Ще изгуби ли Европа следващата технологична революция | webcafe.bg
Mobilecafe

Ще изгуби ли Европа в борбата за 5G

лебовскиMobilecafe, Крис Спилейн, Politico.eu
10.05.2016, 19:27 (обновена 13.05.2016, 08:39)
cebit

Снимка: © Getty Images

Задава се следващата технологична комуникационна революция, а Европа още не е готова да бъде лидер в нея

На снимката: Технологичното изложение CeBit 2016 в германския град Хановър

В света на технологиите и телекомите, най-модният акроним е 5G. Големият скок към "пето поколение" комуникации, според някои ще превърне самоуправляващите се коли или HD телевизията на живо в метрото в реалност.

Това е надпревара, в която Европа изостава - и вероятно това не е изненадващо, защото някогашният лидер сега се приема за изоставащ в повечето аспекти на цифровите технологии.

Ето обаче нещо изненадващо: проблемът на ЕС с 5G не е в липсата на предприемачeски дух или рискови капитали, както се случва толкова често.

Не, този път всичко опира до политика.

За да се наложи 5G в ЕС, поддръжниците му настояват континентът да въведе еднакви стандарти и да хармонизира честотния спектър по едно и също време във всичките 28 членки на съюза.

Това не може да се направи само на национално ниво в блок, който е премахнал повечето бариери пред движението на хора или стоки. Брюксел иска да създаде цифрова версия на Шенгенската зона за пътуване без граници.

И точно там стремежът към 5G на Европа навлиза в мътни води.

Предишният комисар по цифровите технологии Нели Крус се опита да координира политиките на ЕС с пакета "Свързан континент".

Дори тази половинчата стъпка към хармонизация беше провалена през лятото на 2015-та от националните правителства. Европейският съвет отказа да отстъпи и частите за хармонизацията в крайна сметка бяха изоставени.

Единствените два елемента, които успешно се реализираха от "Свързан континент", бяха забрана на роуминга в мобилни мрежи от юни 2017-та и гарантирането на правила за отворен достъп до интернет, известни като "мрежова неутралност".

Сега Брюксел се опитва отново да постигне същото с план за единен цифров пазар, представен миналата година, както и чрез други инициативи. И отново среща опозиция от едни и същи влиятелни интереси на национално ниво.

"Златната ниша"

От няколко месеца Роберто Виола, италианецът, който ръководи 1000 души в DG Connect към Европейската комисия, пътува из Европа в опити да постигне консенсус.

Основната част от плана е да бъдат убедени правителствата да обединят спектрите - радиочестотите, които мобилните услуги могат да използват за предаване и приемане на сигнал - за да стане възможно следващото поколение безжични технологии в ЕС.

Виола се опитва да убеди страните-членки да отпуснат своя 700-мегахерцов обхват за безжичен широколентов достъп към 2020 година. Това ще позволи трансгранична координация на свързани с интернет автомобили, например, както и ще позволи дистанционни здравни грижи, които се очаква да станат реалност като част от 5G.

"Тези честоти са златната ниша за широко покритие и висока скорост. Те ще дадат първокласен интернет достъп на всички европейци, дори и в селските райони, и ще проправят пътя към 5G", казва зам.-председателят на Еврокомисията Андрус Ансип.

Исканата от комисията ниша покрива диапазона 694-790 MHz. Той обаче се използва от телевизионните компании за безплатни ефирни канали. Жертването на този диапазон ще намали спектъра, който цифровите телевизии могат да използват, с 30%, което е проблемно за държави като Италия, например, където ресурсът за телевизионни канали е доста ограничен.

Браншът е загрижен, че някои държави от ЕС няма да имат средствата да променят инфраструктурата си, след като вече са инвестирали масирано в технологии за тази честотна лента, коментира съюзът на ефирните оператори European Broadcasting Union. Също така някои лицензи за спектъра, примерно тези в Италия, важат чак до 2032 година.

Виола среща съпротива и в Южна и Източна Европа, където могъщите интереси на Италия са подкрепени от Гърция и Румъния, коментират запознати с преговорите.

Те са начело на блок от страни, стремящ се да отложи прехвърлянето на спектъра поне до 2022 година.

"Италия е основният проблем", казва висш представител на Еврокомисията. Въпреки че назначението на Виола не е било стратегически ход за убеждаване на италианците да подкрепят плана, присъствието му ще спомогне за по-лесното прокарване на предложения през парламента, твърди един от преговарящите от страната на телекомите.

Италия защитава обществената си телевизия RAI, която използва така желания спектър, за да осигурява телевизия за милиони италианци, защото разходите и трудностите около разместването на ефирната й мрежа от 700 MHz към по-ниски честоти ще са доста големи.

Британският комуникационен регулатор Ofcom определя стойността на промяната на употребата на честотния спектър на 660 млн. паунда (838 млн. евро) към 2022-та година. А това е цената само за Великобритания.

Италия не е единствената, която се стреми да отложи промяната. От 28-те страни-членки, мнозинството желаят да отложат прехвърлянето поне до 2022-ра година.

Държави, които имат съседи, не-членуващи в ЕС също са загрижени, защото се налага да предоговарят споразумения за употреба на спектъра по националните граници, където има известно препокриване.

Финландия например трябва да постигне ново споразумение с Русия - и то по време, когато отношенията на ЕС с Москва далеч не са сърдечни.

Досега само Франция, Германия и Швеция са съгласни на срок от 2020-та година. Дания, Финландия и Великобритания са формулирали планове за разместване на честотния ресурс през следващите няколко години.

Виола също така прави анализ на европейските телеком закони, които варират от достъп до мрежите на най-големите играчи, до това дали услуги като WhatsApp и Skype трябва да бъдат регулирани.

Според него ще бъдат предложени хармонизирани правила за спектъра, както и напътствия за роботика, суперкомпютри и интернет на вещите (IoT).

Виола описва инициативата си за реформа на европейския телеком пазар като "амбициозна".

Но пълната гама от негови предложения ще стане ясна едва през септември - поне три месеца след очаквания срок.

Пропускане на революцията

Нарастват опасенията в Европа, че китайски фирми като Huawei и ZTE ще привлекат клиентите с технологии, които ще доведат до революция в браншове като здравеопазване и автомобилостроене, докато Европейският парламент и Европейският съвет продължават да спорят за подробностите. Южна Корея планира да демонстрира ранна 5G технология още по време на зимната олимпиада през 2018-та.

"Първите играчи на пазара имат огромно предимство във времето, така че Европа не може да си позволи да остане втора", казва Хосеин Моин, директор по технологиите в Nokia.

"Така че трябва да бъдем много внимателни".

Най-доброто, което може да предложи еврокомисарят по цифровата икономика Гюнтер Йотингер, един от най-шумните поддръжници на предвождания от Европа скок към следващо поколение комуникации, е представяне на 5G по време на европейското футболното първенство през 2020 година.

Това са цели две години след Южна Корея - и дори предвид времевата разлика, това не е негова идея, а предложение от публиката по време на обществено обсъждане по-рано тази година.

Йотингер проведе двучасова кръгла маса с представители на телекомите и с производители на автомобили на тема 5G и свързаните с интернет устройства по време на Мобилния световен конгрес в Барселона през февруари.

В срещите си с лидери на авто-индустрията в Европа, германският еврокомисар се оплака от слабите позиции на Европа по въпроса с "големите обеми данни" и приложенията. Той определи 5G-мрежите като шанс континентът да компенсира изоставането си.

"Уплашена ли е Европа? Да, иначе не би вдигала толкова много шум", казва Антонио Грациано, вицепрезидент по европейските обществени въпроси на Huawei.

Европейските технологични гиганти на свой ред казват, че се стремят бързо да разработят необходимите технологии за реализация на 5G.

Шведската фирма Ericsson си партнира с шведския телеком TeliaSonera и южнокорейския оператор KT по 5G проекти.

ЕС беше лидер в мобилните комуникации от началото на 90-те години.

Европейската конференция на пощенските и телекомуникационни администрации (CEPT) създаде стандартната технология, преобразила комуникациите - глобалната система за мобилни комуникации (GSM), въведе SMS съобщенията и послужи като основа за 3G, осигуряваща мобилен широколентов достъп.

После обаче нещата се объркаха, когато държавите пуснаха на търг 4G спектъра си в различно време. Германия направи първа тази стъпка през 2010-та. Подобно изоставане би могло да се случи отново и с 5G, но ще е по-сложно, тъй като следващото поколение комуникации може да използва гама от честотни ленти и има нужда от гръбнак под формата на фиксирани телекомуникационни линии.

Това би било сериозен удар за единния цифров пазар, от рода на общоевропейски свързани с интернет автомобили, коментира асоциацията на европейските телеком оператори ETNO.

"Възможността на потребителите да ползват 5G услуги ще зависи и от хармонизацията на спектъра. Преодоляването на фрагментацията е решаващо за гарантиране на лидерските позиции на Европа," казва говорителят на ETNO Алесандро Гропели.

Nokia, водещият производител преди 15 години на мобилни телефони, се оттегли в постната ниша на производство на комуникационно оборудване за мобилни оператори и се опита да се бори с проблемите на този пазар чрез сливания.

Това само по себе си е показателно доколко Европа изостава в технологичен план.

Напоследък, дори когато ЕС прави нещата както трябва, например когато финансира публично-частни партньорства на стойност 700 млн. евро през 2013-та - технологията все пак рискува да не види бял свят, заради политическите спорове около честотния спектър.

Европа надали ще въведе 5G преди някои части на Азия и само онези компании, които имат глобален бизнес, чиито продукти и услуги няма да зависят от 5G, могат да останат спокойни.

Да вземем например Vodafone. Въпреки че е с централен офис в Лондон и действа из цяла Европа, основният акцент на оператора се е изместил към Африка, където 4G достъпът е по-добър, отколкото в някои европейски градове, и Индия, където над един милиард хора тепърва навлизат в мобилните комуникации.

"Ще положа максимални усилия стандартите да се проектират в интерес на европейските оператори - и да гарантираме, че освобождаването на спектъра и правилата за достъп, защита на личните данни и мрежова неутралност са еднакви в цяла Европа", казва изпълнителният директор на Vodafone Виторио Колао.

Без трансгранични правила и стандарти, единният цифров пазар няма да проработи, допълва той, въпреки че бизнесът му не разчита на 5G в краткосрочен план.

Технологичният данък на Лагард

На Световния мобилен конгрес в Барселона опашка от хора се точеше около павилиона на Huawei, чакайки реда си, за да играе срещу Kuka - играещ въздушен хокей робот, поддържащ 5G. Произведеният в Германия робот използва камера, окачена над масата за въздушен хокей и има достъп до близката до 5G връзка на Huawei, за да брани вратата си от хора-играчи.

Поне в Китай, роботът използва по-високите скорости. Там роботите могат да се свързват с Wi-Fi мрежата на Huawei и да приемат и предават данни 100 пъти по-бързо от стандартния мобилен достъп почти навсякъде в Европа.

Представителите на Huawei обясниха, че испанската телекомуникационна мрежа е твърде бавна, за да може Kuka да се движи с максималната възможна скорост.

Бавните темпове на промени в Европа биха могли да имат сериозна икономическа цена.

В Европа по-голямата свързаност между устройствата от рода на телефона и битовите уреди - така нареченият интернет на вещите (IoT) - би могла да донесе близо 330 млрд. евро приходи към 2020-та, включително 8 млрд. евро от свързани с глобалната мрежа коли, твърди Boston Consulting Group.

А интернет на вещите няма да работи толкова добре без 5G.

Световната банка публикува прогнози, че на всеки 10% от населението, които имат широколентов високоскоростен достъп, брутният вътрешен продукт нараства с 1.21 процента в развитите икономики. В по-слаборазвитите държави той се увеличава с 1.38 процентни пункта.

За нуждите на свързаните и самоуправляващите се коли регулациите за роумниг и защита на личните данни трябва да бъдат синхронизирани в Европа, иначе ЕС рискува да бъде изпреварен от САЩ и Китай, казва Йотингер.

Производителите на автомобили и телекомите предстои да се срещнат с еврокомисаря през лятото за трета кръгла маса по темата, където ще договарят финансовите, правни и технически изисквания за еволюцията на автомобилния бранш в ЕС.

Това принуждава някои производители на оборудване спешно да сключват партньорства и да поглъщат конкуренти.

Nokia изкупи Alcatel-Lucent за 15.6 млрд. евро, за да се конкурира с Ericsson и да пробие в Северна Америка, докато бизнесът й с оборудване за мобилни мрежи забавя темповете си.

"Никога не съм виждал толкова много "любовни писма", разпращани в бранша", казва Улф Евалдсон технологичен директор на Ericsson.

"Предимството на първите играчи в 5G технологиите е много важно. И засега се прави повече в тази насока в Северна Америка и Азия, отколкото в Европа".

Oще: 5g  hd телевизия  webcafe  анализи  бизнес  българия  дигитална революция  европа  ек  ес  забавление  коментари  лайфстайл  медии  новини  пето поколение комуникации  политика  развлечение  цефрови технологии 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.12.2014, 17:25

1 Skrita_Sila_M | 11.05.201611:38

Доста глупава статия, по същата тая логика, как в ервопа има 3Г и вече 4Г без уеднаквяване на честотите.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани