Платете си сметката в биткойни | webcafe.bg
Mobilecafe

Платете си сметката в биткойни

лебовскиMobilecafe, по Reuters
26.08.2015, 17:45 (обновена 01.09.2015, 18:31)
bitcoin

Снимка: © Getty Images

Биткойн може да се използва за закупуването на стоки и услуги, да се търгува срещу традиционни валути на биткойн пазар, или да се събира в „портфейл"

Феликс Вайс е свикнал да се сблъсква с неразбиране, когато се опитва да си плати сметките. От януари месец 28-годишният програмист на свободна практика от Люксембург пътешества из света и използва само биткойни.

Повечето от продавачите, барманите и туроператорите, с които той се се срещал, никога не са чували за виртуалната валута. Но тъкмо това е целта на Вайс - да популяризира биткойните сред незапознати хора, а не само сред технологичните маниаци, които вече знаят за какво става въпрос.

"Биткойните са най-вълнуващият световен социоикономически експеримент в момента. Наистина вярвам в това" - казва Вайс.

Като доказателство за своята отдаденост към новата валута, Вайс обръща всичките си пари в биткойни и реже кредитната си карта. Носи двете половини със себе си, ако някой се усъмни в сериозността му.

Обикновено успява да привлече интереса на поне трима-четирима души, докато се опитва да убеди някого да приеме биткойните като разплащателно средство. След това винаги се снима с хората, решили за първи път да направят транзакция с биткойни. Вайс досега е заснел десетки такива снимки в 14 държави.

Биткойн е замислена като алтернатива на валутата, контролирана от държавните монетарни системи, и позволява на потребителите да използват парите си веднага и анонимно, дори отвъд граница, без нужда от банка или посредник.

Биткойн може да се използва за закупуването на стоки и услуги, да се търгува срещу традиционни валути на биткойн пазар, или да се събира в „портфейл".

Виртуалната валута е контролирана от интернационална мрежа от компютри, а не от централни банки или правителства. Технологията в основата му е т.нар. blockchain, нещо като публичен регистър за всяка транзакция. Хиляди специализирани компютри по цял свят удостоверяват информацията чрез код, който е теоретично неразбиваем.

Прозрачността и криптографската гаранция са важни за потребителите, които изпитват недоверие към банките или традиционните валути - или биха искали да запазят своите транзакции в анонимност.

За да се използват биткойни, трябва да се свали мобилно приложение за биткойн портфейл. След това може да се търгува онлайн или чрез директни покупки от търговци. Има сайтове, показващи всички близки обекти, в които приемат разплащания с биткойн.

Потенциалното предимство на валутата за пътешествениците е очевидно - плащането става веднага, без да има нужда да се обменят валути и да се плащат такси за транзакции.

Вайс има намерението да посети 21 страни до края на годината, символична препратка към „21 милиона биткойни" - максималното количество от валутата, което може да влезе в употреба, според оригиналната идея на създателя й Сатоши Накимато.

Вайс се придържа към три правила: да използва биткойните за храна, подслон и пътуване винаги, когато е възможно; никога да не използва кредитна или дебитна карта; да използва неограничено количество местна валута, но само ако е придобита в следствие на обмяна на биткойни за физически пари.

Засега е обиколил почти цяла Европа, включително и Израел. След безплатна туристическа обиколка на историческия пристанищен град Яфа, той предложил на екскурзовода си да му даде бакшиш. За секунди всички инструкции за свалянето на приложението и сканирането на QR кода са изпълнени, гидът получава бакшиш, равностоен на... 30 шекела.

В други страни Вайс е използвал виртуалната валута да плаща за уроци по гмуркане, парапланеризъм и бънджи скокове.

Преживявания му във всяка страна се различават в зависимост от това доколко са приети биткойните. На много места му се налага да ограничи значително избора от магазини, ресторанти и занимания, не винаги може да убеди търговците да дадат шанс за новата валута.

В продължение на няколко дни във Варна Вайс се е хранил само със закуската, включена към резервацията на хотелска стая. В Будапеща и Берлин има най-много места, които приемат биткойни. В Турция той отбелязва петия „Биткойн ден на пицата" - годишнината от първия път, в който е използвал валутата в реалния свят (но с известно закъснение, защото два дни е търсил пицария, в която са се съгласили да приемат биткойни).

Въпреки ентусиазма си Вайс не препоръчва на новите потребители да изпадат в крайности. Както при всяка цифрова технология, биткойн портфейлите са податливи на хакерски атаки или повреждане на файла, но за разлика от банковите карти новата валута не е под наблюдението на авторитетна институция, който би могла да помогне в подобна ситуация.

Валутата е много нестабилна: пикът й е през 2013 г., когато един биткойн се търгува на стойности до 1200 долара. Само месец по-късно цената се срива до 70 цента.

Няколко дни след като тръгва на път, Вайс започва да се притеснява, че ще се наложи да съкрати част от маршрута си - цената на биткойна е паднала до 180 долара, а неговият бюджет е планирал за 250 долара за биткойн. Сега валутата се продава за 255 долара.

Вайс иска да научи повече каква е връзката между употребата на биткойните и икономическите показатели на страните. Така например във Филипините лични банкови сметки са около 10% от БВП, а биткойните улесняват транзакциите, защото не изискват почти никакви такси по обслужването на сметките.

От друга страна, във Венецуела или Аржентина въвеждането на биткойните има сериозен стимул заради високата инфлация на местната валута и капиталовия контрол, наложен от правителствата.

Поне 65% от жителите на Латинска Америка нямат банкови сметки, но много от тях притежават смартфони, което им дава лесен и евтин достъп до новата валута, твърди Себастиан Серано, основател на БитПагос, най-голямата компания за това в Аржентина.

Последната спирка на Вайс ще е в Берлин, откъдето всъщност е започнало пътешествието му. Тук той планира да направи старт-ъп за софтуер, който да улесни и обезопаси използването на биткойните за масовия потребител. Той каза, че би предпочел да получава плащания в биткойни и планира да прехвърли спестяванията си в дигиталната валута.

„След като вече знам, че е възможно да живея с биткойни в 14 държави, защо да се връщам към старата скучна система?"

Oще: банкови преводи  биткойн  валута  виртуална валута  как се използва биткойн  колко струва един биткойн  нестабилност на биткойн  околосветско пътешествие  пазар  транзакции  феликс вайс 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.