Живот без Google, Apple и Microsoft | webcafe.bg
Mobilecafe

Живот без Google, Apple и Microsoft

лебовскиMobilecafe, по Medium.com, Дан Гилмор
17.04.2015, 12:32 (обновена 25.04.2015, 17:54)

1 от 2 снимки Назад Напред

Технологични гиганти

„Нямам намерение да изпадам в проповедничество, но ако убедя дори няколко от вас да се присъединят към мен, дори в някакви дребни неща, бих бил страшно развълнуван”, казва Дан Гилмор

Известният журналист, писател и технологичен колумнист Дан Гилмор разказва за пътуването, което е предприел - към освобождаване от технологичните гиганти и заместването на техните продукти с адекватни алтернативи за всичките му технологични нужди.

Когато взех да пиша за технологии в средата на 90-те, тъкмо започваше първата голяма интернет вълна. Тогава съветвах читателите си да избягват полу-политическите и дори религиозни битки, които адвокатите на тази или онази технологична платформа изглежда харесваха.

Ценете технологията, казвах аз, заради това, което е - инструмент - и използвайте това, което работи най-добре.

Тогава защо сега пиша този текст на лаптоп с GNU/Linux, безплатната операционна система, вместо на машина на Apple или с Windows? И защо телефоните и таблетите ми ползват разклонение на Android с допълнителни мерки за сигурност, вместо iOS на Apple или стандартен Android?

Защото, преди всичко, и така успявам да свърша всичко необходимо. Мога да играя игри, да сърфирам колкото си искам. Алтернативните платформи са стигнали ниво, при което могат да се справят с почти всичко, от което се нуждая.

По-важното е, че прибегнах до тези алтернативи, защото си промених мнението за технологичната политика, която трябва да водя. Сега вярвам, че е съществено да влагам своите инстинкти и ценности, все повече и повече, в използваните от мен технологии.

Тези ценности започват с един основен възглед: Ние губим контрол над инструментите, които някога обещаваха равни възможности за себеизразяване и за иновации - и това трябва да спре.

Контролът се премества обратно към центъра, където мощните компании и правителства създават контролни пунктове. Те използват тези контролни пунктове, за да отнемат поверителността на нашите лични данни, да ограничават свободата ни на изразяване и да слагат под ключ културата и търговията.

Твърде често им даваме нашето позволение - заменяйки свободата си за комфорт - но доста от това се прави и без наше знание, още по-малко разрешение.

Още в края на 90-те направих лична „декларация за независимост" от Microsoft и техните продукти, доколкото това беше възможно тогава.

На журналистическите събития в Силициевата долина в началото на века аз бях един от двамата журналисти с Mac лаптопи. Днес като отразявам събития съм един от малкото, които не използват Mac или iPad. Какво се случи?

Три неща: разрастващата се мощ на маниакалната на тема контрол Apple и на ново поколение технологични гиганти; утвърждаване на собствената ми фикс идея за социална справедливост; и появата на сигурни алтернативи.

В същото време Google и Facebook изгряха като сили от друг вид: централизирани единици, които използват надзора като бизнес модел, отнемайки всякаква защитеност на данните ни в замяна на големите предлагани удобства. Мобилните ни устройства - и дори настолните ни компютри, наши ключови инструменти за технологична свобода в миналите десетилетия - все повече започнаха да идват с ограничения в начина, по който можем да ги използваме.

Преди около три години инсталирах Ubuntu варианта на Linux - един от най-популярните и поддържани варианти на операционната система - на моя Lenovo ThinkPad лаптоп и започнах да го използвам като основна система.

В първия месец ми беше трудно, правех генерални грешки и ми липсваха няколко Mac програми, на които бях свикнал да разчитам. Но намерих софтуер за Linux, работещ поне толкова добре, и понякога по-добре от Mac и Windows алтернативите.

И един ден осъзнах, че пръстите и мозъкът ми напълно са се приспособили към новата система.

Сега като използвам Mac съм леко объркан. А кажи-речи всяка нужна ми програма е налична за Linux, дори понякога да не е толкова полирана, колкото тези за Mac и Windows. LibreOffice е адекватен заместник на Microsoft Office за нещата, които правя. Thunderbird на Mozilla се справя с мейлите ми, а повечето уеб браузъри имат Linux версии (специално аз ползвам Mozilla Firefox през повечето време).

Наложи ми се да премислям отново и начина на използване на мобилни устройства. Все още считам iPhone за най-добрата комбинация от софтуер и хардуер, предлагана от която и да е компания, но манията за контрол на Apple го изключи като възможност. Спрях се на Android, който за мен е доста по-отворен и позволяващ модификации.

Влиянието на Google и подхода на компанията обаче също ме тревожат, макар все още да им се доверявам повече, отколкото на доста други. Стандартният Android на Google е чудесен, но компанията е направила надзора неразделна част от софтуера си.

А разработчиците на приложения си позволяват отвратителни привилегии, събират нашите данни в петабайти и фактически правят с тях каквото си поискат.

(Експерти по сигурността, на които имам доверие, казват, че iPhone е по-сигурен в своята структура от повечето Android устройства).

Затова прибегнах до едно алтернативно движение, създало се около Android, което взима базовия софтуер и го подобрява. Една от най-важните модификации дава на потребителите повече контрол над техните настройки по сигурността, отколкото позволява Google със стандартния Android.

Сред най-утвърдените измежду тези проекти е Cyanogenmod. С него не само се възползвам от подобрените Privacy Guard настройки, но по начало съобщенията ми са криптирани - нещо, което всеки телефон и потребител би трябвало да поддържат (Apple го прави, но в Android са бавни в този аспект).

Даже и след всичко, което съм направил, за да стана по-независим, трябва да призная: все още използвам софтуер на Google и Microsoft, което поне отчасти ме прави лицемер.

Google Maps е сред малкото незаменими програми в телефона ми (Open Street Map е чудесен проект, но все още не достатъчно добър), а продължавам да имам нужда и от Windows от време на време. Пътуването към технологичната свобода има безброй отклонения, тъй като в идеята му съществуват множество нюанси.

Не можем да отречем, че поне засега ние колективно предпочитаме удобството пред контрола. Само че, убеден съм, все повече и повече хора научават недостатъците на сделката, която несъзнателно или не сме направили, и един ден може дружно да осмислим тази сделка като фаустовска.

Свободата е плод на доста работа, но си заслужава усилието. Надявам се поне да обмислите да предприемете моето пътуване.

Oще: android  apple  google  linux  macos  microsoft  office  ubuntu  windows  без  гугъл  дан гилмор  епъл  живот  компютър  контрол  майкрософт  мобилен  монопол  операционна система  поверителност  пътуване  технологии  технологични гиганти  устройство 


Още от Бъдещето

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

3 SilvioGesell | 18.04.201519:07

Ползвам съм:
- Windows 98, XP, Vista, 7
- Ubuntu, Debian
- MacOS
- Android
- iOS
- Blackberry
- ChromeOS

В зависимости от конкретно нужди и разполагаемото време на всеки етап от живота, има различни решения.
Ако имаш време да се занимаваш и да си конфигурираш нещата определно Андроид и която и да е Линукс дистрибуция ще са идеални.
Ако си активен геймър, Уиндоус си остава най-доброто. Както и за повечето офис приложения

За някои конректни бизнес дейности, както и за просто забавление (музика, филми, интернет) iOS и MacOS са най-доброто решение. Минимум усилие, максимум резултат. Относното цената - като за САЩ или Англия, си е напълно нормална.

Очаквам все по-сериозна интеграция и удобство от Гугъл и ChromeOS/Android, както и от Майкрософт в Windows.

Хората по-скоро искат лесен достъп, интегрираност, синхронизация, а на да отделят време да си вържат рутния и модифициран Андроид с невероятния им собсвтен билд на Линукс...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

2 dimis | 18.04.201517:04

Почти изцяло съм съгласен съм с Кръстанов. Аз лично използвам Windows XP (защото не ми трябва нищо повече); търсачката на Google (защото за мен е най-добрата, макар, че обича да леко да "допълва" резулатите, но всички останали популярни търсачки са много по-неудобни); имам обикновен мобилен телефон (който дори не знам дали има операционна с-ма); изтрих почти всичко, което беше възможно в профила ми във фацебук (останавих само десетина приятели, които познавам лично). Така, че проблеми със софтуера нямам Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.01.2015, 17:18

1 Кръстанов | 17.04.201520:29

Каква е тази измислена свобода, за която говори авторът? Гугъл и Майкрософт ми дават всичко, от което се нуждая. Не виждам защо и от какво да се освобождавам. Освен това, предвид политиката, която Гугъл води, е по-добре тази компания да е технологичен лидер, а не някоя друга.

"Все още считам iPhone за най-добрата комбинация от софтуер и хардуер, предлагана от която и да е компания". С това изречение авторът разрушава компетентността си. Голяма глупост, казана от човек, който се има за специалист по технологии. Айфонът отдавна изостава от преките си конкуренти по много показатели и това не е тайна за никого.
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани