Семена покълнаха на Луната - защо това е важно | webcafe.bg
Mobilecafe

Семена покълнаха на Луната - защо това е важно

Webcafe
15.01.2019, 12:16 (обновена 17.01.2019, 09:10)
Чанье-4

Снимка: © Chongqing University

Успешен експеримент за китайската мисия "Чанье-4", а вероятно и за цялото човечество.

Семена, изпратени на Луната с китайската космическа мисия "Чанье-4", са покълнали.

Това е първият случай в историята, в който някаква биологична материя израства на естествения спътник на планетата ни. Важно е да се уточни обаче, че това е станало в земна пръст, намираща се в контейнер в китайския космически апарат. "Чанье-4" се приземи на тъмната страна на Луната на 3 януари.

Но защо случилото се е важно? Защото според учените зад биологичния експеримент това е една от първите крачки по пътя към установяването на космическа база на повърхността на спътника.

В миналото растения са расли в Международната космическа станция (МКС), но никога и на самата Луна.

Възможността да се отглеждат растения има важна роля за бъдещите космически мисии, включително и евентуално пътуване до Марс, тъй като означава, че астронавтите ще могат да се сдобиват със собствена храна в Космоса, ограничавайки нуждата от това да се връщат до Земята за снабдяване с такава. С оглед на разстоянията в космическото пространство и необходимото време за пътуване в него, колкото повече време (и ресурси) се спестява, толкова по-добре.

На борда на китайския лунен апарат, освен останалата апаратура, има и затворен контейнер, съдържа земна почва. В нея китайските учени оставят семена от памук, рапица и картоф, дрожди и яйца на плодови мушички. Съдът е напълно предпазен от екстремните температури и силната радиация на Луната.

Шестте вида организми са избрани заради това, че са малки и могат да се развиват в затворено и ограничено пространство. Същевременно могат да издържат и на някои от екстремните условия на лунната повърхност.

Агенция Xinhua съобщава, че семената са държани в латентно състояние по време на 20-дневното пътуване на космическия апарат от Земята до Луната. Започват да растат едва след като от наземния контрол изпращат команда към кораба да ги полее с вода.

По думите на проф. Хъси Гънгъсин – човекът, работил по подготовката на експеримента - контейнерът е оборудван с "малка, но мощна" контролна система, която поддържа вътрешната температура на ниво 25 градуса по Целзий.

Подбраните организми трябва да оформят микро-екосистема - изкуствена, самоподдържаща се среда.

Ръководителят на експеримента – професор Лу Ханлонг, коментира, че памучните семена са първите, които са образували пъпки, макар да не се посочва кога точно е станало това. Последвали са ги семената на картофите и рапицата в събота, съобщава китайският South China Morning Post.

Лу коментира, че шестте компонента са "създаващи, консумиращи и разлагащи" организми в микро-екосистемата, която е пристигнала на Луната. Растенията произвеждат кислород и хранителни вещества чрез фотосинтеза и осигуряват условия за съществуване на плодовите мушици.

Дрождите – едноклетъчни гъби - служат като редуценти и по този начин обработват отпадъците, оставени от мушичките и мъртвите растения, чрез което създават допълнителен хранителен източник.

От официалния ежедневник на китайската комунистическа партия – People's Daily – споделят изображения на напъпилите семена с коментар, че това отбелязва "завършването на първия биологичен експеримент на човечеството на Луната".

Астрономът Фред Уотсън от Австралийската астрономическа обсерватория коментира пред BBC, че развитието е "добра новина", тъй като показва, че може би няма да има неразрешими проблеми пред това астронавтите сами да отглеждат храна за себе си в контролирана среда на Луната. Според него има голям интерес към това спътникът да бъде използван като отправна точка за полети към Марс.

Проф. Хъси също коментира пред китайските медии, че експериментът е насочен към подсигуряване на "бъдещето оцеляване в Космоса". По думите му изследването на това как тези растения се развиват в среда с ниска гравитация ще даде възможност да бъдат поставени основите на една бъдеща космическа база.

Според екипа отглеждането на памук ще може евентуално да спомогне за създаването на дрехи на Луната, докато картофите ще са хранителен източник за астронавтите, а рапицата - за производство на олио и други видове масла.

Това е само един от експериментите, планирани от Китайската космическа агенция за изпълнение като част от мисията "Чанье-4". Тя е първата такава, при която апарат каца на далечната страна на Луната - тази, която не гледа към Земята. До момента космическият апарат е направил 170 снимки на лунната повърхност, които са били изпратени до Земята.

Oще: бъдещето  китай  космос  луна  луната  наука  новини  растения  свят  семена  чанье-4 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.