Холограмите идват, холограмите идват! | webcafe.bg
Mobilecafe

Холограмите идват, холограмите идват!

лебовскиMobilecafe, по Тhe Fast Сompany
14.02.2017, 19:24 (обновена 01.03.2017, 09:34)
Холограма

Снимка: © 8i

Фотореалистичните холограми скоро ще станат достъпни дори през телефона...

На снимката: компанията 8i записва актьора Джон Хам на холограма за премиерата на филма Marjorie Prime по време на фестивала "Сънданс"

На филмовия фестивал "Сънданс" миналия месец дебютира Marjorie Prime - филм, посветен на развелеченията с холограми с участието на Джон Хам. Зрителите, присъствали на премиерата, получиха шанда да прекарат известно време с холограмата на Хам.

Следващия месец на фестивала за интерактивни изкуства SXSW в Остин, Тексас, зрителите ще могат да гледат холограма на Едуин "Бъз" Олдрин - американският астронавт, пилот на лунния модул на Аполо 11 и вторият човек стъпил на Луната, след командира на кораба Нийл Армстронг. Той ще участва във филмова виртуална реалност за Марс.

По-късно тази година пък почти всички ще имат шанса да се докоснат до реалистични човешки холограми на мобилните си телефони.

И това ще се случи благодарение на Holo, ново приложение, представено във вторник от стартъпа за смесена реалност 8i, пионер в технология, известна като "волуметрично заснемане". Това е технология, която позволява на създателите на съдържание във виртуална и разширена реалност да интегрират фотореалистични човешки аватари в проектите си.

С Holo от 8i се надяват широка гама от създатели на съдържание, включително музиканти, знаменитости, брандове и други да могат да публикуват съдържание с холограми.

Идеята, както обяснява изпълнителният директор на фирмата Стив Реймънд, е че тези създатели могат да "поставят холограма на някой известен, забавен или талантлив човек в тяхна собствена среда и да създават собствени кратки видеа, които да споделят в социалните мрежи"...

Анонсът на Holo идва паралелно с новината, че 8i са договорили 27 млн. долара финансиране, основен инвеститор в което е Time Warner Investments. С това до момента общо набраните средства за бизнеса на компанията от Лос Анджелис достигат 41 млн. долара. Други участници в новото финансиране са Baidu Ventures, Hearst Ventures, Verizon Ventures...

Финансирането ще подкрепи дейността на 8i във всичките им инициативи, от виртуална реалност (VR) до добавена (обогатена) реалност (AR).

"Имаме мащабна визия за 3D фотореалистични модели на хора и съдържание, която отива отвъд просто VR или AR", коментира Реймънд. "Всъщност говорим за изцяло 3D компютърни модели в бъдеще, и това означава, че трябва да имаме най-реалистично изглеждащите модели на хора... и капацитет за облачна компютърна обработка. Както и партньори за дистрибуцията и съдържанието, които да ни помогнат да демонстрираме мощта на платформата".

От известно време 8i тестват бета-версия на Holo с Lenovo Phab 2 Pro, устройство с технологията за добавена (обогатена) реалност Tango, създадена от Google.

По-късно тази година 8i възнамеряват да пуснат за публичен достъп Holo върху Tango телефони, както и за гама от други мобилни устройства. На този етап приложението ще демонстрира холограми, интегрирани в брандирано съдържание от някои от партньорите на 8i.

За момента всички холограми се налага да бъдат създавани в собственото студио за създаване на холограмни изображения на 8i в Лос Анджелис, тъй като там компанията е разположила всичкото си патентовано оборудване за пространствени снимки и технологични мощности.

Реймънд обаче твърди, че с течение на времето, тъй като фирмата е изградила облачна инфраструктура за пространствено заснемане на съдържание, няма причини да не могат да бъдат създадени и други професионални студиа, които да решат проблема с бавещия създаването на съдържание недостиг на подходящи условия за снимки.

Дългосрочната визия по негови думи е всеки да може да си купи необходимото оборудване, за да създаде собствено студио за създаване на холограмни изобрацения.

Oще: 8i  holo  джон хам  добавена реалност  изображения  комуникации  луна  марс  нови технологии  обогатена реалност  технологии  холограма  холограми 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 15.02.201708:15

Само не е ясно защо започнаха да ги наричат холограми, след като нямат нищо общо с холографията. Това е обект заснет на грийнбокс + тракинг на образа. Нещо, което сме виждали хиляди пъти в киното и телевизията.
И не, не са пионери във волуметричното заснемане. 360 градусовите видеопанорами също са волуметрично видео.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани