Изкуственият интелект: по-близко и по-полезен, отколкото подозираме | webcafe.bg
Mobilecafe

Изкуственият интелект: по-близко и по-полезен, отколкото подозираме

Иво Цеков
08.01.2019, 15:39 (обновена 09.01.2019, 12:26)
Изкуствен интелект

Думите "изкуствен интелект" доскоро навяваха асоциации със хитовия филм на Стивън Спилбърг или популярния персонаж Data от ТВ сериала "Стар Трек: Следващото поколение". В същото време, влиянието на изкуствения интелект в модерното ежедневие е едновременно много по-всеобхватно и неосъзнато, отколкото и най-смелите научнофантастични сценарии.

Експерти изчисляват, че към 2030 г. изкуственият интелект има потенциала да се превърне в глобален бизнес за 15,7 трилиона долара. И вие вече го срещате всеки ден. Помислете си само за всички онези пъти, когато Amazon ви е препоръчал книга, а Netflix ви е предложил филм или сериал. Тези препоръки са базирани на алгоритми, които анализират това, което сте купили или гледали.  Алгоритмите се учат от тези покупки и ги използват, за да ви предложат други неща, които може да ви харесат. Именно изкуственият интелект стои зад тези алгоритми.

Опростена форма на изкуствен интелект дори филтрира вашата входяща поща, предпазвайки от нежелани писма. Той работи по-добре от обикновените софтуерни правила, защото се учи какво може да бъде спам на базата на съдържанието на имейла.  Изкуственият интелект дори създава модел на основата на вашите предпочитания – това, което е спам за вас може да не е спам за друг потребител.

Огледайте се, той е около вас

Но изкуственият интелект се простира далеч отвъд препоръчването на книга или филтрирането на пощата. Не е пресилено да кажем, че влиянието му върху ежедневието расте непрекъснато.

Колко често задавате въпроси на Siri или Cortana? Поръчвате ли си такси с Alexa или правите ли срещи, използвайки Google Assistant? Всеки път вие общувате с изкуствен интелект. Тези гласови асистенти откриват информация и връщат отговори през вашето устройство или направо контролират други приложения, за да постигнат желания резултат. С течение на времето те дори могат да предугаждат вашите нужди и въпроси, учейки се от информацията, която събират, и начина, по който я използват.

Представете си колко много хора имат банкова сметка. А сега се замислете за броя дебитни и кредитни карти, които са в циркулация. Колко време ще отнеме на служителите, за да анализират хилядите транзакции, случващи се всеки ден?  Докато открият някаква аномалия, банковата ви сметка вече може да бъде изпразнена.

Финансовите компании много често използват изкуствен интелект, за да наблюдават транзакции, тъй като алгоритмите обработват информацията светкавично. Те откриват притеснителни тенденции и алармират при подозрителна активност. Невидими системи проверяват дали покупката е ваша преди да обработят плащането и бдят за всяко отклонение от обичайното, за да ви спестят големите разходи и главоболия.

Коли, по-умни от своите водачи

Спомняте ли си как се научихте да карате кола? С практика и трупане на опит. Този процес няма да бъде по-различен и за самоуправляващите се автомобили. Използвайки машинно обучение, колите се учат как да се държат на пътя и така се готвят за неизбежния бъдещ момент, когато хора и машини ще участват равноправно в движението. Повечето инциденти с умни коли до момента всъщност са причинени от хора, тъй като автономните коли се придържат максимално строго към правилата за движение.

ИИ може да превърне обикновеното програмиране във възможност за максимално добро преценяване на ситуацията в реално време. Колите без водачи скоро ще могат да използват това, което са научили в предишни ситуации, за да взимат по-добри решения в бъдеще.

Ако скоро сте летели със самолет, вероятно вече сте изпитали непосредствено изкуствения интелект.  Всъщност, средният пилот на "Боинг 777" прекарва едва 7 минути в ръчно пилотиране на самолета. При пилотите на "Еърбъс" времето е дори наполовина. Самолетите използват комбинация от сензори за движение и GPS, за да следят своята позиция в полет. Софтуерът може дори да приземи пътнически самолет, макар че по-голямата част от тези 7 минути са именно при излитане и кацане. Въздушните полети са много добър пример за това как изкуственият интелект се използва доста сериозно в ежедневието без практически да се усеща.

Машинното обучение има огромен потенциал и в развлекателната индустрия и технологията вече намери пристан в стрийминг услуги като Netflix, Amazon Prime и Google Play. Алгоритми от невронни мрежи вече се използват за оптимизиране на качеството на звука и картината, както и за анализиране на потребителските интереси.

Изкуственият интелект помага не само за консумацията, но и за създаването на съдържание. Много новинарски материали се произвеждат от AI алгоритми, които работят по-бързо и по-безпристрастно. Учени от Масачузетския технологичен институт разработиха изкуствен интелект на име Shelley, който пише разкази, използвайки алгоритми за дълбоко обучение и база данни от потребителско съдържание. С тези темпове големите автори на бъдещето може дори да не бъдат хора.

Сигурност за дома и здравето

За да защитят домовете си, все повече собственици се обръщат към камери и алармени системи с изкуствен интелект. Тези модели системи използват лицево разпознаване и машинно обучение, за да отличават редовните посетители в дома от съмнителните и нежелани гости. AI захранвани системи за сигурност осигуряват и много други полезни функции като това да ви уведомят кога са се прибрали децата от училище и да се обадят сами на полицията или бърза помощ в случай на нужда. Домашният изкуствен интелект дори може да ви каже кога за последно сте разходили кучето си.

Цялостните системи за видеонаблюдение с изкуствен интелект и вградени аналитични функции намират голямо приложение в управлението на градовете. В мегаполиси като Лондон и Барселона хиляди камери следят за реда и сигурността, а хубавата новина е, че българските общини не изостават от световния тренд и изграждат подобни системи.

Скоро хиляди болници могат да поверят живота на своите пациенти в ръцете на изкуствен интелект и това е добра новина. Здравните заведения, които вече използват машинно обучение, за да лекуват пациенти, отчитат по-малко инциденти и по-малко случаи на вътрешноболнични заболявания. Изкуствен интелект помага и в изучаването на някои от най-сложните проблеми в медицината, позволявайки на учените да разбират по-добре генетичните заболявания и особености, използвайки предикативни модели.

Не по-малко може да бъде влиянието на изкуствения интелект в логистиката и дистрибуцията. Днес дори стандартното време за доставка на следващия ден вече изглежда безкрайно бавно и AI специалистите търсят начини да използват капацитета на изкуствения интелект в управлението на огромни бази данни от адреси, маршрути, цени и имена. Подобряването на ефективността чрез автоматизация и AI интеграция означава значително ускоряване на времето за доставки и сериозни намаления в цената за това: еднакво печеливша ситуация както за търговските гиганти, така и за хора като онези 79 процента от американците, които пазаруват редовно онлайн. Възможностите за оптимизация на всичко от инвентара, поддръжката на превозните средства и управлението на доставчици и подизпълнители ще направи транспортът и логистиката по-бързи, по-лесни и по-щадящи околната среда.

Изкуственият интелект и машинното обучение могат да бъдат най-голямата иновация в технологиите от микрочипа насам. Компютърно задвижваните невронни мрежи автономно решават проблеми и трупат критичните данни, за които хората могат само да мечтаят да обработят сами, а AI отваря врати за по-голяма ефективност и възможности в стотици продукти и услуги, с които взаимодействаме ежедневно.

Този текст достигна до вас с подкрепата на Vivacom.

Oще: vivacom  автономни автомобили  бъдещето  здравеопазване  изкуствен интелект  логистика  стрийминг услуги  технологии  транспорт 


Още от Бъдещето