Четенето от екрана променя работата на мозъка | webcafe.bg
Mobilecafe

Четенето от екрана променя работата на мозъка

лебовскиMobilecafe, The Telegraph
09.05.2016, 18:42 (обновена 17.05.2016, 11:22)
четене, таблет, смартфон

Снимка: © Getty Images

Учените са категорични: екраните възпрепятстват абстрактното мислене

Възприемането на текст от компютърния екран и от екрана на смартфона не позволява на хората напълно да вникнат в смисъла на онова, което четат.

Причината за това е, че подложеният на постоянно разсейване мозък се фокусира основно върху дребните детайли, вместо в общото послание на написаното.

Това твърди ново изследване, цитирано от британското издание The Telegraph.

Според експеримент, проведен в колежа "Дартмут", хората, които попълват формуляри, четат кратки разкази или учат чрез мобилните си устройства, вместо на хартия - успяват да разберат основните факти и информацията, когато четат, но често не успяват да уловят общата идея или абстрактната мисъл в текстовете.

Изследванията потвърждават отдавна споделяни страхове, че модерните технологии възпрепятстват задържането на вниманието на четящия и оставят прекалено малко време за съзерцателна мисъл и разбиране на смисъла на текста.

Авторите предполагат, че причината за този ефект се крие в голямата възможност за разсейване, която предлагат компютърните екрани.

Подложени на голямо разсейване и претоварени с информация, мозъците на четящите от екраните се насочват към по-малко предизвикателни умствено дейности и се концентрират в детайлите. Това не позволява вникването на по-дълбоко ниво в текстовете и възпрепятства абстрактното мислене, което по принцип се възприема като по-сложна мозъчна дейност от конкретното мислене.

По време на изследването участниците са били помолени да извършат различни задачи.

Сред задачите е било попълване на документи, четене на кратки разкази и отговор на въпроси след тях, както и сравняване на различни модели автомобили.

Участниците са били разделени на две групи, като едната група е трябвало да се справи със задачите на хартия, а другата - на компютърен екран.

Резултатите показват ясно, че онези, които за изпълнявали задачите на хартия, са се справили много по-добре, що се отнася до интерпретирането на различни материали, отколкото онези, които са използвали компютри.

За сметка на това вторите са се представили по-добре при работата с детайли.

Например, когато е трябвало да изберат между два начина да опишат какво означава "съставяне на списък", онези, които са си служили с компютър, са конкретизирали с: "да напишеш неща едно под друго", а онези, използвали хартия, са се спрели на по-абстрактното: "да се организираш по-добре".

По време на теста за разбиране на текст, онези, които са го прочели на хартия, са се справили много по-добре при отговорите на въпроси относно историята и начина на разказване, отколкото онези, които са прочели дигитален документ. За сметка на това вторите са споделили повече информация за маловажните детайли.

Когато са сравнявали спецификите на 4 измислени автомобила, 66% от прочелите характеристиките на колите на хартия, са преценили правилно кой е най-добрият модел, докато само 43% от онези, които са чели характеристиките на компютър, са стигнали до правилния извод.

Изследователите ще представят своите изследвания по време на компютърната конференция ACM на лекция за връзката между човека и компютъра.

Учените обобщават: "Тези резултати не бива да служат като обвинителен акт към цифровите технологии и тяхното въздействие върху познавателните способности на човека. В същото време, ако продължава нарастващата достъпност на дигиталните технологии и това започне да предизвиква необратима промяна, то тогава е важно да се помисли за последиците от тези тенденции".

Oще: the telegraph  абстрактно мислене  възприемане  екран  изследване  когнитивно мислене  компютърен екран  конкретно мислене  наука  познавателни способности  смартфон  сподобности за четене  четене 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2016, 11:17

2 radoiko | 11.05.201614:59

Абсолютно вярно. Аз винаги съм си предпочитал книгата и вестника на хартия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 10.05.201609:41

Ми прави са от статията. Преди, хартията, пергамента или папируса са стрували нещо и всеки първо е мислил после писал/публикувал..Сега с тия дисплей всяка маймуна може да блъска по клавиатурата.
   

оценка

+3 -0