

Всъщност подобни експерименти с изкуствен интелект се провеждат от години и Google далеч не са пионери в областта. Но това не прави резултатите по-малко интересни

Американският фантаст Филип К. Дик е известен с въпроса си дали андроидите сънуват електроовце.

Изглежда той е бил на прав път, но отговорът все пак е отрицателен. Оказва се, че те по-скоро сънуват рицари с кучешки глави, птици-камили, прасета-охлюви и сюрреалистични пейзажи в стил „Салвадор Дали".

Или поне до такива изводи стигат инженерите на Google, поставили си задачата да надникнат в подсъзнанието на изкуствените невронни мрежи.

Какво може да види изкуственият интелект в една обикновена снимка на облаци? Какво ще си въобрази, че вижда един изкуствен мозък, който е обучен да разпознава изображения на кучета, а му е показана картинка на рицар?

Софтуерът за разпознаване на изображения на Google използва изкуствени невронни мрежи, за да симулира човешкия мозък.

Инженерите го обучават като му показват милиони изображения и той постоянно се адаптира, като в един момент започва да разпознава и конкретни предмети на тях.

Мрежата се състои от различни слоеве - колкото по-висок е слоят, толкова по-точна интерпретация дава. Накрая, на финалния слой, мрежата взима „решение" какво всъщност е изобразено на картината.

Но мрежите не са ограничени само да разпознават изображения - те се учат и да генерират свои собствени.

Ето какво връща софтуерът, когато получава задачата да изобрази следните обекти:

На следващото ниво става още по-интересно.

Инженерите на Google решават, че вместо да искат от софтуера да изобрази конкретни неща, те просто ще му дадат произволна снимка и ще го питат какво вижда на нея. След което ще му заръчат да подсили това, което вижда.

„Всеки слой на мрежата засича елементи от различно ниво на абстракция, така че от избора на слой зависи колко комплексни елементи биват подсилени", обясняват от Google. „Например по-ниските слоеве възпроизвеждат линии и прости шарки, защото тези слоеве са чувствителни на основни елементи".

Ето какви елементи подсилва най-долният слой на мрежата от едно изображение - създавайки нещо като фото филтър:

След това нещата стават наистина странни.

От Google започват да дават изображения на най-високия слой - който може да разпознава цели предмети в картината - със заръката: „Дай ми повече от това, което виждаш".

Така, ако един облак прилича малко на птица, мрежата го кара да изглежда повече като птица. Съответно при всеки следващ етап мрежата разпознава птицата все по-ясно и я подсилва, докато в крайния резултат не се появява детайлна птица върху облака, сякаш от нищото.

Именно тези резултати в някакъв смисъл изразяват идеята за надникване в подсъзнанието на един изкуствен интелект.

В галерията са показани още изображения, генерирани от софтуера на Google по този начин. Програмата е обучавана предимно с изображения на животни, затова в картините е различила най-вече кучета, риби, гущери и птици.

Oще: google  гугъл  животни  изкуствен интелект  изображения  картини  машина  небе  невронни мрежи  обекти  облаци  поглед  подсъзнание  предмети  програма  разпознаване на изображения  слой  снимки  софтуер 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

1 A4i | 24.06.201519:24

Ха-ха, има още много боб да ядат, докато направят читав pattern recognizer, а трябват няколко милиони само за един AI. Почнали са сериозno реконструиране на човешкия мозък (reverse engineering). Хайде да видим дали въобще съществува подсъзнание или тази теория е псевдо-научна измама.
   

оценка

+0 -0